Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jinak ohledně toho, že u někoho je váček vidět už v době vynechání menzes (to u mně bylo cca 10 dní po vynechání) je jenom o tom, že ovulace proběhla dříve a proto je těhu starší. Stáří těhu podle menzes je stejně velmi nepřesné (pro nás lékaře je to pouze orientační) a proto se termín počítá až podle ultrazvuku ve 12-14 týdnu, kdy je ten odhad nejpřesnější.
![]()
A jako lékařka, myslíš,že tam je nějaká šance,že by v úterý na ultrazvuku miminko viděl? Nechci utěšovat, jen nevím,zda je to reálné.Děkuji
elisenka píše:
A jako lékařka, myslíš,že tam je nějaká šance,že by v úterý na ultrazvuku miminko viděl? Nechci utěšovat, jen nevím,zda je to reálné.Děkuji
Tak jsem to spočítala a vzhledem k tomu, že hCG v krvi roste cca 2× za každé 2 dny, tak v pondělí bys měla mít cca 6000 a více a v úterý na sonu to už při takové hodnotě musí být vidět. Mohla si mít ovulaci později než uprostřed cyklu (nedávno jsem řešila maminku, která otěhotněla 3 dny před menzes
) a proto je těhu mladší a neodpovídá poslední menzes.
Já vím, že se člověk bojí a na druhé straně si nechce dělat zbytečné naděje, ale taky není dobré se trápit. Moc ti přeju, aby to sono dopadlo dobře a dej vědět, jaká bude hodnota hCG.
Barča ![]()
Hm, ale těch 755 HCG bylo z pondělí,takže do dneška to asi měla vzrůst o tolik, že by to viděl.Já po antikoncepci ztratila menstruaci a pomalu rok navracela cyklus, podařilo se a třikrát se zopakovala v délce 7 dnů a po 30-32 dnech,takže s ovulací to bylo všelijak. Moc děkuji. Poslední menstruace 20.7.,tak to už jsme tak 6.týden,že?
Povím ti příběh se šťatsným koncem. Ležela jsem na gynekologii na pooperačním, a vedle na postel přivezli maldou ženu. Nádherná štíhlá holka, vymakaná. Už ani brečet nemohla. Nechtěla jsem se ptát a vyzvídat, takže až druhý den se svěřila.
Z prvního manželství má osmiletého kluka. Manželství průser od začátku. Rozešli se. Pak našla toho „pravého“. Jenže se jim nedařilo miminko. Už zkusili i umělé oplodnění, a furt nic. Až nakonec to vypadalo, že se příroda umoudřila a připravila překvapení. Jenže současně poté, co několik testů mělo čáry jak malířskou štětkou, začala náhle krvácet a doktor seznal za vhodné udělat revizi. (Proto ta hospitalizace.)
To byl pátek odpoledne, kdy jí přivezli, a my tam ležely do pondělka, kdy se měly udělat vyšetření a naplánovat zákrok. V pondělí odpoledne jsem odcházela na jiné oddělení. Ale stihla jsem zaregistrovat, že - hladina HCG z krve, kterou jí vzali ráno, se zvýšila, a ultrazvuk dopoledne potvrdil - srdíčko!!! Takže akorát jí to sdělovali, když já odcházela s kuframa. Ještě mezi dveřma jsem se otočila a mávala na ní. Jak to dopadlo, nevím, už jsem jí neviděla, ale pevně věřím tomu, že dobře …
elisenka píše:
Hm, ale těch 755 HCG bylo z pondělí,takže do dneška to asi měla vzrůst o tolik, že by to viděl.Já po antikoncepci ztratila menstruaci a pomalu rok navracela cyklus, podařilo se a třikrát se zopakovala v délce 7 dnů a po 30-32 dnech,takže s ovulací to bylo všelijak. Moc děkuji. Poslední menstruace 20.7.,tak to už jsme tak 6.týden,že?
Jak jsem psala, dutinky a miminka se občas dokáží schovat. Kolikrát se mi stalo, že jsem měla ženu poslanou z obvodu na revizi pro zamlklý potrat a protože si dělám před každým výkonem vlastní sono, tak ejhle bijící srdíčko a zákrok se nedělal. Nechci dávat marnou naději, ale i zkušený lékař se na sonu může seknout. Já ženám, které chtějí být těhu doporučuji s eventuelní revizí počkat, pokud nemají bolesti, nebo nekrvácejí a dělat radši kontrolní sono každý týden. Příroda je mocná čarodějka.
U mě ani o revizi nemluvil, je to nutné? Mluvil,že se to vyčistí menstruací a pokud to odešlo samo není nic potřeba. Je to pravda? Kéž by si miminko hrálo na schovávanou, nezlobila bych se. ![]()
Pokud by se to teda potvrdilo (zamklké těhu) a v děloze by si neměla zbytky, tak revize není nutná ![]()
ahoj chtěla bych se zeptat když jsem zítra 19dc mohla bych si udělat už test nebo je jeste moc brzo a jinak mam 2 až 3 dny před očekávanou ms a ms mam nepravidelnou moc dekuji za odpověd ![]()
Aha. Ještě se už snad naposledy zeptám. Nemohu se dopočítat. Dvě čárky na testu jsem objevila 27.8., dřív úplně slaboulinké, dá se spočítat termín oplodnění. Mně vyšlo 13.8., tzn.,že bych byla teprve 4.týden? Měla bych ovulaci posunutou o týden.Děkuji
Jen bych chtela pridat moji zkusenost se schovavanim se miminka. Je to uz vic jak 8 let, ale na tohle nikdy nezapomenu.
Kdyz jsme se snazili s exmanzelem o mimi, tak hned za dva mesice mi nedorazila MS, sla jsem k MUDr, udelala si tam test, ktery vysel negativni. Poslala me jeste pro jistotu na UTZ, kde mi rekli, ze jde o hormonalni blok, ze mam nizkou sliznici, nasadili mi Utrogestan, mam ten pocit, a kontrola za cca tyden.
Po tydnu u MUDr, jelikoz se MS nedostavovala jsem si opet udelala test, pro jistotu dva, oba dva negativni. Na UTZ doktorka rika, kdy jste tady byla naposledy? Vy uz jste 10 tydnu tehotna
. Rikala, ze se ji to za 20 let praxe nestalo
.
No a ted jsem tehotna 36tydnu a na zacatku tehu ( s tim, ze jsem uz cca v 8 tt) mi doktorka rekla, ze vidi dva zloutkove vacky, ale prazdne, odpovidaly 5tt, coz doktorce nesedelo s MS ( ale ze mam nepravidelnou MS a delsi cykly, se nejak zapomnela optat) a rekla mi, ze jde o zamlkle tehu a ze je ji to lito a hned se semnou bavila o vycisteni, ale ze muzu cekat jak dlouho chci a kazdy tyden chodit na UTZ. Za tyden tam byla videt dve srdicka ( jedno s dvojcatek zamlklo v 8tt, ale druhe je zdrave a cile
.
Takze jsem ti chtela rict, ze je tu moznost, ze tve tehotenstvi muze byt prosperujici, mozna ne, ale nejlepsi je mimiskovi verit, vzdy je casu dost byt smutna nebo k slzam. Po potratu ve 22 tt jsem se naucila verit a nechat si slzy az na potom.
Drzim pesti ![]()
petulinnka píše:
ahoj chtěla bych se zeptat když jsem zítra 19dc mohla bych si udělat už test nebo je jeste moc brzo a jinak mam 2 až 3 dny před očekávanou ms a ms mam nepravidelnou moc dekuji za odpověd
Ahojky, test si nedělej, pokud bude negativní, tak budeš zbytečně sklamaná. Já doporučuju si dělat test pokud ti MS vynechá více než 7 dní. ![]()
elisenka píše:
Aha. Ještě se už snad naposledy zeptám. Nemohu se dopočítat. Dvě čárky na testu jsem objevila 27.8., dřív úplně slaboulinké, dá se spočítat termín oplodnění. Mně vyšlo 13.8., tzn.,že bych byla teprve 4.týden? Měla bych ovulaci posunutou o týden.Děkuji
Ahojky, ze zkušenosti vím, že různé dopočítávání není přesné, takže se teď na to nesoustřeď. Žena může opravdu otěhotnět kdykoliv a nejspolehlivější test je hCG z krvi a pak sono.
děkuji za radu takže kdybych nedostala ms toho 12až 13 tak pak si mam udelat až testík někdy na konci měsíce tedy jestli to chápu dobře ale jinak moc děkuji
ale snad nepřijde ![]()