Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím. Protože jsem od 5 týdne trpěla nevolnostmi, ale hroznými - celodenní zvracení skoro po každém jídle, které trvaly bezpořestávky týden, pročetla jsem diskuze a našla tip cucat coca colu. Včera jsem si ji koupila a v průběhu dne vypila cca 0,5l po douškách - večer jsem zvládla půlku chleba se slabými plátky hermelínu a byl klid, ráno sice malé zvracení, ale hned v práci celý chleba s hermelínem (když se osvědčil) a doušek coly (celkem malou skleničku) po každém soustu a zatím se drží - dokonce jsem pak zvrzla i kousek čokošky, která mi vyloženě hřeje v žaludku. Může taková nevolnost trvat jenom týden a pak zničehonic přejít? Nemůže ta cola njak moc škodit prckovi?
Jenom taková technická k tomu hermelínu…plísňové sýry by se v těhotenství neměly jíst. Kvůli riziku listeriozy. Takže niva, hermelín a spol. nenene
Leni, neplaš ![]()
vždyť se nic nestalo a když máš na to chuť a je to jediný tak proč ne,a colu jsem pila taky,né na litry deně ale pila ![]()
Já když byla těhule, taky jsem nevěděla že se to nemá jíst a první 2 měsíce jsem se cpala výhradně rohlíkem, pomazánkou z nivy a mlíkem. Na nic jiného jsem neměla chuť. Pak mě tyto chutě naštěstí přešly. Ten hermleín bych taky radši nejedla- jeden nikdy neví. V přrípadě listeriozy je pak vysoké riziko potratu.S colou neporadím.
Já bych to s tím hermelínem zas tak nehrotila. Když ti po něm není zle, tak si ho klidně dej, taky jsem ho normálně jedla, i nivu ![]()
Co se týče té Coly, tak myslím, že když si ji budeš dávat po dobu nevolností pomalinku po douškách, tak se nic nestane. Tím neříkám vypít 2 litry denně, ale s rozumem…
Už bych si třeba ale nedávala kafe, jestli jsi zvyklá…
Ahoj Leni, já bych se kvůli tomu taky moc nestresovala
Na začátku těhu jsem byla ráda, že přežiju, Colu jsem pila a Hermelín si čas od času dám taky. Myslím, že odpověď MUDr. Kouckého je fakt výstižná…
http://www.porodnice.cz/node/21273
Když na to máš chuť, proč ne… Spíš bych se v tomhle teple vyhýbala manjonézovým salátkům aspod. Přeju pohodové tehotenství. M.
Cola se dopooručuje na rozhozený žaludek. Já jsem ještě ani nevěděla, že jsem těhotná a měla jsem na studenou colu děsnou chuť, vždycky jsem s děsnou únavou ráno vstala a celou cestu busem do práce jsem se těšila, jak si v práci otevřu lednici a naleju si plnou sklenici ledové coly, to mě teprve probralo. Dodnes, když mám migrénu a je mi na zvracení, tak se pídím po ledové cole. Když toho nevypiješ litry denně, tak v pohodě. Jenom bacha na ty „živé“ sýry.
colu bych si klidně dávala, ono to není zas tak hrozný, prostě trocha kyselinky
jediné, proč se obecně nedoporučují podobné nápoje v těhot je páč jsou sycené a sladké (prázdné kalorie) a tloustne se… což v případě, kdy je nám blbě celý den nehraje roli ![]()
listerioza. ano, je nebezpečná. ale čeští výrobci jsou tak vycvičení a tak se bojí, že české výrobky jsou fakt v poho. od renomovaných firem. jsem potravinářský chemik, byla jsem těhot. po těch skandálech s listeriózou o vánocích 06, dokonce jsem tehdy školila nějaké lahůdkáře. jediné, co jsem si odpustila, jsou olomoucké syrečky a čajovka (není tep zprac), v létě lahůdkářské výrobky (saláty..). nivu a hermelín jsem jedla,ale od českých výrobců (u některých myslím působících v čechách, páč češi to nejosu) - sedlčany, madeta atd.
navíc z hlediska listeriózy nesjou rizikové jen tyhle sýry. ale obecně sýry zrající pod mazem, kuřecí výrobky (nedostatečně tep. opracované), saláty - nejhorší je coleslaw, z hlediska objevených případů. vyskytuje se obecně na syrové zelenině. pak i paštiky, které nejsou v konzervě…
prostě - nemohly bychom jíst skoro nic ![]()
ale věřte, že velké podniky u nás jsou ok, naše inspekce a veterina po nich fakt jdou…
u nás statisticky nejhorší výsledky měly syrečky a saláty (pochoutkový apod.)
btw, listeria monocytogenes, která jí způsobuje, se běžně vyskytuje všude kolem nás, je dokonce součástí mikroflóry v zažívacím ústrojí!
Ahoj Leni,
já jsem si v těhotenství taky colu dávala po douškách, protože mi pomáhala od nevolností a sýry jsem jedla všechny. I během kojení jsem si sem tam deci dala, protože jsem na ni měla příšernou chuť. Byla jsem velká kafařka a vždycky jsem pila hodně silné kafe, ale během těhotenství jsem na něj přestala mít úplně chuť. Ono si podle mě tělo řekne samo, co zrovna ve které fázi těhotenství potřebuje.
Díky za uklidnění. Mně jen překvapilo, že mi najednou bylo 4-5 dní nonstop blbě včetně zvracení a dneska jak mávnutímkouzelného proutku je to pryč. Nechci to zakřiknout, ale snad to nemůže znamenat nic špatného, že ne?
Na prcka jsme čekali 1.5 roku a teď když se to po II IVF povedlo, nechcem nic pokazit. Ale zas mít pinďu jako kleníkový dítě co nesmí colu atd… taky nechci
ať si zvyká, nástrahy jsou všude kolem nás ![]()
Já bych taky neplašila
![]()
Ono je X věcí co by jsi měla a neměla jíst v těhu, ale jak píší holky dej si na co máš chuť, ale s mírou!
Já jsem v obou těhu jedla a pila úplně všechno na co jsem měla chuť a po čem mi nebylo špatně a obě těhu byly bezproblémové a teď máme zdravé děti.
Určitě je všechno v pořádku i když ti není špatně - ono je jeden den dobře a druhý je to ![]()
Přeji pohodové, bezproblémové a klidné těhu
![]()
Ahojky.Colu na těhu nevolnosti doporučujou.S tím hermelínem bych si to odpustila.Kamarádce umřelo miminko měsíc před porodem,listerie.Potom se ještě celý rok lízala z toho všeho jak zdravotně ,tak psychicky,myslim,že to zato nestojí.Ale je to samozřejmě každýho věc.
Ahoj,tak hermelin a nivu v tehu obcas jim,ale celkove na to ted moc nemam chut,takze pro me lip ![]()
a colu?tak tu piju taky,a dost si davam kdyz nekde jsme kofolu,mam ji rada.