Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mě tohle dělá mamka..dceři už je 6 a začalo ji to otravovat a sama babičku krotí, že není mimino a že ji ztrapňuje ![]()
@jdukolem píše:Čteš mi myšlenky, tohle jsem zkoušela (jsem starej taktik, diplomat). Sdělila mi, že synova odborná lékařka ho má jen jako kolonku v papírech a nic o něm neví. (rozuměj, ona to ví líp)
hele tak nějakou taktiku na babi - moje tchýně je báječná, ale občas taky dělá věci co se mi nelíbí.. třeba delší pobyt na PC než malej smí doma ( doma je to 30 minut denně podle minutky ).. no stačilo říct, že to oční nedoporučuje, že by jinak měl mít brýle a šup.. už už tam u nich malej nesmí vůbec… na mě nedá, ale jak to řekl „pan doktor“ tak je to svatý
![]()
@jdukolem píše:
ale to zas není vina tchýně přece, že jako Dr si zakladatelka vybrala její ségru..mohla klidně - když viděla, že to nefunguje - mile a slušně změnit Dr už dávno.. mě přijde zakladatelka prostě „slabá“ a to, že není asertivní svádí na tchýni..
Však to nesvádím na tchýni. Ale na změnu doktorky to stejně je ![]()
Si živě pamatuju, jak mě vytočilo, když sem zjistila, že můj gyndař a tchýně jsou spolužáci a lékařské tajemství je oběma evidetnně putna. Promptně změněn. A nového sem se ptala, jestli náhodou moji tchýni nezná. Dobrý, prej ne ![]()
@open mind píše: Čteš mi myšlenky, tohle jsem zkoušela (jsem starej taktik, diplomat). Sdělila mi, že synova odborná lékařka ho má jen jako kolonku v papírech a nic o něm neví. (rozuměj, ona to ví líp)Že prý co mi řekne lékař nemám brát jako dogma…
@edithaaa píše:
ano, to máš pravdu, vina je i na naší straně, že jsme jí tam dávali často, to nepopírám a ani to nechci ze dne na den změnit, s tchýní jsem si o tom otevřeně promluvila a shodly jsme se, že tam budeme dcery dávat jednou týdně…ještě jde o to, že volám naší paní doktroce a slušně jí žádám, opravdu s úctou, aby příště to očkování a termín řešila se mnou a ne babičkou a ona mi to položila a hned volala tchýni a se mnou to neřeší…a takhle je to se vším…
Tvl
, žabomyší problémy s tchyní nejsou nic proti tomuhle.
Tohle by mě vytočilo tak, že bych změnila pediatra okamžitě a beze strachu z reakce rodiny.
@Baba píše:
Však to nesvádím na tchýni. Ale na změnu doktorky to stejně je
Si živě pamatuju, jak mě vytočilo, když sem zjistila, že můj gyndař a tchýně jsou spolužáci a lékařské tajemství je oběma evidetnně putna. Promptně změněn. A nového sem se ptala, jestli náhodou moji tchýni nezná. Dobrý, prej ne
![]()
Tvoje zkušenost mě rozesmála, promiň
![]()
@Baba píše:
Však to nesvádím na tchýni. Ale na změnu doktorky to stejně je
Si živě pamatuju, jak mě vytočilo, když sem zjistila, že můj gyndař a tchýně jsou spolužáci a lékařské tajemství je oběma evidetnně putna. Promptně změněn. A nového sem se ptala, jestli náhodou moji tchýni nezná. Dobrý, prej ne
tak tu gyndu to tě zcela chápu
ale tady jsem pochopila, že babi jsou s dr ségry, čili je to malýho prateta..věřím, že to berou jako klábosení v rodině.. nicméně zas chápu, že to je pro zakladatelku otrava - kor pokud vyšla z rodiny, kde se obecně tak „nedrbe“…
Mně přijde, že tchýně je zkrátka více dominantní. A ty na ní začínáš být alergická možná víc, než je nutné.
Rozhodně bych nebránila jít na očkování s babičkou, pokud už je to tak domluvené, neměn to.
Ale dál bych fakt dala pravidla, promluvila s tchýní, že když fouká, tak čepice bude i s brekotem apod. A mluvila s dcerou, že maminky nejsou babičky a povídala si s ní o tom. My dceři také musíme vysvětlovat, že doma je to zkrátka jinak než u babi, ona to chápe. Tam si dělá prakticky co chce - PC, mobil, hry, spí spolu v posteli, doma jsou povinnosti
Někdy to mrzí i mě. Na druhou stranu je zase dobře, když poznají jiný svět než ten domácích a školních povinností a mají si kde od rodičů odpočinout… ![]()
@jdukolem píše:babi bude ořech co?
zas to ber jako výzvu - kdo s koho..
Jj, já už si na ní dost vypilovala komunikační dovednosti, kam se na to hrabou nějaký školení a workshopy. ![]()
Ona v jádru není zlá, takže největší výzva pro mne je s ní i přes to vycházet dobře a udržovat vztahy v plusu. Ale mluvím s ní přímo, nevzdávám to a když už skutečně není zbytí tak nepříjemně zaprudím. To ale minimalizuji, umím už ze spousty situací vybruslit bez konfliktu.
Nekazím si karmu nějakými intrikami proti ní, jen s ní o některých věcech odmítám diskutovat. Vyslechnu si, ale nediskutuji. Je-li to věc, která se jí netýká, prostě jen na konci jejího sdělení oznámím že si to nemyslím a sdělím jí, jak to bude, jelikož se to týká nás. Když říká něco smysluplného, jsem i schopna uznat, že má pravdu.
@jdukolem píše:
tak tu gyndu to tě zcela chápu
ale tady jsem pochopila, že babi jsou s dr ségry, čili je to malýho prateta..věřím, že to berou jako klábosení v rodině.. nicméně zas chápu, že to je pro zakladatelku otrava - kor pokud vyšla z rodiny, kde se obecně tak „nedrbe“…
S dovolením budu i já reagovat, ač mi tohle nepatří…
. Že je lékař v rodině, může být někdy výhoda. Ale zákonný zástupce jsou rodiče, ne tchyně.
A položit mi lékař telefon a řešit cokoliv ohledně dětí s mou tchyní (či jiným rodinným příslušníkem) tak takového doktora okamžitě měním.
A poklábosit si v rámci rodiny - OK, nic proti, ale asi by u toho klábosení měli být rodiče, rodič.
Já teda nevím přesně kde je problém v uvodním příspěvku, to se musím přiznat…
Ale asi bych odpověděla, že pokud je to pro dceru nepříjemný zážitek a chce tam i babičku, tak proč ne.. I kdyby se mě to nelíbilo- vlastní zkušenost, taky jsme měli jedno období, kdy dítě odstupovalo hodně složité vyšetření odběry, tak bych se spíš příkláněla k tomu, co chce dítě.. Koneckonců na odběr jde ono, ono zažije nějaký zážitek a když tu babičku tam chce, tak proč ne.. Svoje pocity bych potlačila..
@radúna Ano, taky bych lékaře okamžitě změnila… a o tom to přesně je, problém je na straně zakladatelky, že si nedokáže prosadit svůj názor doma vůči manželovi a hází vinu na tchýni, která je ale zrovna v tomhle dost nevinně.
@j.a.n.i1 píše:
@radúna Ano, taky bych lékaře okamžitě změnila… a o tom to přesně je, problém je na straně zakladatelky, že si nedokáže prosadit svůj názor doma vůči manželovi a hází vinu na tchýni, která je ale zrovna v tomhle dost nevinně.
Však já taky neříkám, že vinna je tchyně
.
Já být na místě zakladatelky, pediatra měním okamžitě. Respektive já jsem předvídavá a ani bych tuhle doktorku nechtěla od začátku. Měla bych jiného lékaře.
Ale u nich se stalo. Takže změna - bez pardonu.
Další věcí je ono nerespektování rodičovské autority babičkou - a tam si to každý musí zařídit sám podle svého vědomí a svědomí.
![]()
Nemám čas číst všechny příspěvky, ale pořád vidím, že jediný, kdo vytváří stres jsi ty, protože žárlíš na vztah dcerky a babičky ( tchýně, kterou evidentně nemáš ráda).Řešíš prkotiny a zapomínáš, že tchýně taky vychovala syna ( tvého manžela), takže asi tak neschopná nebude - třeba to s tou čepicí. Buď trochu nad věcí. Vztah babičky a vnučky je prostě vždycky jiný než mezi mámou a dcerou. Říká se, že babičky jsou k rozmazlování. Já když dám dcerku k tchýni, tak mně tu hodinu nezajímá, co tam dělají. A jako že dcera si zvykne a bude babičku všude vyžadovat, toho se neboj. Jednak bude starší a bude se jí dát spousta věcí vysvětlit a pak jak nastoupí do školy bude babička už na druhé koleji, protože dcera si najde nové kamarády a bude mít i jiné zájmy než babičku.
@edithaaa píše:
K psycholožce chodím, zná celý náš příběh, což tady nebudu vypisovat a je na mé straně s tím, že bych si měla vytičit ty hranice pro svou dceru já a ne babička…tchýně by mě měla respektovat a to ne jen v tomhle, toto je spíš už vyústění neustálého přehlížení mých požadavků…a když to člověk řeší tři roky, tak už pak opravdu stačí málo…Rodiče dávají hranice, a ty musí babičky a dědové respektovat…ne je obcházet a dělat si to po svém, kdyby se s ní vídala, jako s babičkou, tak ať ji klidně rozmazluje, ale vídají se často, na přání dcery a to ji nechci zakazovat, ikdyž bych ráda, prozatím jsme se dohodly s tchýní, že se budou vídat jednou týdně a to i společně s maldšísestřičkou…jde o to, že ona má u nich úplně jiný podmínky jsou tam na ní sami, mohou se jí věnovat na tisíc procent, mají čas na to jí trpělivě ůl hodiny vysvětlovat, proč si má vzít čepic, když venku fouká vítr…já s druhým dítětem a ve spěchu tohle nemám a nemohu jí to dát a ona to nechápe, proč babička jo a já ne…příkladů by bylo mraky…a je pravda, že kdyby to byla moje máma, tak mi to nevadí, protože moje máma respektuje, když jí slušně požádám, třeba ať jí k snídani nedělá stovky snídaní, dokud si nevybere…jako to dělá právě tchýně..
Tak to je tedy síla - ony se mají rády, dcera babičku miluje a ty to rozsekneš tím, že jim omezíš styk. Správně, at se baba trápí, že jo. A co Tvoje dcera, ta se trápit nebude? Nějak nechápu, co ti vadí - babička malou rozmazluje - no to většinou babičky dělávají. A když něco slíbí, tak je dle mého důležité to splnit. Děti se učí pozorováním, takže se i takto naučí, že co se slíbí to se plní, ne? Přijdeš mi mírně řečeno sobecká. t