Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
no rodina mě taky nutila
a v porodnici jsme měli na výběr ze tří jídel, ale né každá porodnice tuto možnost má ![]()
Ja byla vegetarianka asi ctyri roky, ale uz pred tehu jsem jedla opet maso. Ale chtela jsem jen podporit, cesky prostredi s ceskou kuchyni mi nekdy prijde militantne masovy. A pak ty tlaky ze strany rodiny…
Jedla bych samo vic mlecnych vyrobku, ale HLAVNE orechy, seminka a lusteniny. A telo si stejne rekne, co potrebujes. Kdybys na to maso dostala chut, tak si dej. Ja treba do tehu jedla ke kazdymu obedu jen zeleninovej salat s orechama nebo seminkama, ale pak uz to fakt nestacilo, musela jsem pridavat hodne syra, rybu apod.
Ahoj, já už teda těhotná dávno nejsem, ale pokud jde o stravu, nic jsem neměnila a jedla tak, jak jsem byla zvyklá, jen všeho bylo tak nějak víc
žádnej problém nebyl, po porodu jsem měla akorát míň železa, ale nic, co by bylo potřeba řešit nějakyma práškama. Jo, akorát jsem v těhu pila víc mlíka, protože mě neskutečně pálila žáha a nechtěla jsem pořád cucat ty prášky na žáhu, ale to není nic nenormálního že
V době kojení jsem teda rozhodne maso ani vývary z něj nepotřebovala, jen jsem si dělala zahuštěné zeleninové polévky
syn je taky vege, má rok a míry má na rok a pul, takže mi může někdo říct, že vegetariáni jsou špatně živení
![]()
v porodnici se me ptali jestli držím nejakou dietu, tak jsem řekla, že jsem vege a oni mi stravu přizpůsobili. Sice to bylo hnusny, ale lepší než nic
gyndařovi to řekni, už jen pro jistotu, kdyby něco. Já u toho svyho pochopeni taky nečekala a on mi akorát řekl, že nejsem prvni ani poslední a kdybych měla nějaky problémy, tak mě pošle do protějších dveří k dietoložce. nic víc ![]()
Ahoj holky,
ta¨k koukám, že je tu pár maminek.-)))). Já jsem vegetariánka už asi 9 let, teď máme 6 měsíční dvojčátka-kluky.-))), po celé těhu jsem jedla vegetariánský, jim tak i teď, pořád kluky kojím, už teda jsme začli s příkrmama, ale neměla jsem problém. Celé těhu jsem poslouchala, jak tože to maso nejím, když nosím dvě děti, pak se narodili, neměla jsem žádné známky ani předčasného porodu, jen pak ke konci toho moje tělo mělo dost a museli ven, měla jsem vysoký tlak a tak:-))), ale narodili se v 37 týdnu a měli 2350g a 2630g, takže dohromady skoro 5kg, tak jim chvíli sklaplo, pak kdyý viděli, že kojím a příbývají, tak taky nerýpou, kluci mají 7kg každý. Je mi fajn. Akorát teda unavená jsem-ale není t ze stravy, kluci se budí na střídačku…
Takže kdybyste hctěli něco poradit, nebo jen tak:-)))), přeju příjemé těhulkování. Jo a v pordnici měli vegetariásnkou stravu, akorát v šestinedělí jsem musela mít jakousi dělenou, protože vege strava je nadýmavá tak kvůli kojení mi ji nechtěli napsat.
Jsem moc ráda, že je nás víc
, hlavně je moc fajn slyšet, že máte zdravé děti i bez masa
.
Ahoj, přidám se taky. Jsem vegetariánka asi 7 let. Mám 6ti měsíční holčičku. V těhotenství jsem s masem nezačínala a teď už hlavně ani nechci. Malej ho taky dávat nebudu. Dokonce máme super doktorku, která mi řekla, že maso není potřeba, takže jsem ráda, že alespoň jedna z mála existuje. A myslím si, že zdravější děti jsou hlavně bez masa ![]()
Ahoj. Maso som prestala jest ked som mala 17 rokov, to bol ešte tažký komunizmus a nechápal to nikto. Teraz mám 40, čiže maso som nemala v ústach už 23rokov a žijem si v pohode. Mojim dvom detom som maso varila, ale snažila som sa ich učit na zdravšiu stravu, takže vysmážané a podobne nezdravé jedlá sme mali maximálne 1× do roka. Mna skor štve, že i v dnešnej dobe, ked chcem íst niekma dobre sa najest do reštaurácie, ešte stále ponúkajú pre vegetariánov maximálne smažený syr ![]()
@beruskalienka píše:
Ahoj. Maso som prestala jest ked som mala 17 rokov, to bol ešte tažký komunizmus a nechápal to nikto. Teraz mám 40, čiže maso som nemala v ústach už 23rokov a žijem si v pohode. Mojim dvom detom som maso varila, ale snažila som sa ich učit na zdravšiu stravu, takže vysmážané a podobne nezdravé jedlá sme mali maximálne 1× do roka. Mna skor štve, že i v dnešnej dobe, ked chcem íst niekma dobre sa najest do reštaurácie, ešte stále ponúkajú pre vegetariánov maximálne smažený syr
Přesně tak a ideálně se šumkou
![]()
No já jsem si oblíbila jednu indickou restauraci a dvě, kde vaří středomořskou stravu, a jsem superspokojená. Vegetariánská jídla mají vždy a moc dobrá ![]()
Ano, indické kuchyne sú super. tiež mi tam chutí, len nie sú všade a manželovi by tam nechutnalo. Chodievame často na výlety a ked sa chceme najest v nejakej vesničke, tak tam je ten problém ![]()
Jo to věřím, u nás na vesnici v místní nejlepší restauraci mají v sekci „vegetariánská jídla“ smažený sýr, těstoviny se sýrem (dala jsem si a byla v nich slanina
) a dětský kuřecí řízek
To jsem fakt nepochopila.
Naštěstí jím ryby, sice zřídka, ale právě v restauraci je to mnohdy jediná možná volba.
Ale přijde mi, že někdy i ve dražších restauracích ve městě je těžké se najíst. To hned jak člověk vezme do ruky jídelníček, tak mu dojde, že šéfkuchař prostě miluje maso a bez něho nevaří, aspoň tak to na mě někdy působí.
Ale ta indická restaurace je super, miluju jejich tofu v omáčce, toho bych se ujedla.
S restauracemi je to trochu problém, ale přijde mi, že se to zlepšuje a naštěstí jsou jen čistě vegetariánské restaurace, kam se dá zajít. Znám jednu, kde dělají perfektní pizzy
.
Holky neznáte nějakého dobrého pediatra a gynekologa z Brna, který by měl pro vegetariánské děti pochopení nebo ještě lépe byl sám vegetarián?
A jak jste to dělali v porodnici, tam asi nosí masové jídlo ne? Zatím jsem to neřekla svému gynekologovi, nějak cítím, že by pro to pochopení neměl
. zítra to budem říkat rodině, tak jsem zvědavá, kdo první mě bude do masa nutit.