Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Při nástupu na PPM musíš mít odpracováno 270 dnů, tak si to spočítej. Ale pokud máš roční smlouvu, tak by ti to vyjít mělo i s ochranou lhůtou. Pokud budeš zaměstnaná a budeš na PN, tak se ti do toho budou počítat i ty dny na neschopence. Potom už ne, ale PN ze zaměstnání ti poběží, i když ti skončí pracovní poměr.
@mandy38 záleží jestli máš dopracováno 270dni za poslední 2 roky a kdy máš rodit…i když ti smlouva zkončí můžeš být na neschopence ale do 180 dní musíš stihnout od ukončení smlouvy nastoupit na mateřskou
@Kajka9 Jsem na úplném začátku.. pokud vše půjde, tak jak má, měla bych mít porod koncem května/začátek června. Konec smlouvy 3.1.2020..Takže by mi to mohlo těma dnama vyjít, ne? V tomhle se vůbec nevyznám.. omlouvám se za stupidní otázky. ![]()
@mandy38 Ano, to ti ochranná lhůta bez problémů vyjde (počítá se do nástupu na PPM 6-8 týdnů před porodem), takže nárok mít budeš.
Ahoj, taky prosím o radu..
Jsem na PN od 3.6.,kvůli těžké práci, TP mám únor 2020 a končí mi smlouva k 31.10.2019..Posledních 7 let mám odpracovaných bez přerušení. Nastupovala jsem z práce do práce.. Až mi zkončí smlouva koncem tohoto měsíce, mám se někde hlásit? Účetní mi jen řekla, že lístek na peníze mám pořád nosit k nim, víc neví..Jak je to potom s nástupem na MD?
@Agáta 84 účetní ti to řekla dobře. Zůstaneš v pn až do nástupu na ppm (8-6 týdnů před TP)
@Agáta 84 Musíš to hlásit zdravotní pojišťovně. A lístky na peníze od listopadu můžeš posílat rovnou na příslušnou OSSZ, ale i klidně dál přes zaměstnavatele.
@Lendeš Takže tento měsíc to nahlásím pojišťovně a to je vše?
@Agáta 84 Pojišťovně to nahlásíš do 8 dnů od konce zaměstnání. Jinak nemusíš nic řešit. Pak jim akorát nahlásit i nástup na PPM.
Ahoj,
prosím o radu. Moc se tady v těch věcech nevyznám.. Jde o to, zjistila jsem, že jsem těhotná a běží mi rok pracovního poměru. Smlouva by mi měla končit 3.1.2020. Když bych šla na neschopenku, tak budu mít vůbec nárok na nějaké peníze - mateřskou i v případě, že mi smlouvu neprodlouží? Děkuji všem..