Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak jestli máte nájem 5 tis, tak moc nevím, co řešíš. Rodicak ti zaplatí nájem a ještě ti zbyde, zbytek životních nákladů budete platit z příjmů přítele, z toho taky něco málo zbyde. Jako nebudete si žít na vysoké noze, ale o suchých rohlikach taky ne. Já jsem taky měla roční dítě na VŠ, narodilo se na konci prosince, hned po sestinedeli začínal semestr. Ale partner nestudoval, normálně pracoval. A jen pro zajímavost, dokud studuješ, mají tvoji rodiče povinnost tě živit. Takže místo sosani státu běž za nimi.
Hlavne oba skolu dodelat. Je skoda, aby se zahodila tesne pred cilem. Hlavne neprerusovat.
Sama pises a uvedomujes si, ze budete muset setrit. To je dobre. Najem je relativne nizky a utahnutelny. To pujde.
S pridavky/ davkami/atd. neporadim, ale ohledne studia - existuje Uznana doba rodicovstvi, od narozeni do 3 let ditete, kdy mas narok na ruzne ulevy ve studiu, neplatis ho, atd. A muzes si o to zazadat ty (jestli budes ve studiu pokracovat) i otec ditete.
Tak to by ti teoreticky mohl vzniknout i nárok na mateřskou (PPM), tam záleží na víc věcech - jestli splníš 270 dní nemocenského (případně jestli by vyšly státnice tak, aby se tam započítalo studium), jestli budeš pracovat až do 6-8 týdnů před porodem nebo jestli by plynula ochranná lhůta (z většiny DPČ neplyne)…
5tisic náklady za bydlení komplet? O tom se muze většině zdát a platí mnohem víc
@Anonymní píše:
Já tenkrát měla mateřskou od školy. Ale dělala jsem magisterské státnice v květnu, mimčo se narodilo na konci září a byl to tedy záhul neskutečnej. Hodně štěstí.
co myslis materskou od skoly?
Pokud jste v podnajmu nemate narok na prispevek na bydleni, u porodneho se posuzuji úrijmy rodicu ditete
Trvaly pobyt je dalsi podminkou. Pokud chcete cerpat tuto socialni davku, meli byste si najit bydleni s najemni smlouvou s moznosti TP. To ve vasi situaci bude tezke. Nevybrali jste si dobrou dobu na zalozeni rodiny, bez pomoci rodiny to nepujde, na socialni davky nespolehejte.
Kdysi dávno mateřskou a rodičák vyplácel zaměstnavatel, studentům tedy škola. Teď to dělá úřad práce.
Pokud máte příjem 25 tisíc z brigád, plus stipendium od školy, plus příspěvek od rodičů, tak se obávám, že na žádné dávky nedostanete. Budeš mít rodičák 300tis, ten si rozpočitáš, jak nejlíp ti bude vyhovovat a přítel do práce, při tomto online korona studiu zvládne hodně brigád, možná plný úvazek už teď.
Pro doložení všeho je ovšem nutné mít smlouvy, výplatní lístky, pracovní smlouvy, potvrzení o platbách za provoz bytu z vašeho účtu.
.
Příspěvek upraven 22.08.25 v 19:10