Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nemají. Nejdřív bych zkusila ráznou domluvu a pokud by nepomohla, tak zkusit zamezit styku.
Netroufám si takhle striktně tohle rozseknout, protože … právě proto, že neznám pozadí.
Ale obecně řečeno, prarodiče by měli (ne že musí) respektovat rozhodnutí rodičů.
Ovšem - a tady už to můžu větvit - co když rodiče žijí odděleně … a co když … ![]()
Rodiče jsou spolu. Prarodiče nedokážou tolerovat rozhodnutí rodičů (rodiče) když se jim ten názor nelíbí nebo s ním nesouhlasí.
Typicky, a s tím bojuju taky, sotva se otočím, už má malej kapsy plný bonbónů.
Ještě dodám, nesde o babičku, ale prababičku. Domluva s ní skončila tak, že moje babička mi nejdřív vmetla, že mně, když jsem byla malá, ty bonbony taky takhle dávala a že to bylo naše tajemství a já teď odmítám tohle svým dětem. Když jsem na zákazu trvala dál, rozbrečela se a vyhrožovala, že už nikdy nepřijde (citové vydírání - dodávám, tohle je babička, kterou skutečně velmi hluboce miluji). Přestože svůj slib splnila a skutečně pár dalších návštěv vynechala (on to byl trest spíš pro ni než pro nás), sotva přišla, už zase vytahovala … sladkosti … před oběděm!!! A další neshody …
A taky nevím, jak z toho jinak, než se prostě furt a furt vadit, že si to prostě nepřeju. Protože zákaz návštěv a styku je konraproduktivní. (I pro mně. Já mám babi fakt moc ráda, kluci jí milují, hrají si s ní, ona pohlídá, já si dopočinu … ). Asi se domluvíme na kompromisu, cože teda kupovat smí. ![]()
No, u nás to bylo tak, že tchýně měla pocit, že pro blaho mýho dítěte je nezbytné, aby snídalo bábovku, přestože má alergii na pšenici, bílek a mlíko. Takže nastala rázná domluva - nepomohla, byla jsem označená za přecitlivělou a přehnaně opatrnou. Tak nastoupilo to, že jsme ke tchýni při příští návštěvě nepřišli (ony se jí totiž musí vnoučata přivést až ke gauči na kterým pravidelně vylahává, jinak ona za nima nejde) a když tchán orodoval ať jdeme za babičkou, tka ho manžel odpálkoval. No a tohle trvalo asi měsíc a pak to baba asi pochopila a alergenama už dítě necpe. Ale my toho máme mnohem víc a ještě horších věcí, takže já jsem na ni vysazená.
Anonymní píše:
Mají prarodiče právo i přes zákaz rodiče něco dělat se svými vnoučaty v domění že je to pro vnoučata prostě správné? Samozřejmě za zády rodiču. A jak by jste na to reagovali?
Nepsala sem to já? ![]()
Reakce - vysvětlování, prosby, přehlížení, hádky…
Výsledek - už tam nejezdíme ![]()
A jak to řešíte když se proti Vám postaví nejen tchánovci ale i Váš manžel?
Anonymní píše:
A jak to řešíte když se proti Vám postaví nejen tchánovci ale i Váš manžel?
Ač teda s manželem máme lecjaké rozepře a lecjaké odlišné názory, tohle mu musím nechat - tohle se nikdy nestalo. Naopak, snaží se mně podpořit. I když doma teda svůj názor vyjádří. Ale ne tak, aby rozpoutal hádku jen kvůli tomu, že už někde jedna hádka byla.
Ahoj holky, potřebovala bych poradit. Můj tchán a tchýně jsou u nás doma každý volno, každou dovolenou, každou sobotu a neděli. Je to neúnosný. Já jsme na rodičáku a chodím při tom do práce. Můj muž taky chodí do práce na 3směnný provoz, takže se střídáme o malýho a nevidíme se skoro celý pracovní týden a o víkendu jsou u nás tchán s tchýní od rána až do 23.hod večera. Je to k zbláznění. a ještě to jejich co by se mělo udělat (rady a MUSÍ UDĚLAT - jinak se naštvou) a rady jak mám vychovávat svýho syna , kdy mu mám dát najíst a kdy pít a kdy ho mám přebalit. Chtěla bych být taky se svým manželem a snašim synem sama, jako normální rodina a užívat si víkendu a výletů a dovolených, ale nemůžu jsou u nás nakýblovaný jeho rodiče s jejich radami. Chápu, že mu moc pomáhají s barákem, který jsme si koupili (já a manžel, ale vypadáto, že to patří jeho rodičům a jemu). Ať mu pomáhají, ale s mírou. Ať si tam jezdí třeba jednou týdně a jsou tam až do večera nebo víckrát, ale na kratší dobu. Né každý volno aby tam byli a radili co mám dělat. Kdy mám zametat, kdy mám vysávat. Už mě to štve. A když něco řeknu manželovi, že jsem si vzala jeho a né jeho rodiče, tak je zle, že by jsme se mohli i rozvádět.
Z části mám něco stejné.Říkala jsem přítelovi jak se jeho mamka ke mě chová,její naschvály,nevyžádané rady,atd..Zastával se maminky,ona je dobrá já su špatná.Jen podotýkám,mě říkala jak se mám oblékat.co jes a pit.Jstě si některé z vás dovedou představit že by mě tohle radila i na mé dítko její vnouče.Když už radí mě,tak co potom když by jsme s přítelem měli malé?A ona není taková že by nám dala pokoj.
Ahoj, chtěla jsem se zeptat jak by jste se zachovali. Bydleli jsme u tchánovců, ve stejném domě ale jiném bytě. Oni dole my nahoře. Nedělalo to dobrotu a po tom co se mi narodil syn to nabralo na intenzitě…po několika obrovských hádkách, kvůli tomu že malá dělá randál (byl mu necelý rok), že myji nádobí v teplé vodě, že malého sprchuji, že za mnou nesmí má rodina a pod. jsme se odstěhovali. Já s nimi přerušila veškerý kontakt. O malého mají ale zájem a tak jsem zůstala u toho, že si ho budou brát, občas si ho vezmou i na celý víkend…komunikuje s nimi přítel. Chovají se k malému moc hezky, tchán je z něho úplně vydřenej (teda když opominu to co se dělo, když jsme tam ještě bydleli. Teď přišli s tím, že by malého chtěli na dovolenou (v září mu budou dva). Do Maďarska. Čekala jsem to. Tvrdili, že už tam mají zamluvený termín, a tak sem tedy souhlasila. Pak ale přišel přítel s tím, že žádný termín nemají, že to budou teprve objednávat. A tak jsme se domluvili, že se jich zeptá zda by si nechtěli s malým udělat dovolenou v čechách. Byla bych totiž spokojenější je to blíž jak pro ně (jeli by autem a děda už taky není mladík), tak pro nás kdyby se něco stalo. A také se tu na rozdíl od Maďarka domluví. Když tam malého vezl tak přijel domu s tím, že babička sama navrhla, že o tom přemýšleli a že pojedou v čechách. No a měli bychom být spokojení všichni. Ale…je to cca 14 dní co jsme se domluvili, že ano, a od té doby děda chodí a roztrubuje, že si malého chtěli vzít na dovolenou a my jim to zakázali!!! Doneslo se to ke mě včera a jsem z toho dost špatná a vůbec nechápu co to má zase znamenat. (veškerou komunikaci s nimi vedl přítel, který jim po naší domluvě schválil nejdříve i to Maďarsko a čechy byli jen návrh se kterým ale ve výsledku přišli sami a stím jsme souhlasili taky úplně bez problémů a výhrad). Myslím si, že už je to jen krůček k tomu aby malému začali říkat, jak my jsme strašně špatní, že oni by udělali to a to a my to zakazujeme a nechceme. A teď nevím jestli mám dělat jako že nic, nebo za nima přítele poslat ať se zeptá co to jako má být..popřípadě tam dojet sama. A co dělat dál, až budeme my ti špatní…přestat ho tam dávat?? Rozumná domluva s nima není, to už jsme zkoušeli mnohokrát u věcí důležitých u u prkotin. Snad je to trošku srozumitelné i když dlouhé, chtěla jsem situaci popsat co nejlépe. Děkuji za jakýkoliv názor
A proc resis, co roztrubuji? Bud rada, ze budou v tuzemsku. jejich povahu tezko zmenis a oni te ocividne nemusi. Asi tezko to muzes zmenit. Byla bych rada, ze zustavaji s malym v CR a bylo by mi ukradene, co roztrubuji.
od té doby děda chodí a roztrubuje, že si malého chtěli vzít na dovolenou a my jim to zakázali!!! Doneslo se to ke mě včera a jsem z toho dost špatná a vůbec nechápu co to má zase znamenat.
Ty hledáš, proč se na ně nakrknout? Nebo co? Když ti to někdo řekne, tak to jednou větou uprav na správnou míru a je to. Co ještě chceš řešit? Proč si z toho špatná, vždyť je to přece jedno. Maximálně můžeš při jejich návštěvě s úsměvem prohlásit: představ si tcháne, co mi říkala Mařena. Že jsem vám zakázala dovolenou s klukem. Tak už neví, co by si vymyslela.
Myslím si, že už je to jen krůček k tomu aby malému začali říkat, jak my jsme strašně špatní, že oni by udělali to a to a my to zakazujeme a nechceme.
Co by kdyby… přijde mi, že je nemáš ráda. Všichni lidi si prostě nesednou. Řešila bych to slušně a jasně. Na drby kašli, lidem tvůj vztek jen udělá radost.
@Jana525 No já jsem z toho pochopila, že nikam nepojedou, alespoň takhle to podávali. Že s malým na dovolenou chtěli, ale nepojedou protože jsme jim to zakázali.
Mají prarodiče právo i přes zákaz rodiče něco dělat se svými vnoučaty v domění že je to pro vnoučata prostě správné? Samozřejmě za zády rodiču. A jak by jste na to reagovali?