Těhotenství a konec pracovní smlouvy

519
13.2.15 13:26

Těhotenství a konec prac.smlouvy

Ahoj holky,
potřebuji poradit… Jsem zaměstnaná od září 2013. Pracovní smlouva mi končí teď ke konci února 2015 (byla na dobu určitou). 16.2.2015 nastupuju na neschopenku, kterou mi vystaví gynekoložka. Je mi jasné, že mi do konce února bude neschopenku platit zaměstnavatel, ale jak po ukončení pracovní smlouvy? Vztahuje se na to nějak ta lhůta 180 dnů? (Na mateřskou bych měla nastoupit ze zákona někdy kolem půlky dubna) A dál jestli budu muset do konce února na sociálku něco nahlásit? Kdo za mě bude od února platit soc. a zdrav.? Musím se hlásit na pracák?
Děkuju moc za rady, od 18 (je mi 25) pracuju a nikdy jsem na pracáku ani na sociálce nebyla a jsem z toho nějaká jalová :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6727
13.2.15 13:29

@Misullla ano,budes mit ochrannou lhutu 180dnu a do te doby musis nastoupit na PPM. A od brezna bude platit neschopenku socialka. Doporucuji v breznu zajit na svou pojistovnu nahlasit, ze skoncil prac. pomer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6727
13.2.15 13:30

@Misullla a proc hlasit na UP, kdyz pobezi neschopenka a zaroven ochranna lhuta..akorat vzdy na konci mesice budes nosit ex zamestnavatwli lustek na penize a on bude odesilat na socialku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
519
13.2.15 13:32

Jalisca: Takže mi i po skončení prac. poměru bude nemocenskou zařizovat zaměstnavatel? Respektive na sociálku nemusím a vše tam bude posílat bývalý zaměstnavateli když bude vyplácet sociálka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
13.2.15 13:38

@Misullla na úp se hlásit nemusíš, jsi na neschopence. Na mateřskou nárok máš, nastoupíš asi těch 8 týdnů před termínem - záleží na domluvě s dr. Pak na úřad až se žádostí o vyplácení - s papíry od dr. Odvody za Tebe platí zatím zaměstnavatel, pak bude stát ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
519
13.2.15 13:48

@martina.se Takže v podstatě budu jen každý měsíc nosit papír od doktorky bývalému zaměstnavateli aby mi sociálka poslala peníze. A pak jen (taky myslím že mě pošle už těch 8 týdnu před TP) na sociálku zažádat o mateřskou… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26295
13.2.15 13:53

@Misullla přesně tak, akorát papír s od dr. s nástupem na PPM doneseš taky bývalému zaměstnavateli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
519
13.2.15 13:57

@Ha-ni OK :) Tak to je easy :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6727
13.2.15 13:58
@Ha-ni píše:
@Misullla přesně tak, akorát papír s od dr. s nástupem na PPM doneseš taky bývalému zaměstnavateli.

Presne :palec: ja se teda jeste v lednu sla nahlasit na pojistovnu, ze mi skoncil prac. pomer, kvuli pojistnemu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
519
13.2.15 14:05

@jalisca A tam se pro mě bude něco měnit? Platit bude stát?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6727
13.2.15 14:09

@Misullla platit by pak mel stat..oni to i doporucuji, aby pak nahodou neprisel papir s nedoplatkem..ted tam. musim znovu nahlasit, ze uz jsem nastoupila na PPM. a pak az po porodu s RL ditete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2337
13.2.15 14:16

@Misullla
Neboj, mám to stejně ;) Taky mi končí v únoru smlouva ;-) Pokud jsi pracovala, tak jsi v pohodě ;-) Jen je fakt třeba na tu pojišťovnu zajít, kamarádce pak přišel dopis, že má nedoplatek a bylo okolo toho zbytečné běhání :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
519
13.2.15 14:44

@Dia1812 To jo, já jen abych zbytečně nemusela lítat po úřadech :oops: A asi i podle toho kdy zaměstnavatel na sociálku pošle žádost o moje marodní tak mi i budou chodit, viď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2337
13.2.15 14:46

@Misullla
Přesně tak, zrovna nedávno jsem se ptala holek kdy jim chodí penízky, prý mezi 10. až 15. většinou už mají. Já až později, můj šéf je v tomhle nespolehlivý, tak mám smůlu :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
18.1.16 12:10

Ahoj všem, jsem taky na neschopence, konec pracovní smlouvy 31.3., takže podle toho co si tu pročítám, si mám zajít na VZP a ohlásit, že mi ta smlouva končí v Březnu, ale nadále pokračuji v neschopnosti? Děkuji :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat