Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, ktere mate zkusenost s tehotenskou cukrovkou. V dia poradne jsem byla minuly tyden a vyfasovala glukomer. Vsechny merene hodnoty hodinu po jidlech mam vzdy v norme 6,3,6,6,6,5 - nikdy jsem jeste nemela nad 7. Problem mam s ranni lacnou glykemii. Namerene hodnoty se pohybuji kolem 5,5, 5,8, proste nad tech povolenych 5,1. Dnes jsem volala do poradny a ptala se dietni sestry, co s tim. Ona mi akorat v rychlosti odpovedela, ze je potreba upravit veceri nebo druhou veceri, ale uz mi nerekla jak, mela ocividne naspech. Uz jsem zkousela k druhe veceri treba kefir, nebo jen kousek chleba s lucinou. Take jsem ji uplne vynechala a pak ta glylemka byla malinko nizsi, ale porad 5,5. Neporadily byste co s tim? Nejake tipy z vlastni zkusenosti? Opravdu bych nerada skoncila na inzulinu. Moc dekuji predem. Hezky den.
Já s lačnou taky bojovala, nakonec to vyřešil talíř zeleninové polévky kolem 20 hodiny. Mléčné výrobky mi zvedaly lačnou hodně. Je fakt, že mi pak polévka lezla i ušima, ale aspoň byly hodnoty ok
Diky, vyzkousim. A v kolik jsi mela veceri? A nebo tohle byla jedina vecere? @Bobsh
@Bobsh Dobre, diky a jeste se zeptam k te veceri v 6 jsi mela napr co?
@Lorink tak polovinu obědu. Pečivo jsem mohla jen dopoledne.
@Bobsh Ahoj, tak jsem si vcera zkusila dat tu 1. veceri v sest - polovicni obed a 2. veceri v 8 - tu zeleninovou polevku a bohuzel rano lacna glykemie zase 5,6
Uz nevim co bych vyzkousela, bojim se inzulinu ![]()
@Lorink tak ještě posunout tu druhou na později. Nebo vyzkoušet jen zeleninu. Na fb je i skupina těhotenská cukrovka a tam je i spousta rad. Jde o to, že je třeba vše zkoušet, každému to zvedá něco jiného a to je blby, že univerzální rada není.
Obnovuji diskuzi možná hloupým dotazem, tak snad mi někdo poradí ![]()
Měla jsem vyšší lačnou glykémii ráno v rozmezí 5-5,5. Druhá večeře mi to pomohla upravit na 4,5-5, ale to je hodnota ihned po probuzení. Problém je ten, že si nejsem jistá, kdy posnidat. Já si změřím ráno v 5 ihned po probuzení a hodnoty jsou super, ale normálně snídám až za další hodinu a půl a když jsem si zkusila změřit před snídaní (pořád na lačno), tak už se zase blížím k hraničním hodnotám a někdy nad. Dotaz zní, mám se donutit do sebe dostat alespoň něco malého co nejdříve po probuzení? Během dne mi vůbec nevadí jíst co 2,5-3 hodiny, ale už ta druhá večeře pro mě je z donucení a kdyby měla být ještě „předsnídaně“, tak opravdu nebudu dělat nic jiného než jíst
ale tak pokud to pomůže, tak se překonám
děkuji moc za rady
Není nic jednoduššího než vyzkoušet sníst něco malého hned po probuzení. Tvé tělo evidentně nezvládá dlouhé lačnění.
Měla jsem podobně - druhá lehká večeře mi ráno vyčarovala glykemii kolem 4.3 - 4.8 a musela jsem se hned po probuzení najíst, aby bylo vše v cajku. Nemusíš z toho dělat ráno předsnídani (nejsi hobit).
@Anonymní píše:
Obnovuji diskuzi možná hloupým dotazem, tak snad mi někdo poradí
Měla jsem vyšší lačnou glykémii ráno v rozmezí 5-5,5. Druhá večeře mi to pomohla upravit na 4,5-5, ale to je hodnota ihned po probuzení. Problém je ten, že si nejsem jistá, kdy posnidat. Já si změřím ráno v 5 ihned po probuzení a hodnoty jsou super, ale normálně snídám až za další hodinu a půl a když jsem si zkusila změřit před snídaní (pořád na lačno), tak už se zase blížím k hraničním hodnotám a někdy nad. Dotaz zní, mám se donutit do sebe dostat alespoň něco malého co nejdříve po probuzení? Během dne mi vůbec nevadí jíst co 2,5-3 hodiny, ale už ta druhá večeře pro mě je z donucení a kdyby měla být ještě „předsnídaně“, tak opravdu nebudu dělat nic jiného než jístale tak pokud to pomůže, tak se překonám
děkuji moc za rady
Ano, najez se, stačí trochu, pokud na to nemáš žaludek. Ale měla bys jíst max půl hodiny po probuzení
Ty výkyvy nedělají mimcu dobre
Všem moc děkuji za rady. No právě takto po ránu je náročné něco sníst
Takže když třeba sním pár lžiček jogurtu s ovocem a oříšky, tak by to mohlo stačit a pak za ty dvě hodiny klasickou snídani ![]()
@Anonymní píše:
Všem moc děkuji za rady. No právě takto po ránu je náročné něco snístTakže když třeba sním pár lžiček jogurtu s ovocem a oříšky, tak by to mohlo stačit a pak za ty dvě hodiny klasickou snídani
No, zrovna na jogurt a ovoce bacha. Po ránu je nejvyšší hladina hormonů, takže ovoce na snídani určite ne (jednoduché cukry) a mléčné výrobky můžou dělat špatné hodnoty. Ty mléčné výrobky ale musíš vyzkoušet. Oříšky ok.