Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
@Mediula no já to právě nechápu, ale ráno si dám ke klasické snídani ovesnou kaši (domácí bez cukru) s půlkou banánu a oříšky a po hodině mám normální hodnoty cca 6,5…mela jsem problém prostě jen s tou lačnouse slanou snídaní bych měla velký problém a když mi ta kaše hodnoty nezvyšuje, tak si říkám, že to prochází
No, ale s tou lacnou máš problém asi, kvůli tomu banánů, je to hodně sladké ovoce a při tehu cukrovce se není, není vhodné. A pak ti to za hodinu ukáže dobrou hodnotu, protože je to rychlý cukr a ten ti vystřelí dřív. Ale nezmeris to glukometrem, nevíš, kdy ti to vylitne.
Jestli máš fb, tak se přidej do skupiny těhotenská cukrovka+vhodné recepty. Adminka skupiny spolupracují s odbornici na tehu cukrovku a s českou diabetologickou společnosti. ![]()
@Mediula aha, to už je nějaké složité
mě se totiž ta lačná srovnala, když jsem zařadila druhou večeři, tak jsem myslela, že teda je to takto v pořádku. Mě ovoce neříkali, že bych jíst neměla, jen přidaný cukr omezit
díky za tip, mrknu na ten Facebook ![]()
@Anonymní píše:
@Mediula aha, to už je nějaké složitémě se totiž ta lačná srovnala, když jsem zařadila druhou večeři, tak jsem myslela, že teda je to takto v pořádku. Mě ovoce neříkali, že bych jíst neměla, jen přidaný cukr omezit
díky za tip, mrknu na ten Facebook
Prosim tě, koukni se i na web tehotenska cukrovka.cz. Tam je toto vše dobře vysvětleno včetně doporučení co jíst a co ne. Ta dieta není jen o vysazení sladkostí a přidaného cukru, ale o rovnoměrném příjmu sacharidů, který ti nezpůsobuje velké jednorázové výkyvy, které zatěžují miminko.
@nozu Na ten web jsem se dívala a jako já jsem z toho nepochopila, že nesmím banán
myslím, že jím hodně vyváženě a zdravě, po každém jídle mám hodnoty naprosto v normě, tak jsem z toho usoudila, že dietu dodržuji správně
jediný problém byl lačná, kterou jsem vyřešila tou druhou večeří a teď je i ta lačná OK. Tak já jsem teď zmatená, jestli mám na té dietě něco měnit, když mám všechny hodnoty v pořádku ![]()
@Anonymní píše:
@nozu Na ten web jsem se dívala a jako já jsem z toho nepochopila, že nesmím banánmyslím, že jím hodně vyváženě a zdravě, po každém jídle mám hodnoty naprosto v normě, tak jsem z toho usoudila, že dietu dodržuji správně
jediný problém byl lačná, kterou jsem vyřešila tou druhou večeří a teď je i ta lačná OK. Tak já jsem teď zmatená, jestli mám na té dietě něco měnit, když mám všechny hodnoty v pořádku
Banán je hodně sladký, mohl by dělat problémy. Neměl by se na snídani, ale spíše v menším množství na dopolední svačinu. Celkově se sladkým ovocem se musí opatrně, stejně tak třeba s mrkví, hrachem nebo kukuřicí. Ale já jsem si klidně při těhotenské cukrovce dávala malou misku melounu s bílým jogurtem na svačinu. A bylo to OK i z hlediska kontroly dlouhodobého cukru. A jinak s dietou neporadím, když netuším, jakou máš. Já jsem tehdy měla rozpisy množství sacharidů na jednotlivá jídla a to jsem dodržovala. A vážila jsem si i chleba ze začátku, než jsem to dostala do oka.
@nozu ok, tak zkusím dát pozor, ale měla jsem za to, že když všechny ty hodnoty měření jsou v normě, tak mi to dané jídlo nezvýšilo tu glykémii a tudíž ho můžu jíst
Já dostala jen doporučení omezit přidaný cukr a měřit ![]()
Obnovuji diskusi - stále mám vyšší hladiny ranní glykemie, je úplně jedno jestli jím naposled v devět nebo v šest, měřím to celý týden a lítá si jak chce, přes den norma, už nevím jak to večer upravit, měl to někdo podobně?
@barboraHa píše:
Obnovuji diskusi - stále mám vyšší hladiny ranní glykemie, je úplně jedno jestli jím naposled v devět nebo v šest, měřím to celý týden a lítá si jak chce, přes den norma, už nevím jak to večer upravit, měl to někdo podobně?
A dietu mas 100% vychytanou? Ovoce jen v malem mnozstvi dopoledne, potraviny bez obsahu cukru a jeho podob, rozestupy mezi jidly..? Co jsi zkousela za druhe vecere? Mas pohyb? Taky to muze ovlivnovat spanek..lacnou ovlivnuje spousta faktoru - celkove dodrzovani diety, doba lacneni, spanek, nemoc atd
@barboraHa
Pokud nezabírá nic, ani to, co píšu Luminance, tak inzulín nebo léky. Ale to musíš na dia
@Luminance ne, 100% ne, to jsem jim říkala i na diab, chodím ještě do práce takže záleží u svačin jak to stihnu, oběd ještě zvládám, pohybu bych řekla že mám dost, a většinou večeřim s dětma mezi pátou a šestou, a jak jsem psal a jestli si dám tu další večeři v 7-8-9 mám to pak stejně rozlítaný, nejsem ani zvyklá jíst vůbec tak pozdě, ovoce jsem hodně omezila. ještě před těhot. jsem z prevence u obvodního měla lačnou 5,4 taky zvýšenou…
@Mediula no já to právě nechápu, ale ráno si dám ke klasické snídani ovesnou kaši (domácí bez cukru) s půlkou banánu a oříšky a po hodině mám normální hodnoty cca 6,5…mela jsem problém prostě jen s tou lačnou
se slanou snídaní bych měla velký problém a když mi ta kaše hodnoty nezvyšuje, tak si říkám, že to prochází