Tchyně - zajímavý úkaz

Napsat příspěvek
Velikost písma:
66852
25.12.14 21:03
@zuzuza píše:
No honem tak do me. samozrejme ze v nás rodině si urcujeme my co jak kdy a ne ze oni pisknou a my se všichni pidridime a bude šlapat podle nich. Příklad ze štědrý den budem trávit doma jako rodina a nd u nich mluví za vše dal to rozepisovat nebudu aby se tady náhodou někdo zas nemusel rozcilovat.

Tady tu situaci popisujete jinak, rozhodně z toho textu nelze vyčíst, že se rodiče sami rozhodli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13821
25.12.14 21:20

Taky si teda myslím, že jste se na @zuzuza zbytečně vrhly, i když její projev je poněkud agresivní.
Nemyslím si, že být sám o Štědrém večeru je nutně špatné, přeci jsme dospělí, tak se dokážeme domluvit a říct si, jak a co chceme ne? Někomu ta samota vyhovuje víc, než trávit večer s nervozní snachou/zeťem/rodinou… Takže bych to nebrala tak striktně, každý ať tráví svátky jak mu vyhovuje.
Např. moje babička bydlí v domě se svým synem, každý v jiném patře, předpokládám že na Štědrý večer spolu večeřeli, ale pochybuju, že by pak byli spolu dál, babička šla dolů a trávila poklidný večer u TV, jako jindy :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
25.12.14 21:25

@AnastazieB Jasně, že může být normální, že někdo tráví Vánoce sám, mám zato, že @zuzuza se špatně vyjádřila a použila poněkud drsnější tón. Vyznělo tak, že ona se nějak rozhodla a ostatní musí srazit podpatky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
25.12.14 21:42
@blecha72 píše:
@AnastazieB Jasně, že může být normální, že někdo tráví Vánoce sám, mám zato, že @zuzuza se špatně vyjádřila a použila poněkud drsnější tón. Vyznělo tak, že ona se nějak rozhodla a ostatní musí srazit podpatky.

Tak nějak. @AnastazieB Nikdo netvrdí, že ten, kdo je sám musí být s tím, kdo ho pozve celý večer. Málokterý starší člověk samotu bere jako výhodu a zrovna na ten štědrý večer je to nejhorší. Nejsem sama, ale i tak jsem si poplakala, bo obojí rodiče už nám odešli a díky té zvláštní atmosféře vánoc ten smutek přichází nějak sám a intezivněji. Proto by neměl být nikdo sám, opuštěný svými nejbližšími.
Jasně, pokud bych na snaše viděla, jak moc ji vadím a už jen má přítomnost ji dráždí, raděj bych i nabídku trávit ten jeden večer u nich odmítla.

• Citovat
  • Upravit
9414
25.12.14 22:04

@bamba nj, to je různý, jak to staříci berou. Naši to tedy moc nebrali. Naše jedna „adoptovaná“ babča chodila do kostela, tak zábavu měla a uměla si to užít sama a den poté i s náma. A druhá babča nechodila nikam, nikam se jí ani nechtělo, a spíš si o samotě přemítala, jaký to bylo kdysi těšila se, že už brzo půjde „za rodičema a za holkama“. (Občas nám taky připravovala vtípky, že už je jako po ní) ;) Zato u mužové rodiny je smrt tabu a jen dědeček zmíní, že už cítí konec (v 92), tchyně se hroutí. Proto tam asi nikdo nesmí být sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1428
26.12.14 00:11

Už to nebudu rozmazavat, melo to byt pochopeni tak, ze když už má dvě děti a rozhodnu se vanocf trávit u nás doma ve ctyrech ja manžel a deti, mela by to tchyne pochopit, stejne tak, když se domluvíme, ze k nim dojedem jako vždy 26. A ona mi týden před vanocema oznámí, ze je změna, ze letos je to u nich 25. Kvůli druhé snase s ať si to zaridim, tak to už je silný kafe. Porad jen oni oni a oni s ze já na taky rodinu je nezajímá, ze se všichni scházíme u babiček 90 let a 86 taky jako cela zase base rodina to uz je nezajima. A tak je to se vsim s kazdou akci. udalosti oslavou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.12.14 02:26
@Silky123 píše: Ženy, já se nebráním svému dílu vinu, určitě tam je. Neberu to nenávistně, sama jsem z toho celkem dajf, že to tak mám.

Naši od nás bydlí asi 100 metrů a jsme tam míň než u tchánovců. Pravidla si nedávám, jen neužrat dceru k smrti, což nemá co dočinění se sladkůstkama od babiček. Dcera na tom je od narození se zažíváním tak nějak divně, hodně blinká, máme dodržovat životosprávu a tak.

Právě proto, že vím, že taky budu tchyně, tak se snažím. Vždycky, když si myslím, tak dobrý, překonalo se to, tak se „něco“ stane a jedeme znova.

Určitě je pravda někde uprostřed :think:.

Mám to hodně podobně se švagrovou. Mrzí mě to, ale nejde to už překonat. Vždycky jsem se snažila dobře vycházet, ovšem jí dost dobrá nejsem. Nikdy se s tím moc netajila, aspoň tedy přede mnou. Tím, že držím hubu a krok, tak to nějakou dobu vždy šlo dobře, jenže ona dokáže velmi jedovatě bodnout. Já se z toho pak dlouho oklepávám a když už si myslím, že je to v pořádku, že budeme vycházet dobře, tak to zopakuje. Za ty roky už mockrát. Spouštěč její nelibosti je cokoliv, dobře míněná rada, vtip a v poslední době už ani nevím co. Nepozdravila mě a odsekávala mi poté, co jsme se dlouhou dobu neviděly a předtím se rozcházely v dobrém rozmaru :nevim: Už to nedávám. Dostala jsem se do fáze, kdy se nadcházejícím setkáním hodně vystresuju, co zas bude. Bohužel sourozenecké vztahy s manželem udržují i v jiné oblasti než v rodině, takže vídat se musíme. Vím, že teď je už chyba na mé straně, ale už se nedokážu po stopadesáté zase otevřít a za nějaký čas zase schytat ránu.

Prosím o zachování anonymity. Děkuji

• Citovat
  • Upravit
20916
26.12.14 12:59

Přeji všem krásné Svatoštěpánské odpoledne!

Vyvarujte se prosím zbytečných invektiv v diskusi, i když se debata někdy bohužel ubírá takovým směrem a dodržujte pravidla diskuse.

Děkuji za pochopení, ještě jednou všechny zdravím :kytka:,

admin Josefina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
26.12.14 13:01
@jahuhudka píše:
Syn mi dorůstá do věku, kdy si někoho dovede. Mnohdy už teď je mi mdlo, že za
1. je to kluk budou u nás méně než u jeho budoucí ženy rodičů
2. i vnoučata uvidím méně, než rodiče jeho ženy
3. vychovávat se vnoučata budou spíš podle ženy než muže
4. už z principu budu zlá, protože budu tchýně
5. když se budu zajímat budu vlezlá, když se nebudu zajímat budu taky zláJe zajímavé, že chlapy berou tchýně nějak lépe :think: :?

Nešil, když budeš mít kliku, budeš mít snachu jako já. První Vánoce jsem se jim smála, že na nás mohli jo ušetřit, stačilo by, kdyby se převázala mašličkou a lehla pod stromeček.
A jo, k jejím rodičům i prarodičům jezdí častěji, je to dáno tím, že k nim mají mnohem blíž. Ale sem jezdí hodně často nebo my k nim. Prcka vychovávají podle sebe, to je jejich věc. Ale podle sebe, od nás si berou z obou stran jen to co se jim hodí. A neboj se, všechny tchyně nejsou pro své snachy mrchy, jsou to i pohodové ženské, se kterýma se dá jít na kafe, na procházku anebo si jenom tak sednout a vykládat o čemkoliv. Takže se předem neděs a doufej, že to bude dobré. Jo, a to se taky semtam neudržím a mám komentáře typu- ježišku, zase tě táta šidí, pojd k babičce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
26.12.14 13:03
@NiKina píše:
Tak to je pravda, můj manžel má/měl takovou tchýni, že já takovou mít, tak to se mnou práská o zem neustále. On to ustával s úsměvem na tváři a přehlížením. No…zato já se jeho tchýně ani po rozvodu nezbavila, že… Nevím, čím to je. Asi chlapy mají menší snahu řešit mezilidské vztahy a zrovna v tomhle případě je to pro mě nepopiratelná výhoda.
NiKi

To je dané jednoduše tím, že chlapi s prominutím neřeší každý prd typu jak se tváří, co říká, co koupila dítěti. proto mají lepší vztahy. Oni řeší až skutečné problémy, pokud by byla tchyně tyran psychický nebo fyzický, pokud by byla alkoholik a přesto chtěla vnouče na prázdniny a podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
26.12.14 13:14

No a ještě jednou do třetice všeho dobrého ( anebo zlého?). Je to legrační, jak tu hodně přispěvatelek vykřikuje teď jste rodina vy, vy máte právo být na Vánoce sami spolu, bez cizích ( míněno rodiče) a podobné věty. jenže si opravdu uvědomte jedno - jednou si ti vaši milovaní synci a dcery najdou partnery, založí své rodiny, a začnou vykřikovat totéž. A já vám garantuji, že tím VY nepřestanete být rodinou, nepřestane své děti milovat stejnou láskou jako teď. A i když si budete stokrát říkat, že jsou dospělí a mají svůj život a že jim ho přejete, až takhle sednete ke štědrovečerní večeři, bude vám smutno a budete si připadat sami. A budete tiše doufat, že třeba příště byste mohli tenhle jeden večer v roce strávit zase jako rodina s těmi svými, i jejich partnery. Pamatujte na to! jednou to přijde. Ta láska zůstane, i když vašim dětem bude třeba šedesát, pořád budou vaše děti. A dneska už sem nic nedám, slibuji.(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2940
26.12.14 13:25
@inkakřivák píše:
To je dané jednoduše tím, že chlapi s prominutím neřeší každý prd typu jak se tváří, co říká, co koupila dítěti. proto mají lepší vztahy. Oni řeší až skutečné problémy, pokud by byla tchyně tyran psychický nebo fyzický, pokud by byla alkoholik a přesto chtěla vnouče na prázdniny a podobně.

souhlasím :potlesk: proto mám radši chlapi, neďoubou se v ho.nech ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9414
26.12.14 15:48

Myslím, že si navzájem nemáme co vyčítat. Ženské inklinují k tomu, co tu popisuje @inkakřivák - on mi řekl, ona mi řekla, ona při tom myslela, tvářila se tak a tak… a chlapi zase inklinují k naprosto iracionálním náladám - najednou jsem nas. štvanej a nevím proč, něco mě žere a potřebuju se vyvztekat, nebo budu bručet a odsekávat… :mrgreen:. Máme to sami se sebou těžký a naši protějšci to mají těžký s náma. A nedejbože když se v jedné domácnosti sejde jeden bručoun a jedna semetrika, nebo v jedný rodině při jedný sešlosti 2 bručouni, a 2 semetriky… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80475
26.12.14 16:52

Za ty roky mám vypozorováno, že chlapi málokdy mívají náladičky " jen tak". Většinou to nějaký ten důvod má, ale oni se o něm prostě nechtějí šířit. A může to být cokoliv od bolavého zubu po solidní průšvih v práci nebo úhyn oblíbené akvarijní rybičky. Čímž neomlouvám to, že si pak ventilují vztek na nás. Ale myslím si, že se dá cokoliv řešit jednoduše - pokud nemám náladu, okamžitě manžela upozorňuju, ať mi jde raději z vlny, protože se necítím dobře a mohla bych bouchnout. On to respektuje a je to vyřešené. jenom po něm nesmím chtít psychologický rozbor. Ještě ho tak můžu požádat o něco jako je mi zle, podrž mě za ruce nebo si se mnou sedni, ale řeči nikdy. Na to prostě chlapi nebyli, nejsou a nebudou. Bohužel hodně lidí tady po nich chce právě tohle se slovy mám právo. Ne, nemáte právo. Fakt je, že prostě vztahy mezi lidmi jsou složité, je potřeba velikých kompromisů. Nic se nedá řešit striktními příkazy a zákazy, pokud nechcete, aby se vztahy nenapravitelně nabouraly. Takže jednat, slušně, vytrvale a hledat kompromisy.
A hlavně si umět přiznat, že nejsme zdaleka tak dokonalé manželky matky, snachy nebo tchyně, za které se považujeme, a že pravdu může mít klidně ten druhý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
26.12.14 17:21

Koukám, že máte s tchyňkou furt veselo ;)
Těžko říct, jsou lidi, co se s nimi nedá moc vyjít a snášet je, třeba to je případ tvé tchyně, pokud nemá přátele a i vlastní rodina se s ní stýká spíš z povinnosti :nevim:
Pokud je tchyně typ lehce hysterická, afektovaná a citová manipulátorka s trpitelským komplexem, tak to je k nepřežití :D alespoň pro mě, takové ženské nesnesu. Naštěstí mám skvělou a hodnou tchýni.
Pokud by nebyla příbuzná, tak se jí vyhneš obloukem a netrávíš s ní ani minutu, takhle to holt budeš asi muset kvůli dceři a manželovi přetrpět.

Asi bych se snažila kontakty udržet tak, jak to máte a jak si přeje i dcerka, přecházet řeči, jak vás vidí málo, pokud možno posílat k nim jen manžela s dcerou(jestli to dcerka snese bez tebe ;) )A nepsat jí žádné emaily a udržovat takový ledový klid a spíš ignorovat, ať s ní konflikty řeší spíš manžel. Smířit se s tím, že je „náročná“ a nic s tím neuděláš, možná na ní zkusit najít i něco pozitivního ;)
A vzhledem k tomu, že už na ni máš averzi, tak se opravdu snažit nehledat mouchy, které už jen plynou z té averze, řešit jen to, co ona opravdu přežene.
Přečíst nějakou literaturu, jak na takové lidi reagovat, nezabít ji a přežít :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová