Těhotenství s diabetem

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18.4.12 19:22

Ahoj maminky diabetičky. Mohla bych se přidat do diskuze? Jsem diabetička I. typu na inzulinu, ráda bych si popovídala s nějakou těhulkou,která má stejný problém, moc maminek s tímto problémem jsem na netu nenašla a zkušenosti s těhotenstvím při cukrovce nemám žádné. Jsem 13. tt., otěhotněla jsem neplánovaně s glykovaným hemoglobinem 6,3 %, jakmile jsem se o těhu dozvěděla, začala jsem sekat latinu a držet se diety, po měsíci glykáč 5,0 a teď po dalším měsíci 4,0. To je můj historický úspěch, mám z toho opravdovou radost, v životě se mi nepodařilo stáhnout glykovaný hemoglobin tak nízko. Těhotenství je pro mě opravdu velká motivace. Chodíte do nějaké speciální těhu poradny? Jak je to u diabetiček s porodem? Plánuje se nějak dříve? Moje gynekoložka ke mne zatím přistupuje stejně jako ke zdravým maminám, jen častěji chodím do dia poradny. Od poloviny těhotenství bych měla docházet do rizikové poradny v Ústí n.L., kde bych měla i rodit. Strašně se na mimi těším, ale mám velký strach, aby vše bylo v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3624
18.4.12 19:46

Ahoj, já už sice nejsem těhulka, tak snad nevadí, když napíšu příspěvek. Máš pravdu, že těhotných diabetiček je strašně málo, a je fajn si s někým popovídat :). Taky jsem otěhotněla neplánovaně, a než jsem otěhotněla, tak jsem neměla kompenzaci úplně nejlepší, ale stejně jako ty, když jsem se o mimču dozvěděla, tak jsem začala vše poctivě dodržovat a taky jsem během těhu měla glyk.hemoglobin 4,0. Já jsem chodila od 12tt do rizikovky do nemocnice a častěji k diabetologovi. Jinak diabetičkám se většinou vyvolává porod dříve, než je termín, aby mimi nebylo moc velké. Ničeho se neboj, pokud všechno poctivě dodržuješ, všechno dobře dopadne. Já mám teď zdravou 3 měsíční holčičku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.4.12 19:56

Katuskko, tak to Ti gratuluji, je to opravdu to největší štěstí, když člověk přivede na svět zdravé miminko. Já mám doma 6ti letého syna, problémy s cukrem mi vlastně nastaly v 32. tt u jeho těhu, byl mi stanoven gestační diabetes, syn se spontánně narodil ve 34+3 sekcí. Pamatuji si, jak jsem se těšila, že po porodu to ošklivé inzulinové pero odevzdám a už ho nebudu nikdy potřebovat… No a ejhle, cukrovka mi zůstala, přediagnostikovaná na I. typ a pera už se nezbavím. Ale jsem ráda, že si to osud zařídil takhle, měla jsem strach, jestli vůbec ještě někdy budu mít druhé, doktorka mě upozorňovala, že můj glyk. hem. by musel vypadat o moc lépe a mě se nikdy nedařilo ho tolik stáhnout… Teď to jde naštěstí samo :-). Jaký inzulín používáš? Jak se ti dařilo v těhu kompenzovat? Já docela bojuji s hypogl., ke konci těhu je prý zase vyšší potřeba inzulinu, bojím se, aby se mi i potom dařilo si to takhle udržet. Poskočila jsem si radostí, když jsem šla posledně s výsledky z diaporadny, ale na druhou stranu jsem si uvědomila, co mě bude stát úsilí, si tak pěkný výsledek udržet :-). Je to boj, ale stojí za to se prát :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3624
18.4.12 20:06

Děkuji, taky jsem moc ráda, že to takhle dobře dopadlo :). Já mám cukrovku od 12 let, ale jako malá jsem samozřejmě těhotenství neřešila, a ani teď ve 23 jsem ho neplánovala, ale stalo se :). Můj gyndr. mi říkal, že je to zázrak, že diabetičky na inzulínu mají zdravé děti, že dříve to vůbec nebylo možné. Máš pravdu, že to těhu cukrovce nějak svědčí :) já jsem taky nikdy neměla tak dobré hodnoty jako v těhu. Mám Novorapid a Lantus jako noční. Je pravda, že ke konci už ty potřeba inzilínu roste, já jsem už ke konci jenom přidávala :). Ale už druhý den po porodu jsem se zase dostávala na dávkování před porodem a než jsem odcházela z porodnice, byla jsem na původním dávkování. Taky jsem měla vždycky radost z dobrých výsledků :). Po porodu se to bohužel rozháže, aspoň mě se to rozházelo a zase to nějakou dobu trvá, než se to srovná, ale nemusí to být asi u každého ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.4.12 22:34

A jaké máš hodnoty dlouhodobého cukru teď, 3 měsíce po porodu? A jak je to s kojením? Četla jsem o častým hypogl. při kojení… Ráda bych kojila, snad to půjde. Jsem ráda za každou maminku diabetičku těhulku, které se narodí zdravé mimi. Díky Bohu, že je teď medicína alespoň na té úrovni, na které je a můžeme i my mít zdravé děti… Když mi diagnostikovali DM1, tak nějak vnitřně jsem se tou možností rozloučila a říkala jsem si, že jsem ráda, že mám zdravého syna doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5239
19.4.12 06:27

Ahoj.ja jsem taky diabeticka a v 6tt.glikovanej mam 4,2% ale znam kamaradku ktera mela 8,4% a maj krasnou holku.me glimci litaj spis v nizsich patrech ale zatim se to snazim korigovat.jsem na neschopence..budu rodit a chodit do Podoli k mudr.Andelovi tak kdyby tady byla njaka dobra duse muze napsat.budu jen rada.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.4.12 07:37

Ahoj Jitus, tak to máš krásný glykovaný i před otěhotněním. Těhotná jsi plánovaně? Neschopenku mi gynekoložka nabízí také od samého začátku, ale bráním se jí, raději chci chodit do práce, pokud je zatím vše v pořádku. Čekáš první dítko? Budu ráda, když budeš psát průběžně, jaká vyšetření budeš absolvovat, jak roste mimi na UZV a tak, ať můžu porovnat se sebou. A diabetes máš jedničkový nebo dvojkový? Jsi na inzulinu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5239
19.4.12 11:23

Jsem diabeticka 1.typu,na pumpe…ta neschpenka je uzasna vec.kontrolovat cukr a 6.denne jist to by u me neslo.navic 12hod.pracovat to nejde.jsem dost unavena.mimi je planovany.cekali jsme 2,5 roku.uz jsme chteli jit k doktorovi.urcite sem budu davat dalsi info.cukr mam zatim nizsi.vic hypoglikemii.snazim se vic jist.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3624
19.4.12 11:33

@Klokočnice Ještě mi glyk.hem.nedělali teď po porodu, je teď i problém se dostat s malou někam k doktorovi, nemám hlídání a navíc už je na mě malá teď dost závislá a taky chodím častěji k doktorům s ní :D. To je pořád nějaké očkování a tak :). Jinak mně kojení nedělalo žádné výkyvy v hodnotách, ale kojila jsem jenom 6 týdnů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.4.12 11:39

Katuskka: Tak to jo, já prvního syna kojila do roka, ráda bych vydžela i u druhého, je to velká výhoda. Mlíko připravené kdykoliv a kdekoliv, nehledě na finanční úsporu a velký přínos pro mimčo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.4.12 11:42

Jitus: Tak to mě právě zase práce pomáhá k tomu, aby se mi dieta lépe dodržovala. V práci nemám čas myslet na to, co bych si dala dobrého, což je doma vždycky o víkendu velkej boj :-). Takhle se doma před prácí nasnídám, pak v práci sváča, oběd, sváča a doma už jen večeře a druhá večeře. No a radši chodím brzo spát, aby mě nebraly chutě večer u telky. Ale taky hodně záleží na práci, já dělám fyzicky nenáročnou práci, pracuji v bance, takže pohoda. Sice je to zase psychicky namáhavé, ale snažím se nestresovat a šetřit se :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5239
19.4.12 12:01

Ja jsem spis nejedlik nez jedlik.pred tehu jsem jedla 2krat denne.a byla spokojena.ja jsem prodavacka mezi jidlem na 12hod takze tam to nejde.jestli mas ale takovou praci je to pohoda.spis mam problem jist vic.dneska k svace banan.no sel okamzite zpet ven.fuj.tak blbe mi jeste nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lslemyl
19.4.12 12:13

ahoj, já jsme ted na konci 7 měsíce,mám inzulínovou pumpu ze začátku těhu jsem měla sca 30j inzulínu a ted mám víc jak 70jednotek za den a pořád se to navyšuje.Hlad mám pořád :dance: zatim sem nabrala 6,5kg,chodím na těh.cvičení a na těh.kurz,injekce na ředění krve si píchám zatím jednou denně,je to boj,měčím s etak 8× denně,moc toho nenaspím,ale snad vše ok,příští týden nás čeká velký ultrazvuk kdy mi řeknou,jestli miminko není větší kvůli cukrovce,snad ne:)minule říkal že vše v pořádku, glykovanej mám ted 4,8% chtěla bych to stáhnout aspoň na 4,5,měla jsem na začátku těhu kolem 6ti..od začátku mám rizikové a neschopenku i když špatně mi nebylo,ale šílená únava a keramiku v práci jsem opravdu tahat nechtěla,naštěstí jsme vůbec nezvracela,jídlo nám chuná všechno :mavam:

• Citovat
  • Upravit
5239
19.4.12 12:22

Ja mam 45j.na den..hlad nemam zatim moc.unavena jsem dost.v noci spim jak to mimco.mam vychazky 6hod denne takze chodim ze psem ven.budu chodit do Podoli.moje dietolozka me dnes da papiry abyc se objednala k mudr.Andelovi.prej je vazne andel…tak snad me objednaj co nejdriv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5239
19.4.12 12:24

Jo holky,jak casto se merite v noci?v kolik?diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie