Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@cecetka píše:
Asi je nejaka skola v karantene
Nebo uz nejakymu rodičovi v karantene hrabe 🤪
Měla jsem to úplně stejně. Nikdy na gyndě, až jsem v 32 letech otěhotněla. Strach hroznej, co jen řeknu. No zalhala jsem, že jsem kdysi na gynekologii chodila, ale v jiném městě, než jsem se přestěhovala,,,ale že už to pár let je. Nedělo se nic, ani to zdvižené obočí. Od té doby chodím na gyndu poctivě, přeci jen, jak je už to dítě, tak je člověk zodpovědnější. Zásadně k ženské., ale těsně před porodem jsem byla převelena na kontroly do nemocnice k chlapovi, a nebylo to taky nic strašnýho. Ale v tom těhotenství, hlavně ke konci, jak se chodí na kontroly často, tak mi to už nijak nepřišlo. Po porodu jsem změnila Dr., ale zase doktorku, na doporučení, je jemná, v pohodě.
Před porodem bych v životě nešla. na gynekologovi k lékaři, volila jsem vždy lékařku. Pak jsem se jednou překoukla a objednala se k lékaři a od té doby zas chodím jen k němu. Nemůžu říct, že ty předchozí byly nějak špatné, ale takhle mi to vyhovuje.
Hlavu ti neutrhnou, jen budou možná říkat něco o zanedbané prevenci. Ale jsi velká holka a vydržíš to. U nás vyšetří nejdřív na vyšetřovací židli, má plastová zrcátka, co nestudí. To ti asi příjemné moc nebude, ale stačí se prostě uvolnit a myslet na Anglii. Pak dělá vyšetření ultrazvukem na lůžku. Má na to speciální sondu, vyšetří zespoda. V pozdějších stádiích těhotenství už dávají ultrazvuk jen horem přes břicho, ale na židli jsem vyskočit musela vždy. Vyšetření rukou nebolí a stěr děložního čípku se vydržet dá.
Vůbec se neboj, já přešla, k jinému doktorovi, u toho bývalého jsem byla naposled před 4lety, a k novému jsem šla v 11tt, nikdo nic neřekl. Teď jsem šla po 10mesicich na kontrolu po šestinedělí, zapomněla jsem i papíry z porodnice a nic neříkal. Já mám teda teď skvělého gynekologa(může), víc spokojená než před tím s dvěma doktorkama, je to o tom že se chová příjemně, ne já jsem doktor a chlap, jak to někteří mají ve zvyku
Vždyť nemusíš nic vysvětlovat. Když se tě budou ptát, tak prostě řekni, že jsi se přestěhovala nebo se přestěhoval tvůj gynekolog (to se stalo i mně). Nebo já kdysi měnila doktora za doktorku, protože mi gynekolog muž začal být nepříjemný.
Vyšetření probíhá tak, že se položíš na vyvýšené lůžko, nohy opřeš do opěrek. Lékař udělá vyšetření čípku a dělohy pohmatem a většinou vaginálním ultrazvukem kvůli těhotenství (to už se dělá na normálním lůžku).
@safina píše:
Vždyť nemusíš nic vysvětlovat. Když se tě budou ptát, tak prostě řekni, že jsi se přestěhovala nebo se přestěhoval tvůj gynekolog (to se stalo i mně). Nebo já kdysi měnila doktora za doktorku, protože mi gynekolog muž začal být nepříjemný.
Vyšetření probíhá tak, že se položíš na vyvýšené lůžko, nohy opřeš do opěrek. Lékař udělá vyšetření čípku a dělohy pohmatem a většinou vaginálním ultrazvukem kvůli těhotenství (to už se dělá na normálním lůžku).
Někdy chtějí kartu…ona bude trochu vyděšená, takže bych být ní nelhala a prostě to řekla na rovinu.
@Anonymní píše:
Ahoj všem.
Je mi 38 let.
Nikdy jsem nebyla na gyndě. Nějak nebyl důvod…. Dlouhá léta jsem byla sama, bez partnera….
S partnerem jsme pak používali kondom.
Asi dva roky zpět jsme se přestali chránit.
Teď jsem asi v 7 tt.
Vím, že teď už k doktorovi musím.
Najít chlapa/nebo ženskou?
Jak prosím probíhá první vyšetření…?
Strašně moc se stydím a taky bojím….Doufám, že mi dodáte trochu kuráže, a že nedostanu jen čočku…..
Děkuju
Hm..nechci být zlá..ale připomíná mi to někoho..mojí kamarádku která už není díky rakovině mezi námi..nikdy nešla na gynekologii a až v posledním stádiu přišli na rakovinu vaječníků..do měsíce od zjištění nás opustila..bylo jí 28 let..
Čočku ti nikdo nedá..akorát počítej s tím, že můžou koukat skrz prsty nebo zvednou obočí..
První vyšetření: zeptají se na poslední menstruaci, pošlou tě na lehátko, zavedou utz, pokud jseš skutečně 7tt už můžou potvrdit srdce..
Jinak, chodím k ženské a je parádní, vždy ale záleží na preferencích daného člověka..
@Skaiqy píše:
Hm..nechci být zlá..ale připomíná mi to někoho..mojí kamarádku která už není díky rakovině mezi námi..nikdy nešla na gynekologii a až v posledním stádiu přišli na rakovinu vaječníků..do měsíce od zjištění nás opustila..bylo jí 28 let..Čočku ti nikdo nedá..akorát počítej s tím, že můžou koukat skrz prsty nebo zvednou obočí..
První vyšetření: zeptají se na poslední menstruaci, pošlou tě na lehátko, zavedou utz, pokud jseš skutečně 7tt už můžou potvrdit srdce..
Jinak, chodím k ženské a je parádní, vždy ale záleží na preferencích daného člověka..
Jen taková poznámka. „Díky rakovině“ asi ne, že? Nevěřím, že úmrtí na rakovinu vnímáte pozitivně. V neutrálním či negativním významu se používá kvůli. Váš příspěvek by si mohl leckdo vyložit jinak, než byl zamýšlen.
Ha, a já si ve 23 říkala, že jsem určitě jediná na světě co v tom věku nechodí na gyndu. Hrozně jsem se bála, šla jsem navíc k vyhlášenému mistru sarkasmu. Tyjo, fakt to byl stres… jen se mě zeptali jestli jsem někam chodila dřív, jak se zakroutila a odpověděla, že nikdy nikam. Doktor mi řekl o tom, že je důležité chodit na prevenci, bez nějakého zvednuteho obočí, holt ho to osobně nijak netrapilo. Vysetril mě na křesle (měla jsem stres i z toho, že nebudu vědět jak na něj sednout), seskakovala jsem s obrovskou úlevou, řekl mi kdy se mám objednat příště a bylo.
Pak se změnil v ordinaci lékař, tak mi ještě ten novy udělal ultrazvuk. A víc nic.
Takže mám zkušenost jen s muži, pak jsem až u jedné ženy rodila. Neměla jsem nikdy problém, ster z čípku mi tedy občas zrovna příjemný není. Ale jindy to je ok a je to ten samý doktor.
Tak se neboj, hlavně už nečekej na nic, s bubnem by na tebe už koukat přes prsty mohli
ale hlavně je to o zdraví tvém i miminka.
Jo a ještě bych ráda dodala, že to trochu vyčítam máme, ze mě tam nevzala kolem těch 15 let. Pak se mě konečně kolem 25 zeptala, jestli někam chodím na gyndu
jako vždycky měla hodně starosti, ale za mě je tohle prostě práce matky…
@Anonymní píše:
Ahoj všem.
Je mi 38 let.
Nikdy jsem nebyla na gyndě. Nějak nebyl důvod…. Dlouhá léta jsem byla sama, bez partnera….
S partnerem jsme pak používali kondom.
Asi dva roky zpět jsme se přestali chránit.
Teď jsem asi v 7 tt.
Vím, že teď už k doktorovi musím.
Najít chlapa/nebo ženskou?
Jak prosím probíhá první vyšetření…?
Strašně moc se stydím a taky bojím….Doufám, že mi dodáte trochu kuráže, a že nedostanu jen čočku…..
Děkuju
Na gyndu chodí i jeptišky. Asi ti nikdo neřekl, že gynda a pohlavní život spolu nesouvisí. Pokud jsi stydlivá, vybrala bych si ženu.
@Anonymní píše:
Jo a ještě bych ráda dodala, že to trochu vyčítam máme, ze mě tam nevzala kolem těch 15 let. Pak se mě konečně kolem 25 zeptala, jestli někam chodím na gyndujako vždycky měla hodně starosti, ale za mě je tohle prostě práce matky…
Tak jo. Jako zubař a praktik. Ale některé matky mají fůru práce a nestíhají.
Tyjo
vubec by me nenapadlo, ze nekdo takovej existuje. Jak pisou holky, jak kdybys sla skori ve ctyriceti poprve k zubari.
se mnou se máma ani nebavila, v 15 me objednala a od ty doby chodim na kontroly pravidelne, vzdyt to neni sranda si s timhle zahravat. Kazdopadne to je tvoje vec a verim, ze uz chodit budes a u sveho ditete se u toho pripadne zachovas zodpovedneji. Jinak koukat blbe muzou, ale to je asi tak cely. A chodím k doktorovi a jsem spokojena, objednej se k tomu, u koho si myslis, ze ti to bude vic prijemny, nekdo chlapa nesnese.
@Anonymní píše:
Jo a ještě bych ráda dodala, že to trochu vyčítam máme, ze mě tam nevzala kolem těch 15 let. Pak se mě konečně kolem 25 zeptala, jestli někam chodím na gyndujako vždycky měla hodně starosti, ale za mě je tohle prostě práce matky…
ale, ale
ano od 15 do 18 je to vina matky, ale od 18 jsi byla dospělá a svéprávná, takže na matku to neházej