Maminka v 16, na co mám nárok?

16
13.2.15 08:43

Maminka v 16

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat.. s přítelem čekáme miminko, sice je nám oboum šestnáct, bylo to neplánované, ale na potrat jsem nešla. Máme z miminka velkou radost, hlavně přítel, když zjistil, že to bude chlapeček :) Rodiče nás podporují a snaží se nám co nejvíce pomoct. Porodím v červnu a za 3 měsíce mi bude 17. Mamka zatím bude poručník dítěte do mých 18,ale hned porodu budu žádat o částečnou rodičovskou zodpovědnost.
Jsem ze 6 sourozenců, takže s výchovou dětí mám nějaké zkušenosti. Ale nevíme jestli budu mít nárok ma porodné a další takové věci, když ještě nejsem plnoletá. Jak to bude?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10248
13.2.15 08:49

pouze pro dávky porodné a rodičovský příspěvek platí ustanovení § 67 odst. 4 poslední věty téhož zákona, kdy má právo jednat v řízení o těchto dávkách i nezletilý rodič starší 16 let a může mu také být dávka vyplácena. Proto, pokud jste nepodala svoji žádost o porodné (včetně všech souvisejících dokladů), doporučuji Vám svoji žádost uplatnit bez ohledu na to, co jste se dozvěděla ústně. Propadná lhůta činí u porodného jeden rok, tzn., že o dávku můžete žádat až do jednoho roku od narození dítěte.

Ovšem obávám se že posuzovaná bude i tvá rodina a tak nevím, zda na porodné dosáhnete

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30952
13.2.15 08:52

@Doména123 a pritel ma jaky prijem?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10248
13.2.15 08:53

@Cuddy v 16ti asi žádný bych řekla :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30952
13.2.15 08:54

@Bejbyy aha, spatne ctu, jim je 16 obema.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3990
13.2.15 08:57

Asi nikdo nedaval pozor pri vyucovani rodinny vychovy :D ani bych se nedivila kdyby to byl vas prvvni sex kdy jste mimco pocaly

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10248
13.2.15 08:58

@smoulinla opravdu k tématu, hned víme, jak to tedy je :potlesk: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
786
13.2.15 08:59

Aho, na porodné nárok-těžko říct a rodičák bude brát myslím tvoje mamka. Jinak moje sestra taky v 16 ti letech byla matka. Nevím no, podle mě je to nezodpovědnost :nevim: i když se na to těšíš. Dítě není hračka a budeš ho mít na krku celí život což si mnoho maminek v tvém věku neuvědomí. Jinak přeju hodně štěstí… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.2.15 09:11

Hlavně se holka připrav na to, že se tu objeví spouuusta rýpalek.. tak se obrň :) každopádně s tima dávkama a porodným nevím jak to je.. podle mě všechno tohle bude dostávat tvoje mami, bude to nuset řešit ona, když bude jeho opatrovnicí.. zajdi si na sociálku a na všechno se zeptej.. mam kamarádku, taky porodila v 16, ale opravdu nevím jak to měla. Už je to taky pár let zpátky. A jak tu padlo o nezodpovědnosti, nezodpovědný pro mě je, když si někdo upleskne dítě, a pak ho jako nechtěnej kus hadru odhodí, vy se k tomu stavíte skvěle, rodina vás podporuje, tak co?! V takovym případě je jedno jestki ti je 16 nebo 20… :) já měla první dítě v 19 a ze svý zkušenosti vím, že na tebe padnout různý věci.. budou chvilky, kdy si řekneš, tak to nedám.. ale neboj, to miminko se na tebe usměje a ty si uvědomíš, že to je to proč bojovat, at to bude jakkoliv těžké :) držím palce :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1724
13.2.15 09:13

Rodičák by měla pobírat mamka do tvých 18. Porodné by jsi podle mě dostat měla. Nebo teda mamka ho dostane. Ale to je jen typ, určitě zajdi na sociálku, tam ti poradí nejlíp. Doufám, že moje dcera mě nedojde těhotná v 16..ikdyž stát se může všechno :lol: Je to podle mě nefér, že přiděláte starost ostatním a vy budete vysmátí. Ale to už je teď asi fuk, že :mrgreen: Přeju ať je miminko zdravé a dělá vám jen radost :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14973
13.2.15 09:16

Zakladatelko, odpoved neznam, ale chci jen napsat, ze jsem mela spoluzacku, co mela dite ve 14 a zvladla to uplne v pohode, samozrejme s pomoci rodicu, ale dostudovala, pracuje a o dite se vzorne stara.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.2.15 09:18
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
786
13.2.15 09:20

@a.n.o.n.y.m.n.í 2 Jako já nevím :nevim: v šestnácti letech a díte. Že o to bude starat to ano, ale řekněme že zakladatelka nemá dodělanou školu, nemá vlastní zázemí pro dítě a otec dítěte pochybuju že by pracoval aby je živil to je podle tebe zodpovědný?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14973
13.2.15 09:28

Btw k rypalkam, kolik diskuzi je tady od dospelych zenskych, ze jsou financne zavisle na rodicich? kolika z nich se rodice starají o dite, aby mohly chodit do prace? To je ok? Jen proto, ze jsou dospele?

Kolik z vas v 16 vzdy sexovalo s kondomem, poctivě na hodinu presne bralo antikoncepci?

Mit dite v 16 je pruser, ale s podporou rodiny a aspon trochu zodpovednym pristupem se to zvladnout da.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
13.2.15 09:35
@ChDoll píše:
@a.n.o.n.y.m.n.í 2 Jako já nevím :nevim: v šestnácti letech a díte. Že o to bude starat to ano, ale řekněme že zakladatelka nemá dodělanou školu, nemá vlastní zázemí pro dítě a otec dítěte pochybuju že by pracoval aby je živil to je podle tebe zodpovědný?

No je to brzo to je jasné, ale nad rozlitým mlékem už těžko brečet, to už je pozdě.
Rodiče jim pomůžou, pokud se i bud. tatínek nezalekne povinností a neuteče po pár měs. tak by to mohlo jít, důležité, je aby jim teď rodiče pomohli, udělali zázemí a aby ani jeden nepřerušil školu, slečna by si měla domluvit individ. plán ve škole a pokračovat, jedině tak je šance, aby školu dodělala, kdyby teď přerušila těžko se ji bude pak vracet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat