Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
momentálně jsem 8+5 tt. Na začátku bylo vše ok a poslední dva týdny je mi neustále špatně. Celý den se cítím jak s kocovinou, žaludek na vodě, jsem příšerně unavená, bolí mě hlava, chytají mě křeče do břicha…dost piju a snažím se jíst ( i když chuť na jídlo moc není), ale začínám z toho být vyčerpaná.. Je mi jasné že s tímhle moc nenadělám a musím to vydržet 😀
Pracuji v bance, sice to není fyzicky náročná práce, ale psychicky určitě, navíc celý den v kontaktu s lidmi a dost těžko maskuju jak mě neustále natahuje a pořád škytam a krkám ![]()
Co vám na tohle pomáhalo? Jsou třeba nějaké žvýkačky proti nevolnosti? Vím že jsou lízátka ale ty mi v práci neprojdou 😀
Případně uvažuju jestli nepožádat lékaře o neschopenku, dokud mi nebude lépe…ale nevím jestli tohle je úplně důvod a vlastně ani nevím jak to udělat..jestli si na drzovku o neschopenku říct? Jsem těhotná poprvé a na nemocenské jsem nebyla 5 let, tak ani nevím jak to funguje 🤷 🙈
Za každou radu budu ráda 🙏
Pokud praci nedavas, tak to takhle rekni doktorovi a on by ti ji mel dat.
Treba se to jeste zlepsi a zase se vratis. Ten zacatek byva nejhorsi.
Nic. Zvracela jsem az do sedmého měsíce celý den. Mne dal dr neschopenku sám, když viděl, ze ztrácím váhu a jsem úplně bílá. Nemá smysl to hrotit, dr řekni jak ti je a on ti neschopenku napíše ![]()
@ZvědaváTerr taky jsem byla na neschopence od začátku, měla jsem fyzicky těžkou práci a vymodlený těhotenství, takže nebylo co řešit.
Lízátka mi nepomáhala, nic. To buď ustane nebo ne..
Super, děkuji… Příští týden jdu na kontrolu tak to doktorovi řeknu a budu doufám že mě nechá doma alespoň na nějakou chvíli 🙏 o miminko jsme se snažili 2 roky a nakonec se povedlo až po IUI, jsem sice nadšená ale zatím si těhotenství moc neužívám… Tak nějak sem si představovala jak krásně období to bude a ono nic 🙈 😀
Jo, začátky těhotenství jsou často v módu - není mi nic zásadního, ale cítím se naprosto nepoužitelně. Pokud to vnímáš tak, že nejsi schopná fungovat, normálně bych to dr. řekla s tím, zda by tě nechal doma, než ti bude lépe, třeba zatím na dva týdny a pak to prodloužit/ ukončit dle situace, ale vetšinou se to s koncem prvního trimestru dost usadí.
@ZvědaváTerr píše:
Super, děkuji… Příští týden jdu na kontrolu tak to doktorovi řeknu a budu doufám že mě nechá doma alespoň na nějakou chvíli 🙏 o miminko jsme se snažili 2 roky a nakonec se povedlo až po IUI, jsem sice nadšená ale zatím si těhotenství moc neužívám… Tak nějak sem si představovala jak krásně období to bude a ono nic 🙈 😀
Těhotenství není krásný období, fakt ne. Jo roste v tobě dítě, super. Zázrak přírody. Ale jinak je to 9 měsíců pekla zakončených porodem. Ale to miminko za to stojí samozřejmě.
@ZvědaváTerr píše:
Nemá význam takto trpět ještě do příštího týdne. Zavolej lékaři, řekni potíže, on vypíše neschopenku. I klidový režim částečně upraví tento nepříjemný stav.
@JancaS84 píše:Řekla bych, že to je dost individuální. Já rozhodně nemůžu svoje 2 těhotenství nazvat peklem, dohromady jsem zvracela asi 3× a fungovala jsem až do porodu v podstatě normálně.
Těhotenství není krásný období, fakt ne. Jo roste v tobě dítě, super. Zázrak přírody. Ale jinak je to 9 měsíců pekla zakončených porodem. Ale to miminko za to stojí samozřejmě.
Přesně z takových důvodů mi dr nechala napsat neschopenku. Původně mi ji nabídla hned na začátku, když mi bylo blbě, ale věřila sem, že to vydržím. No zvládla sem to týden a pak sem si o ní teda řekla. Teď to asi dopadne stejně.
Poraď se na gyndě, může se to zlepšit, pak se kdyžtak vrátíš. Čekají tě případně jen menší peníze a vycházky max 6 hod denně. Ať je brzy lépe ![]()
Na me se doktor vyprdnul a napsal mi jen nejake léky.
Vzala sem si týden dovolenou a snažila se to v práci pretrpet.
Naštěstí kolem 12tt to začalo být lepší.
Tak třeba já na obě těhotenství (i obě šestinedělí
) vzpomínám jako na krásná období, ale ten první trimestr byl pokaždé úplně naprd. Byť do stádia „už to fakt nevydržím“ jsem se nedostala, ale kombinace neskutečné únavy, nevolností (byť bez zvracení) a snahy tajit to v práci (ono po několika potratech člověk nemá potřebu nechat tuhle novinu rozletět ve stohlavém kolektivu), byla na houby. A jo, věřím, že plácnout sebou na kanape, moct spát, kdykoliv je třeba a jak dlouho je třeba, umí hodně pomoct. V obou těhotenstvích jsem jela v prvním trimestru na dovolenou a pokaždé mi ten životní styl „nemusím vůbec nic, když se mi nechce“ hodně pomohl.
@shadowbabe o to mi právě jde.. nechce se mi sedět doma za 60% procent a ještě s vycházkama…ráda bych si ty poslední měsíce jen ve dvou užila lépe než sezením doma 😀 tak právě doufám že by mi pomohlo doma jen spočinout a hned jak se to zlepší tak zpět do práce.
Uvidím co mi řekne doktor, bo co tu čtu tak některým odmítl neschopenku s tím že těhotenství není nemoc…sice není ale takhle trpět v práci taky není ideal 😔
Tak jste mě holky trochu uklidnily, že nejsem jediná a nemám se cítit blbě za to že se chci „válet“ doma.. 😊