Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Bubla Bůčková @bigl když je člověk unavený, tak nebývá zrovna spravedlivý. Že je dotyčná protivná, to se klidně muže stát. Nezdá se mi, že by někde psala, že je tchyně blbá nebo tak. A když ji třeba příště vysvětlí, proč neměla náladu, budou klidně fungovat dál.
Já to vezmu z jiné strany. V tomhle případě nejde ani tak o ideální tchýni nebo snachu. Tam bych vypíchla to velmi důležité, co jste psala, že to udělala po smrti manžela. Ztráta někoho, s kým jste prožila xx let, je hrozná. Schází středobod vašeho vesmíru, úplně vám to změní život. A tak se úzkostlivě přimknete k tomu, co vám ještě zbylo. Dítě a jeho rodina. A chová se tak, jako k tomu co ztratila, chce dávat hodně lásky a také jí dostávat. Chce pečovat a být opečovávaná. Vím, o čem mluvím. Bydlíme ve 2+1 s manželem a psem. Před 8 lety mi zemřel táta. Sestra, s kterou bydleli ve společném domě, mi jí přivezla po týdnu i s postelí, že jsou pořád někde a mamka by tam byla sama. A tak se usadila u nás v obýváku. Chovala se jako dítě. O ztrátě jakéhokoliv soukromí ani nemluvím. To trvalo rok, pak si nechala vyměnit kloub, a pak přišel nález na prsu. Celkem to bylo 4 roky. Pak jsme jí v létě navrhly, aby se vrátila domů, že tam má zahradu a může být venku. Už tam zůstala. Bydlíme od sebe 10 km. Zapojila jsem celou rodinu. Každý jí jednou měsíčně navštíví nebo jí vezme na odpoledne k sobě. Našli jsme jí kamarádku. Našli jsme jí přítele. Nevadí, že je mu 80 a bydlí na druhém konci republiky, 2× denně si volají a jednou za čas někdo z nás nebo jeho děti je svezeme na pár dní k sobě. Občas jí vezmeme na výlet, do cukrárny, do kina. Každý den si s ní půl hodiny volám. Jde o to, že samota je zlá, potřebuje nějak vyplnit den a sama to nezvládne. Starší lidé už mají svůj malý svět, který pro ně znamená všechno, a měnit to už nedokáží nebo ani nechtějí. Tak je třeba jim pomoct, nenásilně, ale pomoct. Ukázat jim, že pro ně děláte, co je v jejich silách, ale že někdy mudí sama. A to, že jste odešla… Já z té situace byla strašně zoufalá, šlo o mojí màmu, stejně v té situaci byl váš muž. Kdyby v té chvíli můj manžel odešel a nechal mě v tom, brala bych to asi tak, že v něm nemám oporu, že mě v tom nechal, zatímco já bych to samé udělala i pro jeho rodinu ( a před vánoci i udělala, kdy jsme si vzali domů jeho otce a starali jsme se o něj až do posledního dechu). Není to ani tak o vaší tchýni, ta má mozek otupěný smutkem a samotou, jako spíš o vás, jestli to bude všechno nebo nic, nebo jestli zapojíte vrozenou ženskou lstivost a sobě i manželovi pomůžete tak, že budou všichni spokojení. Jeden tip: začala jsem jí vodit na různé akce, i důchodců, do knihovny. Nejdřív jsem chodila s ní, ona se tam seznámila, drbala se ženskýma, pak jsem občas odešla dřív s omluvou, že mám migrénu, pak už šla sama a dneska se schází s babama i mimo. A samozřejmě pomlouvají i mě. Občas se to dozvím..ale víte co? Je mi to jedno, usmívám se tomu, protože vím, že tak je to pro všechny fajn. Zvládnete to, jen to nechce žádná náhlá rozhodnutí.
K tomuto tématu mě vždycky napadne otázka, proč vlastně mají tak často problém snachy s tchyněmi, zatímco ti chlapi vycházejí většinou s tchyněmi v pohodě a stejně tak tchyně se zetěm taky většinou v pohodě…Co za tím je? Žárlivost?
Mám fajn zeťáky a i snad snachu
Zatím dobrý. Co pro to dělám? Mám je ráda, protože mají rádi moje děti, chovám se k nim s úctou, protože tak se i oni chovají k mým dětem.
Snažím se jim moc do ničeho nekecat, nestrkat nos a dávat rady pouze když o ně stojí ![]()
Jaká jsem snacha nevím. Nesoudím a neřeším. Tchyně o vztah nestojí ( bohužel ani se svým synem a vnoučaty).
@inkakřivák píše: Více
Tak mě zarazily tyto 2 věci:
Z mého pohledu ale ja kmitam a ona je spíš pasivnější… asi podvědomě závidím, ze už má v důchodu pohodu a já se muzu s prací a dvema malymi detmi obcas po…
Tchyně je sice zlatá, chválí ji, hlídá děti, ale stejně si neodpustí říct, že je pasivní a má se, protože je v důchodu a má pohodu, zatímco ona se. může pos… to přece není fér, aby mladí dělali a starali se o děti a staří byli v důchodu ![]()
Tak snad ti staří taky někdy chodili do práce a starali se o děti, ne? Jako abych někomu záviděla, že je v důchodu, to už je moc.
@bigl Jo, píše to tak, ale současně si to uvědomuje a to je fajn. Ty třeba nejsi někdy naštvaná na bezdětné kamarádky, jak si žijí, že vubec nevědí, co je to za honičku?
Ano, ta tchýně pracovala a má nárok na odpočinek a bxt pohodlnější. Ale pořád si myslím, že se ta snacha chová docela dobře. Na rozdíl od spousty těch snách tady, co jsou často plně zloby.
@Salome123 píše: Více
Protože ve většině rodin má domácnost a děti na starost žena a přijde jiná „cizí“ ženská (tchýně) se do toho montovat a radit popř. kritizovat, že to dělá blbě a jak se to dělalo dříve. Těm zeťákům se do těch činností montují méně (moc si neumím představit jak spolu řeší opravu auta, sekání dřeva nebo zahrady nebo že to jako klempíř či manažer v práci dělá blbě). Taky tam bude trochu toho soutěžení a žárlivosti.
Tak tohle mě nikdy nenapadlo, fakt. Mám ve svém věku jednu nedobrovolně bezdětnou kolegyni a je mi jí neskutečně líto.
Konkrétně toho, že mám 3 děti a náročnou práci, jsem nikdy nelitovala. Lituji možná spousty jiných věcí, ale tohoto fakt ne. Důchodu se děsím a rozhodně důchodcům nezávidím. Já potřebuji pracovat, být mezi lidmi, mít pořád nějaké sociální kontakty. Pro mě je důchod peklo a vím, že v nějaké formě ( podnikání, zkrácený úvazek atd.) budu pracovat asi až do smrti, nebo dokud to půjde.
@Anonymní píše: Více
A ty víš také o svojí rodině k jakým chodí lékařům, co a jak v práci, jak se mají jejich kamarádi, a jezdíš jím umývat okna nebo pomoci na zahradu? Já nesnesu, když někdo ode mě očekává nějakou pomoc a neváhá vytáhnout že jsme rodina tak bych měla pomoci. Příklad jedna moje sestra. Teď uz jsou vztahy lepší, ale v pubertě jsme se odcizily, nic než lítání za klukama ji nezajimalo. Když se jí narodilo dítě tak pořád nezájem. Ale když bylo dítěti 1,5 roku tak náhle že jí budu hlídat v sobotu. Když jsem řekla že už neco mám s chlapem, vytáhla že jsme rodina tak abych pomohla. Tohle se opakovalo. Zvláštní že si na mě více než 15 let předtím skoro nevzpomněla. Ani když bydlela v zahraniči aby mě pozvala k nim treba na víkend, ani když jsme byly na stejném sídlišti. Tehdy by o mě asi napsala jak jsem jako člen její rodiny k ničemu a nezajímám se o synovce a neteř.
Ideální snacha neexistuje, ale vše je o respektování druhého. A hlavně o tom aby se hodily ke svým mužům a milovaly je a obráceně.
@Nuníček A nemůže to být i tím, že snacha má pocit že snědla moudrost světa když před pár měsíci porodila dítě a peskuje tchýni která vychovala třeba 3-4 děti do dospělosti jak má držet dítě a jestli ho má v kočáru přikrýt nebo odkrýt? Dříve se více vzhlíželo ke stařším jako zkušenějším, dnes má každá druhá 20cítka co si něco přečte na internetu dojem, že ví víc než někdo kdo ty děti vychoval. Ikdyž poznatky se mění, a i doktoři přicházejí s novými věcmi. Ale zkušenosti nenahradí teoretizování.
By mi nikdy nenapadlo závidět bezdětné kamarádce. Mám švagrovou, ano je sama, času plno, je v ID a nic nemusí, jen sedí doma a zapaluje jednu od druhé. Závidět jí by mi nenapadlo ani na vteřinu a ani na vteřinu bych s ní neměnila.
A naopak. I když ta starší vychovala děti, tak nemusí mít vždycky pravdu a každá není to ochotna uznat a jede si svoje i přes slušné domluvy rodičů dítěte. Schválně nacpou půlroční dítě gulášem, však my tak taky vyrostli a žijeme, schválně jen co se matka otočí nacpou dítě něčím co mu vadí, přece nebudu poslouchat mladou, já to vím líp.
@Anna766 To už není o zkušenostech ale o nerespektování. Ale když chce někdo dělat naschvaly tak to tak dopadá že pak se trumfují kdo toho udělá víc po svém na truc druhé straně.
Jakoze snacha vychovava dite natruc tchyni. ![]()
Jasne, to si casto tchyne mysli ![]()
@Salome123 píše: Více
Oboustranná nejspíš. Ale vem to obecně, já třeba čumím, kolik žen má problém, že se jim někdo cizí motá v JEJICH kuchyni. Myslíš, že nejakej chlap takto přemýšlí, jestli si tchyně nebo máma uvařila kafe nebo vyndala sýr…a tisíc dalších drobností, nějak už to dnes nejsou dva kohouti na smetisti ale dvě slepice ![]()