Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
Jsem na začátku 5. měsíce a jsem docela hodně obklopená zvířaty. Jsou pro mě v životě velmi důležitá. už od začátku těhotenství mi kočky lehávají na břiše, pes si tam pokládá hlavu, tak doufám, že i mimino bude mít takový vztah ke zvířatům jako já…ale chtěla jsem se zeptat jak se připravit nebo předejít tomu aby zvířata nežárlila(hlavně pes) až se mimino donese domů. Je mi jasné, že musím věnovat pozornost i jim a ne jenom miminu. Myslela jsem jestli se dá něco udělat už dopředu nebo nějakou osvědčenou radu jak předejít problémům
.máte některá radu?
Ahoj, osvědčená rada neexistuje, záleží jak ho máš vychovanýho a celkově „co je zač“…
@Adduše píše:
Ahoj holky,
Jsem na začátku 5. měsíce a jsem docela hodně obklopená zvířaty. Jsou pro mě v životě velmi důležitá. už od začátku těhotenství mi kočky lehávají na břiše, pes si tam pokládá hlavu, tak doufám, že i mimino bude mít takový vztah ke zvířatům jako já…ale chtěla jsem se zeptat jak se připravit nebo předejít tomu aby zvířata nežárlila(hlavně pes) až se mimino donese domů. Je mi jasné, že musím věnovat pozornost i jim a ne jenom miminu. Myslela jsem jestli se dá něco udělat už dopředu nebo nějakou osvědčenou radu jak předejít problémům.máte některá radu?
Ahojky, také máme pejska závisláčka, takže jsem se zajímala o to, co a jak. Prý je dobré, když tvůj partner přinese domů z porodnice kousek oblečení miminka, ještě než se s ním vrátíš domů, aby si zvíře zvykalo na ten pach. Když přineseš miminko domů, má být pes také doma (někdo ho dá na čas ke známým a to je průšvih) a miminko si hned očuchat. Musíš být opatrná na miminko, to je jasné, ale nesmíš bránit psovi v kontaktu, třeba i nechat olíznout nožku a psa hladit a chválit. No a potom se snažit psa neodstrčit do kouta, ale pokud možno se k němu chovat jako doteď.
Ahoj, hlavně před nima mimčo neschovávej
hned jak přijdeš z porodnice, tak dát mimčo všem zvířecím členům očuchat a prohlédnout. Našim to takhle se ségrou poradil i doktor, udělali to a ségra se stafordkou jsou nejlepší kámošky
Od malička jí hlídala v kočárku
Za dva měsíce rodím a udělám to samé ![]()
@Adduše
Kocky by k tehotnym vubec nemely. Jsou to prenaseci ruznych chorob, ktere jsou pro tehotne velmi nebezpecne, napr. Toxopasmoza. S kocicim trusem bys nemela v tehotenstvi do kontaktu vubec prijit. Psi jsou ok, jen musis pejska pripravit na prichod mimi. Sem tam mu udelat to, co by mu udelalo ale dite, at si pomalu zvykne a nema pak neprimerenou reakci - mirne zatahat, atd.
Když jsme přišli z porodnice, dala jsem mimino naší čubě očichat. Z počátku byla čuba rozpačitá, nevěděla, jak se chovat, tak se držela od mimina dál. Během pár týdnů si zvykla a teď miminko (no, skoro roční holčičku) miluje. A teď, kdy ji malá rve chlupy, morduje, píchá do očí,,, tak čubina drží.
Hodně asi záleží na povaze psa. Dominantní pes si bude snažit obhájit své postavení. Na to pozor.
Jo. to já určitě nechám. rozhodně nejsem žádná choulostivá mamina. jsem pro kontakt. náš pes je v celku dost vychovaný, chodíme na cvičák a poslechne celkem na slovo. ale přes to, je to divoška
jsou jí tři a pořád je jak štěně a poskakuje a olizuje a pod. myslí to dobře, ale mám právě strach aby v zápalu nadšení něco neprovedla…s tím oblečením z porodnice: to je skvělá rada! to určitě udělám. děkuji ![]()
@berunka007 píše:
@Adduše
Kocky by k tehotnym vubec nemely. Jsou to prenaseci ruznych chorob, ktere jsou pro tehotne velmi nebezpecne, napr. Toxopasmoza. S kocicim trusem bys nemela v tehotenstvi do kontaktu vubec prijit. Psi jsou ok, jen musis pejska pripravit na prichod mimi. Sem tam mu udelat to, co by mu udelalo ale dite, at si pomalu zvykne a nema pak neprimerenou reakci - mirne zatahat, atd.
Jééé, pokud ty kočky má od mala a je na ně zvyklá, tak už má imunitu…
@berunka007 píše:
@Adduše
Nějaká opatrnost je sice na místě, ale pokud není čuně a po vyklizení WC si umeje ruce, tak se nic nestane… To spíš vyhraje ve sportce než chytne toxu
My máme kočky od jakživa a jsou obě naočkované a v životě jsem od nich nic nechytla…
tak nevím. strach z toho nemám.
Také je dobré přestavět byt (jako je postýlka, přebalovák a podobně) už měsíc až dva před porodem. Pro zvířátka (i když se to nezdá) je změna stresující, ale takhle si jí nebudou spojovat s miminkem(a tím víc žárlit) a budou na změny zvyklé už před jeho příchodem.
@Adduše taky máme malou zoo
naše čuba mi chtěla dítě adoptovat, nějak si myslela, že je její, dokonce se mi kuli tomu znovu rozhárala
Pes ten nic, malého si moc nevšímá, už je starší, tak chce asi svůj klid, jak se tu radilo, dej mimčo očuchat, neschovávej ho, psa neodstrkuj, hlaď ho atd.
jen pak pozor na kočky, rády si lehaj do postýlky, tak ať prcka neudusej, my je naštěstí vystěhovali ven, do bytu jsme si pořídili další až v prckovo cca 8m a je to nerozlučná dvojka ![]()
@Adduše píše:
My máme kočky od jakživa a jsou obě naočkované a v životě jsem od nich nic nechytla…tak nevím. strach z toho nemám.
To neměj ![]()
Joo a co se týče psa, tak pokud je žárlivka, nachystej si nějaký malý pamlsky a vždycky, když budeš něco dělat s prckem, třeba přebalovat, a on to uvidí, tak mu dej kousek piškotu třeba, ať má ten tvůj „nezájem“ spojenej s mlskou.
@Reinka
Hih, jsi mi připomněla, jak se té naší čubině asi měsíc, co jsme měli mimčo, spustila laktace a rozjela falešná březost. Chuděra, furt se nastavovala a chtěla kojit.
Tak jsme nasadili léky na zastavení laktace a ji museli víc zapřáhnout, aby na to přestala myslet.