Teror - roční nesnese nic jiného než mixované jídlo
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Teror - roční nesnese nic jiného, než mixované jídlo
Ahoj.
Jdu se pro radu za vámi. Malému je necelý rok. Přes měsíc a půl se snažím, aby se naučil používat zoubky, požužlat si sám v puse jídlo. Jenomže mám stály neúspěch. Nějaký rohlík nehrozí. Ukousne si rovnou celý kus, takže okamžitě mu to z pusy vyndávám, aby se neudusil. Když mu dělám jídlo, tak mu to rozmačkám vidličkou, nebo přes cedník, popřípadě mačkátkem na brambory. První dvě sousta mi sní s dávením, po třetím kuse se pozvrací a už do něj nic nedostanu minimálně půl hodiny.
Potom stejně zvítězí po těžkém boji on, protože ho nechci nechat hlady, tak mu to rozmělním úplně. Když jsem mu trhala kousíčky rohlíku nebo chleba /cca 0.5×0.5 mm/, tak to sní, tváří se jak před porážkou, žužlá to dlouho. Buď se stane, že se nakonec stejně zakucká a pozvrací a nebo se s tím kouskem mazlí i minutu. Snažím se mu nabízet pečivo i mimo jídlo, ať ho naučím používat tu pusinku, ale tři takové pidi kousky a už je několik minut v čudu.
Máte někdo nějaké rady, jak ho naučit papat i tužší jídlo? On se opravdu šíleně dáví a pak zvrací.
Rodina se na mě dívá, že jsem prý šílená matka, že mu vše mixuji, jak oni prý ročnímu dítěti dávali pomalu flákoty masa.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ale každé dítě je jiné, mi se syn (dnes 5 roků) naučil jíst nemixované až skoro v 2,5 letech vždy mi vše pozvracel nesnesl třeba flašku nebo cumel
nakonec jsem mu vše skoro rozvařila a postupně v té době vaření ubírala a krmila jsem ho skoro po jedné rýži na lžičce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to normalni, netlac na nej. Ma svoje tempo…
Maly byl stejny, behem tydne se to otocilo… Znicehonic.
Nabidni mu neco lepsiho - kousek nektarinky, syru, sunky, neco, co v mixovanem stavu nikdy nedostal…
Jeste pred dvema tydny jsem mixovala napadrt zeleninu s masem. A zarekla jsem se, ze uz proste zvlast varit nebudu. Dneska jsme meli lasagne. Maly toho snedl vic nez ja ![]()
EDIT: Nechapu, co je to za modu - decka s rohlikem. Zadna vyzivova hodnota…
Kdyz ho maly parkrat dostal (vetsinou pribuzni), taky si vzdycky utrhl moc a davil se. Davam mu kousicky ja sama (at je to cokoliv), neexistuje, ze by na snidani dostal chleba s maslem do ruky a sam si ukusoval…
- Citovat
- Upravit
Netrap ho a mixuj. Kazde dite je jine a to, ze sousedovic Pepik v 7mi mesicich dostane do ruky kureci stehno neznamena, ze to tak musi mit kazde dite
. Me prvni dite melo mixovane skoro do tri, jinak se davil. Vim, extrem, ale tohle muzes jedine zkouset, nikoliv nutit. Tim zvracenim mu vypestujes leda tak odpor k jidlu.
Me druhe i treti dite kousou rovnou od sesti mesicu. Treti je 11 mesicu a vubec se nepamatuju, kdy jsem naposledy vytahla mixer. To je proste ditetem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vím, že je to otravné, ale mixuj dál a netrap ho, on na to přijde sám. vlatní zkušenost. můj se to naučil asi 14 dní před 1 narozeninami, přišlo to najednou. navíc u nás to bylo ještě zpestřené tím, že jedl pouze a jen hotová jídla od HIppu, jiné dávil, prskal a zvracel. jogurty a přesnídávky ovocné. sem tam si žužnul něco tvrdého, ale valné to nebylo. nějaké moje jídlo rozmixované, ani nápad. protože to nebylo dokonale hladké
![]()
pak na horách najednou sežral (doslova) mrkvový salát
a pak to postupně šlo..
@chatwenna myslím, že děti to milujou protože se to dobře drží a je to prostě jejich. mladší rád rohlíky asi od 18m, dřív ho nechtěl, ale miluje ho dostat celý. výživovou hodnotu to má, je to pečivo..a náš si pak doma dá samotný sýr
a zeleninu. dostat rohlík se sýrem, rvu to do něj ztuha, a takhle se aspoň nají..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mixuj a cekej, az prijde spravna doba. Moje kamaradka mela to stejne. Obe mame stejne stare chlapecky a muj syn jedl kousky uz v pul roce i rohlik a syn kamaradky mel hodne pres rok a furt musel mit vse mixovane (mixovala mu. i kupovane sklenicky, pokud to nebyly ty uplne hladke),dusil se i kukuricnou krupkou a jak pises ty, taky z jidla s kousky zvracival.Po 18-ti mesicich zacal sam chtit, co videl na talirich jinych a ted ma 2 roky a ji vse.
Kazde dite ma na urcite veci svuj cas, neboj, urcite nebude jist mixovane na porad ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Maculinka, prď na tabulky i rodinu a řiď se svou mateřskou intuicí. Tvé dítě evidentně není zralé na kousky ve stravě. Já měla problém podobný (jen jsem to nenechala taky vyhrotit do zvracení apod.), když jsem nerozmixovala do hladka, malý mi to nechtěl jíst, natahovalo ho to, navíc jsem pak v plíně nacházela celé kousky té vařené zeleniny. Tak jsem si řekla, že je důležitější, aby svou porci snědl a aby ji dobře strávil a vzal si z ní vše potřebné a v klidu mixovala cca do 19ti měsíců, kdy nám konečně narostlo v puse pár dalších zubů k těm 4 jedničkám, co jsem do té doby měli.
Pak jsem se dočetla, že 7mi měsíční dítě má dle tabulek 5-6 zubů..tak pak asi může v roce kousat, toť dle selského rozumu. Nehroť to, v klidu mixuj a nabízej rohlík či jiné „mlsky“ do ruky a on an to postupně přijde. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky se přidám. Mixuj a buďte oba v klidu. Bude v pohodě a najezenej a ty vypni uši na kecy ostatních. Prostě k tomu holt dojde později, než jiné děti. Mně dělala dcera něco podobného. Sice žvejkala ochotně a jak divá cokoliv, co jsem jí dala do ruky, ale nesnědla toho dost, protože na to neměla čas- musela tak po třech minutách vystupavat ze židličky a konec, jde se zjišťovat, co dělá pes, brácha, kam se vydat něco likvidovat, šplhat, ukrást… Ještě v roce co bylo na lžičce, musela být úplně hladká kaše. Občas jsem zkusila jen pomačkat, nasekat a vždycky na mě koukala, že jsem se asi zbláznila a odstrkovala mi ruku se lžící. Pak jsem zjistila, že když to nabodnu na vidličku, tak to madam vyhovuje, měsíc jssem to tak dělala (co šlo, polívku jsem samozřejmě mixovala
) a pak ze dne na den přijala stravu, co se nekamarádila s tyčákem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nechapu. Delej jak ty uznas za vhodne.Chce mixovat? Tak mixuj. Rohlik, fukacky, piskotky, chlebik nabizej do ruky, ale resit stravu? Ja prvorozene mixovala do 4let.Net a jine diskuse neresila.Jsou deti a deti. Delej podle sveho zdraveho materskeho rozumu
.Ver mi, ze v 18 letech nebude vedet co je nocnik, prikrm, nebo plinka.Je to miminko, nechapu co resis.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja porad mixuju a to nam budou za chvilku dva roky
a nijak to neresim… natahuje ji z toho a kdyz uz to sni, tak jak psala @TýnkaK jen par kousku a nazdar… a najdu ty kousky pak v pline… takze mixuju, nedelami to problem a mala krasne prospiva…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nechápu, jak ti může rodina do takové věci mluvit? Syn ještě evidentně není na větší kousky připravený, chce to jen čas, tak mu ho dopřej, o nic přece nejde… Moje dcera bude mít 10 měsíců a taky stále mixuju do hladka, jiné nechce. Vždycky jednou za čas to zkusím míň a pokud se dáví, nenutím jí to a mixuju dál. Jsem ráda, že mi všechno sní a prospívá, to je důležité.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Každé dítě je jiné. Nejstarší vyžadoval mixovanou stravu až do 18 měsíců, rohlíkem a čímkoliv jiným větším se dávil, nenajedl se, nejedl celé ovoce. V roce a půl nastal zlom, ze dne na den začal normálně jíst.
Prostřední naopak jedla rohlík s žervé už v 9 měsících krátce po zavedení lepku..Jídlo téměř od prvního přikrmování(nepřeháním), jedla krásně v kouscích, přesnídávky a kaše brzy nechtěla. Dostávala do ruky téměř cokoliv - i vařené maso. Jídlo jsem ji velmi brzy přestala mixovat, jen mačkat a drobně krájet.
Se zuby to nemá nic společného, nejstarší měl zuby od půl roku a prostřední měla první zub v 10 měsících(měla pevné dásně, vše "rozkousala).
A nejmladší má 15 měsíců, taky dlouho nemohla kousky, rohlík do ruky byl bezpečný taky až tak v roce, před tím do ruky jen obilné křupky, které se rozpustí(ne přilepí na patro),takže dva druhy jsme objevili. Jídlo pořád mixuju - na hrubo, ale mixuju, jinak se nenají, nesní tolik, aby byla sytá..Ale nakrájenou zeleninu, ovoce nebo brambory z našeho talíře jíst umí a dostává, jen by se toho nedokázala najíst.
Budu jí mixovat tak dlouho, dokud to bude potřebovat.
Vykašli se na řeči rodiny a mixuj dál. Není to žádný teror, je to normální.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když zvrací, mixovala bych… na „trénování“ nemixované stravy bych zkoušela dávat dost malé kousky něčeho měkkého (třeba ovoce - banány, zralé nektarinky…), ale opravdu menší než jedno její sousto, aby toho neměla plnou pusu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nehroť to a jídlo mu mixuj, my měli s Adamem to samé, jakmile byl v jídle kousek, okamžetě ho nadavoval nebo se pozvracel, tak jsme mixovala. Občas jsem zkusila kousek piškotu, dětských sušenek a teď už kousky jí docela pěkně, ale hodně záleží co je to za jídlo, takže něco mixuju a něco mačkám vidličkou. Ono to přijde samo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mixuj, jednou se to stejně naučí..tak ho nech, ať aspoň jí
první syn neměl v roce ještě ani jeden zub a skoro nic kromě MM nejedl. Druhý okolo roku zase vše mixované plival - dávil se, každé dítě je jiné a nakonec jedí normálně oba ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit