Tchyně - zajímavý úkaz

Silky123
25.12.14 00:23

Tchyně - zajímavý úkaz...

Ženy, jdu si sem tak nějak pro radu? Názor? Pochopení? Omlouvám se, je to fakt dlouhé…

Má tchyně je zvláštní žena, tak dlouho odkládala „druhé dítě“, až pak nemohla už mít další, kvůli hubnutí po porodu se vzdala kojení, na společnou dovolenou s manželem jezdila od třech manželových měsíců s tím, že její tchyně týden pohlídala miminko, vždyť oč jde. Manžel s nimi byl poprvé na dovolené, když mu bylo asi šest let, před tím to totiž bylo s malým batoletem náročné a tchán měl přeci nárok jednou za rok si na 14 dní „od všeho odpočnout“. Už jsem to tady kdesi zmiňovala, tohle spíš nastiňuju situaci, jaká byla před mou „krizí k tchyni“.

Nikdy jsem ji moc nemusela, přeslazená, svým způsobem neustále ublížená a utiskovaná. Neustále lačnící po tom, aby dcerka chtěla být jen s ní a u ní.

Vše vyvrcholilo před půl rokem, můj taťka a bratr jsou jmenovci a slaví společně, teď měli nějak chuť se potkat s námi v restauraci, takže nás pozvali, dále pak bratrovu tchyni s tchánem, protože mí rodičové s nimi navázali přátelství. Tak nějak se rozhodlo, že tedy pozvou i mou tchyni s tchánem. Jenže kámen úrazu byl v tom, že se mamka s taťkou nějak špatně dohodli/nedohodli a nepozvali je… Mí rodičové přišli do restaurace o 1,5 hodiny dříve jeden na druhého nasupení, že to je zpackané. Mamka hned volala mým tchánovcům, omluvila se, že to zpackali a že by byli moc rádi, kdyby se mohli dostavit, že za 1,5 hodiny to ofiko začíná. Tchánovci odmítli, že mají svůj program.

Potud OK. Jenže poté tchyně začala manželovi psát srdceryvné maily, SMS, ať se probere, že nic není v pořádku, že když je rodina zavrhla takovým způsobem, ve vesnici se s nimi nikdo nebaví, ona pořád sama. Že k nim jezdíme málo (tak 3× do měsíce tam jsme). Dokonce manželovi vyčetla, že jim měl zavolat on. Manžel se vyděsil a říkal jí, že je přeci nemůže zvát na oslavu někoho jiného, když my jsme tam pouze hosté a neznáme seznam ostatních pozvaných. To sklidil ještě větší citovou bouři. Já nevydržela a napsala jí mail, že by mohla už brzdit, že takto to nefunguje apod.

Za měsíc na to to mělo pokračování. Můj taťka, manžel i tchán mají narozeniny v rámci jednoho týdne :). Takže na truc tchyně nepozvala mé rodiče na oslavu tchána (naši OK, dárek nechali u nich na zahradě a neřešili to - tchánovci jim nebrali telefon). Můj tatínek za tři dny pořádal oslavu v restauraci a pozvali i tchánovce. Přiklusali a tvářili se jakože nic, cukrblikovali na všechny strany, tvářili se, jak moc patří do naší rodiny. Já tam seděla jako opařená, protože jsem schytala všechno. Ani se mi nechce parafrázovat její maily. Že ona je matka a já pak teprve manželka, že jezdíme málo (chodím na plný úvazek do práce v jiném městě, než žijeme, takže masakr).

Jde o to, že mám takový blbý pocit, že jsem na ni, tchán je celkem pohodář, alergická. Ne, mám AVERZI, nemůžu ji vystát, jezdím tam jen proto, že dcera tam nechce beze mě jezdit. K dceři se chová hezky, podlézá jí a z našeho hlediska by ji láskou zabila, protože by ji užrala k smrti, omlouvám se za výraz. Jezdím tam, protože chápu, že to je babička. Určitě je i chyba na mé straně, to žádná, ale on se z jejich rodin s nimi nebaví nikdo, ani z její rodiny (bratrova rodina), ani z jeho rodiny (sestřina rodina), stěhují se jinam, že jaksi nějak nevycházejí. Přátelé nemají. Tchán je poměrně hodně společenský a je to člověk s velkým rozhledem a pálí mu to, mají karetní kroužek.

Omlouvám se za elaborát. Já teď řeším, že ji fakt nemůžu, když tam máme jet, utichám, s manželem skoro nemluvím, nejsem schopná, protože tchyně se ráda stylizuje do „chudinky oběti“. Ale víte, jak to je, nikoho jiného nemají. Manželovi jsem řekla, co si myslím, protože viděl, v jak výrazné nepohodě jsem. Já přijímám jeho kritiku mých příbuzných, proč ne, takže když se mě ptal na svou matku, tak jsem to prostě nevydržela…

Jak řešíte takové problémy s tchánovci? Při jejím jméně totiž nejsem schopná rozumně uvažovat, takže asi tak…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
bamba
25.12.14 06:35

Mě přijde, že tchýně jsou semetriky už jen z principu, kdo na ně nenadává, není IN.Je třeba si uvědomit, že jsme každý jiný a ty druhé brát takové jací jsou.
Ty si jako myslíš, že když tady tchýni pomlouváš, že je to v pořádku, bo ty můžeš. Uvědomuješ si vůbec, že ona se nemůže k tomu jakkoliv vyjádřit? Podle tebe to je normální, bo to děláš ty.Ty máš právo ji rozebrat a nemít ji ráda. Když to samé udělá ona, je to samozřejmě špatně.
Ta žena porodila a vyhovala člověka se kterým ses dobrovolně rozhodla spojit svůj život, porodit mu děti. To je potřeba si uvědomit. Ne jen čekat, kdy udělá podle tebe chybu a pak hurá s ní na pranýř.
Jak žila a žije je jen její věc a nikdo nemá právo ji za to odsuzovat. Seš schopna a ochotna přijmout její kritiku na tebe? Tvý rodiče udělali chybu a ty odsoudíš tchyni :think:.
K oslavě napíšu jen toto. Mě, kdyby někdo pozval na oslavu, která vypukne za hodinu a ještě s omluvou, že na mě jaksi pozapoměl, nešla bych.

• Citovat
  • Upravit
15995
25.12.14 06:58

Nejak jsem se v tom ztratila, nicmene na citove vydirani se da naucit reagovat, precti si nejakou knizku o asertivite. Chce to trochu hrosi kuzi teda…Treba u te oslavy - manzel ji sdelil spravne, ze jste nebyli organizatori, tedy place na spatnem hrobe…tim bych to ukoncila a dal nereagovala, podle me jsi ji psala uplne zbytecne. Na ty emaily bych nereagovala asi taky, maximalne slusne sdelila, ze jezdite tak moc, jak vam to casove moznosti dovoluji a pod. Je jaka je, jina nebude, bud se obrnis, nebo se z toho zblaznis…Mne takove veci obcas dela mamka, naucila jsem se nereagovat, i do telefonu jsem schopna proste mlcet, dokud neprestane s tiradou a la vycitkomat a nezacne s necim normalnim :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17045
25.12.14 07:02

Podle mě ses do toho neměla plést.. Psát tchyni mail byla hloupost.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
25.12.14 07:22

Já nevím, já tam nic strašného nevidím. Kdo koho pozve a nepozve na oslavu, to mi přijde naprosto dětinské řešit, každý ať si zve, koho chce, a kdo se kvůli takovým věcem cítí ukřivděn, tak ať si naordinuje denně dvouhodinovou procházku na čerstvém vzduchu.

S manželem si člověk bere i tchýni, s tím se nedá nic dělat. Muž ji zná celý život, žena chvilku, takže pokud to nejsou vysloveně spřízněné duše, tak holt tam jisté nesrovnalosti vznikat budou, ale když člověk chce, tak se s tím dá pracovat… vždyť manžel taky dostal jako svatební dar tchýni a zatímco mně moje matka připadá naprosto v pohodě, věřím, že on taky kolikrát v duchu koulí očima :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
25.12.14 07:23

Přestaň ji tolik řešit, uleví se ti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140244
25.12.14 07:47

@Silky123 a co tím chtěl básník říci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4465
25.12.14 07:51

Teda já nevím, ale nějak na tom nemůžu najít nic až tak strašného :nevim: Rozhodně nevidím nějaký zvláštní důvod k averzi, i když chápu, že jako člověk ti sedět nemusí. V tomhle případě bych, jak se říká, držela hubu a krok, protože se mi nezdá, že by dělala něco až tak hrozného, kvůli čemu by se ti musel zvedat tlak. Tak hlavně klid a nohy v teple, jsou Vánoce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4400
25.12.14 08:08
@Denisa56 píše:
Přestaň ji tolik řešit, uleví se ti.
:palec: tvoje"averze" ti zpusobuje problemy, ne tchyne samotna..Mozna by pomohlo si uvedomit, ze takenejsi. dokonala snacha a tchyne by na tobe, stejne jako ty na ni, nasla spoustu chyb.
Nauc se s ni vychazet a neboj se, dcera jiste bude za babickou jezdit rada az bude vetsi a ty tam pak muzes posilat manzela s detmi sanotneho.To mnohe vyresi, ty ji uvidis jednou za mesic a budes mit klid…Jidlo neres, tim davaji babicky holt najevo lasku…Ty nevzpominas na mlsky od babicky? Ja teda jo, s laskou…Aze to byla mamcina tchyne s obcas meli neshody vim, ale mamka k ni mela respekt, coz utebe chybi…Za chovani tchyne k tobe muzes i ty sama, soudis ji i za to, ze se stehuje a jak se tvari, ctes komunikaci s jejim synem atd…Tchanovci moc dobre citi, jak se k nim chovas a co si onich myslis a nejspis prave proto se boji, ze je odstrihnes od vnucky a syna-ostatne zcela opravnene. Staci si precist tvuj nenavistny elaborat…A nezapomen na tchyni nahazet o vanocich jeste dalsi spinu, ze ma doba bordel atd.abys nam tu dokazala, jak je priserna :mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
25.12.14 08:10

Nemelas ji vubec nic psat a srovnat si ji mel manzel a pokud toho neni schopen, tak si holt vyzrat vsechny ty pindy. Manzela bych pozadalao lehke umirneni navstev, treba na 2× mesicne, ze ti to tam nedela dobre.
Jinak ale nevidim nic tragickeho, zkratka rodinne zabomysi valky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
25.12.14 08:12

Syn mi dorůstá do věku, kdy si někoho dovede. Mnohdy už teď je mi mdlo, že za
1. je to kluk budou u nás méně než u jeho budoucí ženy rodičů
2. i vnoučata uvidím méně, než rodiče jeho ženy
3. vychovávat se vnoučata budou spíš podle ženy než muže
4. už z principu budu zlá, protože budu tchýně
5. když se budu zajímat budu vlezlá, když se nebudu zajímat budu taky zlá

Je zajímavé, že chlapy berou tchýně nějak lépe :think: :?

• Citovat
  • Upravit
15995
25.12.14 08:17

@jahuhudka : nepanikar, treba muj bracha bydli 10 minut od nasich a hodinu od tchanovcu, takze u nasich jsou vnoucata furt ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
25.12.14 08:24

Přesně tak. I já vidím syna a jeho děti často. Dokonce když se rozváděl mi jeho ex dávala vnuka na hlídání, bo jsme bydleli 3 km od sebe, takže když potřebovala, klidně zavolala.

• Citovat
  • Upravit
shellmyska
25.12.14 08:58

@jahuhudka klid, tchyne je u nas kazdy druhy den, protoze pracuje za rohem, je to bezvadna zenska… ne kazda snacha musi mit averzi na tchyni… ani kazdy zet :palec:

• Citovat
  • Upravit
4705
25.12.14 08:58
@jahuhudka píše:
Syn mi dorůstá do věku, kdy si někoho dovede. Mnohdy už teď je mi mdlo, že za
1. je to kluk budou u nás méně než u jeho budoucí ženy rodičů
2. i vnoučata uvidím méně, než rodiče jeho ženy
3. vychovávat se vnoučata budou spíš podle ženy než muže
4. už z principu budu zlá, protože budu tchýně
5. když se budu zajímat budu vlezlá, když se nebudu zajímat budu taky zláJe zajímavé, že chlapy berou tchýně nějak lépe :think: :?

Tak to je pravda, můj manžel má/měl takovou tchýni, že já takovou mít, tak to se mnou práská o zem neustále. On to ustával s úsměvem na tváři a přehlížením. No…zato já se jeho tchýně ani po rozvodu nezbavila, že… Nevím, čím to je. Asi chlapy mají menší snahu řešit mezilidské vztahy a zrovna v tomhle případě je to pro mě nepopiratelná výhoda.
 NiKi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová