Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka píše:
Holka nauč se čístNikde nepíšu, že by se s tím dítětem měla učit družinářka. Ono stačí říct, že si mají udělat úkoly. Kdo bude chtít, bude si ho pamatovat, tak si ho udělá. Ale je blbost to zakazovat.
Chtěla bych tě vidět kdybys byla ty tou družinářkou a vylítla by na tebe matka Pepíčka že ten úkol ze včera je hrozný a museli to doma celé předělávat, jiný tatínek od Aničky to samé… určitě bys byla za ty prachy celá štěstím bez sebe že? ![]()
@Keyllah píše:
Jde o to, že někde je to zakázáno, ty úkoly si tam prostě děti dělat nesmí. Je otázkou, jak to máte u vás a jak přístupná bude družinářka.
Ano, jenže takový zákaz je právě blbost. Pak bych už byla schopná se i hádat o to, jestli ty úkoly dělat bude nebo ne. Jako když přijde ze školy v sedm večer… Trochu masakr.
@anonymni_prezdivka píše:
Ano, jenže takový zákaz je právě blbost. Pak bych už byla schopná se i hádat o to, jestli ty úkoly dělat bude nebo ne. Jako když přijde ze školy v sedm večer… Trochu masakr.
To mě trochu zarazilo
jak v sedm večer? Myslíš i s kroužkem?
Ok, to jestli se budeš s družinářkou a ředitelkou hádat, že i přes zákaz trváš na tom, že si tam tvé dítko úkoly dělat bude, je jen a jen na tobě
Ano, pro mě jako rodiče by bylo pohodlnější, kdy si dítko od první třídy dělalo úkoly samo nebo s někým jiným a v družině se i naučilo a doma už si jen hrálo. Ale jsem ochotná převzít za vzdělání svého dítěte taky kus odpovědnosti, takže já v naší situaci konflikty vyvolávat nebudu, zákazu se přizpůsobíme a učit se budeme doma
zjisti si, jak je to u vás -) někde ani domácí úkoly nejsou a někde je třeba psaní DÚ v družině povoleno, tak uvidíš ![]()
Jestli naběhli někteří rodiče do školy s tím, že jejich dítě má špatně úkoly a jaktože to družinářka nezkontrolovala, tak ten zákaz docela chápu.
@anonymni_prezdivka Chápu to právě úplně stejně. Tak donese domů úkol špatně nebo naškrábanej, já jí k tomu maximálně něco řeknu - a buď si dá příště bacha, nebo se smíří s horšíma známkama ve škole no, co já víc s tim
Já jsem v tomhle asi línej rodič, ale poslední dobou se opravdu snažim její povinnosti nechat víc na ní, ať si uvědomí nějakou zodpovědnost.
Nedávno přišel muž s tím, že „družinářka tě asi teď nemá úplně ráda“. Tak se ptám na důvod - dcera neměla ve škole rukavice a venku jí zábly ruce. Ale já jí přece neodmítám dát rukavice, naopak - připomínám, neustále se ptám, kde je má, že je má dát natopení, když jsou mokrý atd. To ráno jsme si uvědomily ve výtahu, že je (opět) zapomněla a ona že je vlastně nemůže najít. Tak už jsme se nevracely s tím, že je asi nechala ve škole. Nenechala, nechala je doma spadnout vedle botníku. No jo, tak jí holt zábly ruce, tak příště třeba nezapomene
V tomhle máme s FB taťkou některý myšlenkový pochody podobný. Ale já bych teda nenarukovala do školy s navrčeným RVP a málem školským zákonem, abych vymohla svýmu dítěti privilegium dělat úkoly v družině. třeba. prostě je tam nějaký pravdilo, já se můžu zeptat na důvod, můžu nesouhlasit a pokusit se o tom třeba trochu diskutovat, ale ve finále to končí tak, že třeba i dítěti dám za pravdu, že taky trošku tohle nechápu (úkoly, spaní ve školce…), ale jednu je to tak, jak to je, svůj důvod to asi má a i když nám to tak nevyhovuje, tak holt pravidla musíme respektovat.
@krtek93 píše:
@anonymni_prezdivka Chápu to právě úplně stejně. Tak donese domů úkol špatně nebo naškrábanej, já jí k tomu maximálně něco řeknu - a buď si dá příště bacha, nebo se smíří s horšíma známkama ve škole no, co já víc s timJá jsem v tomhle asi línej rodič, ale poslední dobou se opravdu snažim její povinnosti nechat víc na ní, ať si uvědomí nějakou zodpovědnost.
Nedávno přišel muž s tím, že „družinářka tě asi teď nemá úplně ráda“. Tak se ptám na důvod - dcera neměla ve škole rukavice a venku jí zábly ruce. Ale já jí přece neodmítám dát rukavice, naopak - připomínám, neustále se ptám, kde je má, že je má dát natopení, když jsou mokrý atd. To ráno jsme si uvědomily ve výtahu, že je (opět) zapomněla a ona že je vlastně nemůže najít. Tak už jsme se nevracely s tím, že je asi nechala ve škole. Nenechala, nechala je doma spadnout vedle botníku. No jo, tak jí holt zábly ruce, tak příště třeba nezapomeneV tomhle máme s FB taťkou některý myšlenkový pochody podobný. Ale já bych teda nenarukovala do školy s navrčeným RVP a málem školským zákonem, abych vymohla svýmu dítěti privilegium dělat úkoly v družině. třeba. prostě je tam nějaký pravdilo, já se můžu zeptat na důvod, můžu nesouhlasit a pokusit se o tom třeba trochu diskutovat, ale ve finále to končí tak, že třeba i dítěti dám za pravdu, že taky trošku tohle nechápu (úkoly, spaní ve školce…), ale jednu je to tak, jak to je, svůj důvod to asi má a i když nám to tak nevyhovuje, tak holt pravidla musíme respektovat.
A kolik dceři je let?
@Anna766 píše:
To mě trochu zarazilojak v sedm večer? Myslíš i s kroužkem?
Upřímně netuším, do kdy je družina
nikdy jsem tam nechodila, první dítě teprve čekám
ale co si pamatuju, tak kamarádka tam bývala do pěti? tak nevím, do kdy se tam dá nechat dítě… a pokud třeba z vesnice dojíždí do školy do města…
@Z.jev no v takovém případě ano, jen nechápu, který rodič by si stěžoval na to, že družinářka nezkontrolovala úkol…
@Anna766 píše:
Ale to je starost rodičů. Ne družinářek. Mě ten zákaz přijde naprosto opodstatněný.
ale vždyť tady nidko nechce, aby s nimi družinářky dělaly úkoly. Jde jen o to, aby si je děti mohly udělat v družině. Když už si v družině mohou číst, být na tabletu, tak mi zákaz dělání úkolů přijde ujetý.
@Anna766 píše:
Chtěla bych tě vidět kdybys byla ty tou družinářkou a vylítla by na tebe matka Pepíčka že ten úkol ze včera je hrozný a museli to doma celé předělávat, jiný tatínek od Aničky to samé… určitě bys byla za ty prachy celá štěstím bez sebe že?
Je fakt, že já to vidim všechno z pohledu rodiče, kterej za tohle na družinářku rozhodně nevylítne. Ve školce totéž - ze začátku mi jí učitelka předávala s takovým až omluvným výrazem, že zase nic moc nejedla. No já přece nebudu peskovat učitelku za to, že moje dítě nejí
A že už je i napadlo, jestli jí nemaj krmit… tak to jsem striktně řekla, že rozhodně ne. Prostě nechce jíst, nejí (byla strašnej nejedlík i doma). Bude mít hlad a pak se něčím dodlábne doma, to už je naše věc, ale co ony s tím? Totéž, když se párkrát stal drobnej úraz - nějaký to škránutí, odřený koleno… Pokud to není tak, že si učitelka nevšimla, že má dítě na stromě nebo že jí vyběhlo úplně ze třídy apod., prostě fakt velkej průšvih, tak proč bych se po ní měla vozit? Holka zakopla, upadla, dělala blbiny… stejně jako se jí to může stát (a stává) i s náma ![]()
Z čehož mi vyplývá, že v pozadí některých naprosto nesmyslných zákazů a pravidel jsou ve finále rodiče, ach jo ![]()
@Anna766 píše:
To mě trochu zarazilojak v sedm večer? Myslíš i s kroužkem?
Tak já holku vyzvedávám po půl pátý, často se stane, že musíme ještě na nákup, nebo chce ještě být venku s kamarádkou (v létě venku, teď v zimě v cukrárně), to pak chodíme běžně domů v půl sedmý. Až bude hezky a dýl vidět, klidně v těch sedm. Mně přijde přínosnější, aby se šla ven vyběhat než doma hned úkoly, příprava do školy… a ven se dostane v šest a kamarádky už třeba pryč. Když jdeme rovnou domů, dostanem se k úkolům tak v šest (jdu se psem, ona si dá něco k jídlu a taky se jí samozřejmě nechce skočit na úkoly hned po tom, co přijde ze školy, tak jí tu chvilku klidu dopřeju)
@krtek93 píše:
Je fakt, že já to vidim všechno z pohledu rodiče, kterej za tohle na družinářku rozhodně nevylítne. Ve školce totéž - ze začátku mi jí učitelka předávala s takovým až omluvným výrazem, že zase nic moc nejedla. No já přece nebudu peskovat učitelku za to, že moje dítě nejíA že už je i napadlo, jestli jí nemaj krmit… tak to jsem striktně řekla, že rozhodně ne. Prostě nechce jíst, nejí (byla strašnej nejedlík i doma). Bude mít hlad a pak se něčím dodlábne doma, to už je naše věc, ale co ony s tím? Totéž, když se párkrát stal drobnej úraz - nějaký to škránutí, odřený koleno… Pokud to není tak, že si učitelka nevšimla, že má dítě na stromě nebo že jí vyběhlo úplně ze třídy apod., prostě fakt velkej průšvih, tak proč bych se po ní měla vozit? Holka zakopla, upadla, dělala blbiny… stejně jako se jí to může stát (a stává) i s náma
Z čehož mi vyplývá, že v pozadí některých naprosto nesmyslných zákazů a pravidel jsou ve finále rodiče, ach jo
Mohlo by to fungovat pokud by rodiče reagovali na možné situace „normálně“, tak jak ty. Ale když si, třeba i tady, přečteš nějaké diskuze, zjistíš, že to tak bohužel nebývá…
@Anna766 píše:
Chtěla bych tě vidět kdybys byla ty tou družinářkou a vylítla by na tebe matka Pepíčka že ten úkol ze včera je hrozný a museli to doma celé předělávat, jiný tatínek od Aničky to samé… určitě bys byla za ty prachy celá štěstím bez sebe že?
tak ono by třeba stačilo, kdyby na začátku školního roku podepsali nějkaý souhlas s tím, že jejich dítě si může dělat úkoly v družině a že za to nenese družinářka odpovědnost.