Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mi taky babičky hlídají děti už od malička. Malý ještě neměl rok, když jsme jeli s manželem lyžovat. Byl 2 noci bez nás a v pohodě. Naše děti mají obě babičky moc rádi a je to fakt pomoc, když pohlídají. Být tebou, tak to moc neřeším, čím dřív si malý zvykne, tím líp
Nikdy nevíš, kdy budeš potřebovat narychlo pohlídat, tak budeš mít aspoň otestované, že to je malý u babičky v pořádku. A s tou postýlkou si myslím, že to pochopí. Ikdyž jí to možná bude trochu mrzet, ale naše děti taky spí u babiček ve svých postýlkách a obě to pochopily.
Dita01 píše:
holky píšete tu o režimu, mám 6 m klučíka,ale nějak se nám nedaří ten režim najít. Můžete mi poadit? hlavně on poslední dobou stávkuje, nechce spát v kočárku a nejraději jen u prsa nebo se nechat uchovat, nevím jak na něj? najet na režim a jak se ho držet?
Myslím si, že režim je pro dítě i takto malé důležitý. Aspoň naše děti ho měly a vyhovovalo nám to všem. Vždycky jsem si tak otipovala, po jak dlouhé době je malý unavený na spaní, třeba myslím, že v těch 6 měsících to bylo asi po 1,5hod. Tak jsem ho taky dávala spát. Před tím, než jsem ho dala do postýlky, tak jsem se s ním pomazlila, chvíli ho ponosila, zazpívala písničku, dala do postýlky, natočila kolotoč, přikryla a odešla. Pokud plakal, přišla jsem, pohladila, odešla. Tak jsem to dělala asi po 3 minutách, (pak po 5,) dokud neusnul. Jak se vyspal, tak jsem zase zhruba po té 1,5 hod. opakovala stejný rituálek, až si na něho zvykl. Ale je možné, že mu teď třeba lezou zoubky nebo něco, tak se s ním třeba více mazlí, když nespí. Je to někdy o nervy, ale určitě se to vyplácí, alespoň mi se to vyplatilo. Tak hodně štěstí!
holky moc díky, režim večer dodržuju, koupání, kojení, spinkání… akorát přes den nám to nějak hapruje, dělá děsné scény při usínání a kolikrát se provzteké k dalšímu kojení, jo houpání to se mu líbí to by usl…
jo a večer k němu nemůžu, to musí uspávat manžel, jak vidí mě začne mooooc plakat, vztekat se a nejde ode mě utišit,asi jak cítí to prso ![]()
ze začátku byl dobrý spáč, tedy buzení 1 x a pak v 5 ráno,ale to pak už vstával…ted se to zhoršilo a je schopný pít co 1,5 hodiny, spurtík by měl ale pominout po týdnu, uvidím v semdém měsíci.
(jo a jakmile je u babičky je schopný spát v kuse i 2 hodiny…)když jsem třeba na nákupech nebo někde ve městě ) ![]()
jo a ještě jeden poznatek, jakmile ho mám v náručí tak cca po 2,5 hodině od probuzení začne zavírat očka - pokud ho dám do kočáru, nezabere a je v tu ránu vzhuru
musela bych ho uchovat ke spánku a hlavně nepoložit moc brzy aby se neprobudil.....
asi si se mnou hraje ![]()
Asi si z tebou vážně hraje, miminka to vždycky na nás víc zkoušejí. Musíš se nedat
To se upraví samo, uvidíš. ![]()
Dita01 píše:
holky píšete tu o režimu, mám 6 m klučíka,ale nějak se nám nedaří ten režim najít. Můžete mi poadit? hlavně on poslední dobou stávkuje, nechce spát v kočárku a nejraději jen u prsa nebo se nechat uchovat, nevím jak na něj? najet na režim a jak se ho držet?
No režim … teď je asi fakt ještě brzy mu nějaký pevná řád ordinovat, to se fakt ještě bude měnit. Ale u obou kluků jsem nastolovala rituály, které pak přechod k režimu usnadňovaly. Třeba posloupnost činností, že - je jídlo, pak večerníček, pak koupání a pak jdeme spinkat … a ještě každé zvlášť, třeba večerníček, že večerníčkovi všichni máváme … před koupáním jsou závody, kdo bude dřív v koupelně, a za to jsou „ceny“ - dotyčný může rozsvítit světlo, napustit vanu, kdo dříve opustí vanu (protože se jim pochopitelně dobrovolně nechce ven), může si vybrat ručník (krteček a večerníček) … tady je časově omezen pouze ten večerníček … polední jídlo je třeba o tom, že mi pomáhají jídlo připravit (vařit nebo ohřát v mikrovlnce) …
Je mi jasný, že půlroční prďola asi nebude u sporáku asistovat, ale opravdu zkus třeba vymyslet nějaký rituál, kterého by se mohl zúčastnit. Příště bude vědět, co následuje, a lépe si tak zvykne. A co se týče spaní, to se fakt hýbe. Ten mladší dosud někdy spí do pěti ráno, jindy do osmi, někdy dopoledne, jindy až odpoledne …
..