Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Narocna neni podle mne tak ta pece o dite, narocna je ta pakarna stereotypu. Kdyz jsem s malou, chce se mi vyverpanim temer umrit
…nicmene pokud se dostanu k nejake neobvykle a nejednoduche cinnosti tak pak konecne citim priliv energie.
To se ti nedivím. Nás byl teda celkem v noci hodnej ale hlad ho samozřejmě probudil. Ještě ze teď už spí celou noc.
@gogoňa píše:
Mně teda nepřijde, že je to na mateřské dovolené těžké… a fascinuje mě, že si furt matky melou svoje, jak je to náročnéNáročné to je, když si to neumíte zařídit. Pokud sedíte u děcka každou minutu a sledujete každý jeho pohyb, je jasné, že pak není čas na nic jiného. A když spí, je čas udělat spoustu věcí. jen by to chtělo nesedět furt za počítačem a stěžovat si
Víš můj syn chvíli neposedí třeba a nesledovat ho, může způsobit nepříjemnou nehodu, takže tak. A kdybych měla čekat s úklidem až usne, měla bych navíc noční směnu, přes den už dávno nespí. Každý prostě nemá vzorňáčka, co celý den sedí v koutku a staví si kostičky…
@ArankaC. píše:
Víš můj syn chvíli neposedí třeba a nesledovat ho, může způsobit nepříjemnou nehodu, takže tak. A kdybych měla čekat s úklidem až usne, měla bych navíc noční směnu, přes den už dávno nespí. Každý prostě nemá vzorňáčka, co celý den sedí v koutku a staví si kostičky…
presne, mas pravdu. Nekdo ma dite, ze kam ho posadi, tam bude, ale nas pripad to taky neni, takze takovyhle matky chapu, ze maj materskou dovolenou.
@gogoňa píše:
Mně teda nepřijde, že je to na mateřské dovolené těžké… a fascinuje mě, že si furt matky melou svoje, jak je to náročnéNáročné to je, když si to neumíte zařídit. Pokud sedíte u děcka každou minutu a sledujete každý jeho pohyb, je jasné, že pak není čas na nic jiného. A když spí, je čas udělat spoustu věcí. jen by to chtělo nesedět furt za počítačem a stěžovat si
Děvče, mě syn do svýho roku odpoledne nespal vůbec. Max 20 minut
Vždycky jsem si myslela, že je to právě naopak. Že chápe, že to není až taková pohodička. Ale zrovna včera mě dostal. Byla jsem protivná, malá řvala skoro celý den a tak se mě ptá, co mi je? Já odpovím, že jsem unavená a on na mě: Prosím tě a z čeho?
Takže těžko říct. ![]()
No můj mi to doma závidí
dvě malé děti, prý si můžu zorganizovat den jak chci já můžeme jet na výlet na bazén atd. Kdežto on je prostě celý den v práci a nemůže nikam.Tak nevím na jednu stranu si to doma taky závidím ale jsou dny kdy jsem totálně v háji. Např. když jsou obě děti nemocné a nevím ke komu letět s lékem dřív o svinčíku doma ani nemluvím. A nejlepší je hláška mé tchyně- vždyt se staráš jenom o ty dvě děcka-myšleno s velmi vážným výrazem.
Můj manžel mojí rodinu nesnáší a já se mu nedivím. Část z ní taky nemusím
![]()
Tak ono je víc typu mateřské, abych tak řekla. Je to o dítěti a taky o tom, jak si to člověk zařídí.
Třeba sousedka dává malou 5× týdně na celý den k babičce, kdy ji ráno předá ve dveřích, večer ji babička doveze. Tak 3× týdně u ní i spí. Ve skoro dvou letech snad nešla ta malá venku po svých, pořád ji jen vozí ve sportáku. Jak to mají doma, netuším.
Pak kamarádka, jejíž syn vydrží dvě hodiny sedět a hrát si, když ho obsype hračkami.
Pak naše malá, s kterou chodím dopoledne a odpoledne na 2-3 hodiny ven, od roka po svých. Ale je šikovná, dávno vyleze na kolotoč, udělá kotoul, no ale negativum - není zvyklá muset sedět a hrát si, takže tak deset minut, ale spíš všude leze, ječí, zkoumá, co kde provést. A to je pak o něčem jiné, praská mi z ní hlava a procháze už mám plné zuby. Ale což.. je to šikulka. ![]()
Chci jen říct, že opravdu není mateřská jako mateřksá a chlap to neůže pochopit, protože on nezná ten stereotyp, on jde na procházku jednou za týdne (pokud vůbec), kdybych chodil 2× denně, pochopil by.
Mě by zajímalo co máte furt vsichni s tou drinou. Schválně mi některá napište co s tema detma tak strašně náročného delate. Mě to fakt zajímá. Pro mě je teda dřina makat v práci ale rozhodne ne mateřská.
@gogoňa píše:
Záleží jak to máš. Já teda jednak, jak jsem již psala, tak mi syn nespal přes den, měl vážné zdravotní potíže a jelikož máme velký dům a topíme dřevem ve starým kotlu, tak jsem ještě každou hodinu, max 2 hodiny chodila přikládat a šťourat v kotlu, ale pokud ty doma otočíš kolečkem a děcko máš klidný, spí ti a je zdravý, nemusíš s ním 4× denně cvičit atd, tak chápu, že se nudíš ![]()
@Karin nepřihl píše:
Nemyslí si to, protože si to často sám vyzkouží, jaké je to starat se o dvě slečny jenom sám, bez nějaké pomoci. Většinou mám noční služby, ale občas vezmu přes víken 16 hod službu a to ho máte vidět, jak leží zničený u televize. Sám se mi kdysi přiznal ve slabé chvilce, že ani po 2 směnách v práci není tak unavený, jako po 1 dni s holkami a to má docela náročnou práci
. Všem chlapům bych povinně strčila občas na celý den děti a jsem si jistá, že by vám už takové hrdinské kecy neříkali
. Jenže některé ženské si za to můžou samy, páč chlapa k děcku pomalu ani nepustí a když už jo, tak pak mají plnou pusu keců, že to dělá špatně, jako v nedávno založené diskuzi. Kdy se to jako má ten chlap naučit, když mu dáte dítě na hlídání jednou za čas?
Bohu žel, můj chlap je furt v práci, takže nemá čas se starat…
@janicka2012 Tak někdo má hodné dítě, co sedí na podlaze a hraje si, maminka kouká na telku a pije kafe. Někdo má zlobíka šikulku, co chvilku neposedí, maminak je ráda, když se jí povede vyčůrat se a uvařit, protože se musí ob minutu běhat dívat, co dělá prtě, jestli na sebe něco enshazuje, z něčeho nepadá, necvaká si prsty.
Nemluvě o tom, že pro někoho je pohoda sedět hodinu an zemi a podávat kostičky, zatímco jinému z toho hrabe a raději by makal půl dne rukama než se takhle půl hodiny „nudit“.
Je to o člověku - třeba kámoška kouká celé dny na „růžovku“, dítě běhá kolem, sem tam mu podá hračku a baví ji to. Já televizi nesleduju, na počítači s dítětem nic dělat nemůžu, hned ječí nebo mi překlikává klávesy, číst vůbec nehrozí, takže mi na mateřské permanentně hrabe. Ono když nemáš do čeho píchnout, tak pak dejme tomu, proč nesedět u kostek. ALe když víš, že ti utíká práce a místo, abys s ní pohnula, se couráš tři hodiny venku a obdivuješ berušky, pro párkrát je to sice roztomilé, ale v globálu na omlácení hlavy o zeď.
Nemluvě o tom, že se hodně špatně vaří, když si musíš opravdu ob minutu umýt ruce a jít zkontrolovat mládě, respektive ho odněkud sundat.
Prostě kdo má hodně dítě, nepochopí.
Ony si to taky některé matky dělají samy. Naučí dítě, že jsou k dispozici nonstop a pak se diví, že nemůžou jít ani na záchod. Na mateřské a rodičovské jsem pracovala a dítě se prostě naučilo, že taky občas musí být samo, hrát si a že za ním nebudu co minutu běhat.
@rejžička s títmo souhlasím..
Já mám většinou kamarádky s dvěma dětmi.. A prostě vidím, že i když je stejná výchova k oběma dětm setjná, tak každé dítě je jiné..
Kamarádka mě dvě holky, starší je taková, že kde ji postaví, tam najde, snad nikdy jsme ji neslyšela odmluvit.. Mladší ta je vyloženě čert.. Uplně na ni vidím jak ji dělá naschály.. kamarádka je teda ráznější a i přesto, že na ten zadek dá, tak holka za 10 min opět zlobí.. Říkala mě, mít holky naopak, že by to prostě nedala. a byla by to teda dřina hrozná, protože starší jak je hodná, tak je zvyklá i pomáhat.. Navíc je taky rozdíl, jestli někdo takto žije na domku, a na bytě a třeba ještě nemá nikoho k ruce a třeba mají dům ve stavbě..