Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Mě v 90% pomohlo emimino - nejen diskuse všeobecné, ale hlavně naše uzavřená skupina, každá z nás někde něco přečetla a pak sme si to navzájem sdělovaly zde na emimi ![]()
A pak, když šlo o nějakou nárazovou akutní akci, kdy jsem nemohla sedět hodinu na netu a hledat, tak jsem volala švagrové (přítelova ségra) ![]()
ale nemá moc cenu si študovat tlustoknihy dopředu, protože stejně se ti toho půlka z hlavy vykouří a druhou půlku nikdy nevyužiješ ![]()
no a nakonec, o kojení si přečti na www.kojeni.net - lepší než nějaká knížka, která možná bůhví jak je stará a zastaralá…
Klidne studuj, v praxi to bude stejne jinak
Taky jsem vsechno zkoumala, abych vedela do ceho jdu, az si ten muj klepal na celo ![]()
@Pipet píše:
@mikitaa Asi jsi… lepší matka!však co, pokud vám šlo kojení bez „informací“, tím líp
kdyz me prave v dnesni dobe prijde ze premira vsech moznych „zarucenych“ informaci je spis ke skode…ale zalezi taky na nature cloveka…ja jsem ukazkovy priklad totalniho flegmatika - nejak je..nejak bude
…kdezto chapu ze jsou mezi nami lidi co by se zblaznili jit do neceho bez informaci ![]()
Ahoj, já jsem těhotenství proležela, takže jsem měla spoustu času na „studium“,chodila jsem na předporodní kurzy do porodnice a trávila spoustu času tady na emiminu, ale myslím, že realita je pak stejně úplně jiná. Základní věci, aby miminko ve zdraví přežilo, mi ukázali v porodnici během pěti minut a pak jsem musela řešit spoustu věcí za pochodu, o kterých se stejně nedočteš.
V knížkách píšou, že porod prvorodiček trvá nejméně 5 hodin, ten můj trval necelou hoďku, taky že nikdy nesmíš k prsu přikládat řvoucí dítě - ale když řve neustále, tak nic jiného nezbyde, nebo že novorozenec většinu dne prospí a ne že od rána do večera řešíš, jak to udělat, aby alespoň na chvíli zavřel oči a pusu ![]()
U každého je to prostě jiné než v knížkách, takže si přečti nějaký seznam věcí, co je dobré mít doma a zjisti si, co budeš mít k dispozici v porodnici a co si musíš přinést sama a jinak si určitě se vším poradíš i bez studia, v případě potřeby je tu vždycky doktorka, přátelé, rodina a emimino.
Hodně zdraví tobě i miminku ![]()
Já jsem teda studovala hodně, četla jsem časopisy, i knížky jsem si půjčovala, o těhotenství, kojení, porodu…já jsem takový typ. Navíc jsem chodila i na cvičení, kde se taky probíralo všelicos a před prvním porodem i na předporodní kurz dané nemocnice. A taky jsem si povídala s holkama na netu. Byla jsem pak klidnější a taky mě to bavilo. Dodnes si ráda hledám informace, o výživě, vývoji..
Jo a nad plínkama jsem strávila taky hodně času, protože používám z větší části látkovky. Dneska už mám výbavu optimální.
Já jsem četla Velkou knihu o mateřství a spoustu jiných. Hlavně i kojení (stejně mi to nebylo k ničemu)Taky jsem dost chodila na emimino a ptala se kamarádek, které děti mají. I když některé jejich rady jsou trochu mimo, ale snaží se poradit ![]()
Hlavně bud v klidu a ono to všechno přijde.
@haslerkasladka vykasli se na knihovnu a prochazej si kojeni.net, databazi otazek a odpovedi, tam je naprosto vsechno a nehraje se tam na myty kolem kojeni.
Internet ti myslim odpovi na vetsinu zakladnich otazek. Zbytek dopln intuici, kdyby te ted vysadili na pustem ostrove, tak by ses stejne o mimino dokazala tak jako tak postarat, to mi ver ![]()
Emimino Ti nestačí?
Já jsem se teda nepřipravovala nijak. Jo, zpětně jsem litovala, že jsem „neprostudovala“ kojení, s tím jsme měli už od narození obrovské problémy, ale těžko říct, jestli by to bylo jiné, kdybych měla přečtenou encyklopedii kojení od A do Z. Každopádně knížky žádné, jen během těhotenství jsem dostala od manžela, od doc. Pařízka, perfektní knížku o těhotenství a porodu. Ale toť vše. Spíš jsem seděla neustále na Emiminu, sem tam přečetla nějaký článek a nic mi z toho nikdy nechyběla. Člověk tak nějak podvědomě ví, co a jak, nejlepší je řídit se intuicí.
Nepřipravovala jsem se na nic a nečetla ani žádné časopisy a na emimino jsem mrkla až když měl malý měsíc a potřebovala jsem vědět co nejvíc věcí, které pomáhají na prdíky, protože jsem byla z toho pláče zoufalá. Ale popravdě jsem ráda, že jsem tuhle stránku jako novorozená maminka neznala, protože tady je sto maminek-sto názorů
Takže bych si zase tak moc nečetla, být tebou a nechala to na přírodě a hlavně na tobě samé.
Když jsem byla těhotná, studovala jsem všechno o těhotenství. Nepřipravovala jsem se předem na miminko a byla to chyba. Nevěděla jsem pak skoro vůbec nic. Instinkt zklamal. Ted studuji a opravdu jsem se dozvěděla spoustu věcí. Mám knížky…ale nejlépe se mi studuje na diskuzích. Není nad zkušenosti maminek.
@haslerkasladka prď na knihovnu, koukni na emiminu nebo obecně na netu - kojeni.net je dobrá stránka. Já se přiznám, že jsem rodila a moc informací jsem neměla. Jen tak něco o porodu. O kojení jsem se nezajímala, jen tak hodně letmo a dceru jsem kojila rok.