Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, maminky, co mají zkušenosti s testy na alergii na BKM u miminek - malý má 6,5 měsícu a cca před měsícem se mu objevil ekzém. Doktorka nás poslala do laboratoře na krev, ale tam malému krev ani nezkoušely odebrat, protože na ručkách vůbec nebyli vidět žily. Tam nam řekly, že to nemá cenu, že by měl malý rozpícháné ruce akorat a že u tak malých dětí krev odebírá pediatr. Nicméně pediatrička po tom co jsem jí to řekla na mě vyjela s tím, že je to blbost, že oni mi tam lhaly, že to odebírat musí oni a a´t to udělají jakkoliv
doporučila nám zkusit jinou laboratoř. Mě to teď hlodá, jestli má cenu malého s tím odběrem nějak trapit… je na Nutrilonu HA od nárození a ekuém se objevil až v 5,5 měs, jaká je šance že ta alergie na BKM by se mu projevila takhle až po 5 měs?
co tu tak čtu, tak to dětí většinou měli hned po podání UM. Jinak neblinká, nezvrací, nemá problémy s bríškem, jen ten ekzém ![]()
ahojky…já ti moc neporadím,ale jen jsem ti chtěla napsat ohledně té alergie na BKM…ta může vzniknout v kterémkoliv věku . Takže to není podmíněno tím,že musí být odpočátku ,kdy najedete na Nutrilon. Ikdyž mohl být alergický odpočátku…tak v tom těle se to skládá a až je toho moc ,tak to vygraduje tím venkovním projevem…což je ekzém. Mě tu alergii BKM zjistili,až tetka v 35 letech.Takže čerpám ze své zkušenosti.A krev mi vyšetřovali na imunologie-alergologie.
A ještě častým projevem u takto malích dětí je ,že mají jakoby průjem,hodně kašovitou stolici.
Když musí, tak napíchnou. I když leckdy s obtížema. Malé poprvé napichovali kanylku, když jí bylo 6 týdnů. Pak měla kapačky ve 4 měsících. To jim to nešlo hned, ale taky to dali. Ale to museli kvůli ATB. Takže když se chce, tak to jde.
nutrilon HA není mlíko kde BKM není jen je štěpenější ale může být i více štěpená mylsím že HA mlík je více druhů a je to odstupňovaní podle stupně štěpení(to znamená méněalergickou zátěž) takže klidně se může stát, že z HAnutroše bude reakce. A není to dostatečně antialergenní.
My měli od 14dnů astmatické projevy. Přišlo se na to až v 8měsících na vlastní žádost jsme byli na odběru a pak výsledky a alergie a BKM a lepek se prokázala. ale hlavu vzhlru nemusí to být doživotní ortel. Malý měl 6m dietu a pak sme postupně přidávali a reakce se už neukázala. Tak nezoufej dopadne to dobře ![]()
Alergie na BKM se opravdu může objevit kdykoliv. Kromě kožních projevů je častým projevem průjem s hleny a nitkami krve. Krev by měla odebrat laboratoř, nejde-li to z ručky, odebírají z hlavičky:( Jenže - u děti do cca roku věku se nemusí alergie z krve prokázat. Když krev ukáže na alergii, dítě alergické je (ale alergie může s věkem vyhasnout), když se alergie z krve neprokáže, dítě alergické bohužel být může. Lepší je to vysledovat podle toho, co dítě jí (pije). Pro děti s ABKM je určený Nutrilon Allergy Care. Některé děti ale reagují i na něj, ty potom musí dostávat Neocate nebo Altera, Alfaré, další názvy si už nepamatuju.
Adullka píše:
Alergie na BKM se opravdu může objevit kdykoliv. Kromě kožních projevů je častým projevem průjem s hleny a nitkami krve. Krev by měla odebrat laboratoř, nejde-li to z ručky, odebírají z hlavičky:( Jenže - u děti do cca roku věku se nemusí alergie z krve prokázat. Když krev ukáže na alergii, dítě alergické je (ale alergie může s věkem vyhasnout), když se alergie z krve neprokáže, dítě alergické bohužel být může. Lepší je to vysledovat podle toho, co dítě jí (pije). Pro děti s ABKM je určený Nutrilon Allergy Care. Některé děti ale reagují i na něj, ty potom musí dostávat Neocate nebo Altera, Alfaré, další názvy si už nepamatuju.
o to mi jde, že jsem se právě dočetla, že krevní testy u malých mimin nejsou spolehlivé… zkusila jsem dát malýmu Nutrilon Alergy care, jenže po něm ho bolelo břícho, prořval 2 hodiny
když jsem to řekla mudře, ta mi řekla, že jsem to zkoušel nesměla, ale nicméně kdyby se ta laergie prokázala, tak by ho musel mít, to by mě zajímalo jak, když potom se mi kroutil bolestmi bříška
Řekla že se to musí prokazat jedině z krve a že mlíka se jen tak zkoušet nesmí.
Jinak alergický na nějaké potraviny určitě je, třeba se mi zda že je alergický na kukuřičnou kaši, tu už mu nedávám, po ní se mu ekzím zhoršoval, teď se znažím nějaké potraviny vysazovat a sledovat na co by mohl ještě tu alergii mít. Ten ekzém má chvilema lepší, chvilema horší. Naše mudra říká, že když je to horší, že mu mám mazat kortikoidy ![]()
Jo, jinak žadné průjmy ani hleny s nitkami krve nemá ![]()
georgine píše:
nutrilon HA není mlíko kde BKM není jen je štěpenější ale může být i více štěpená mylsím že HA mlík je více druhů a je to odstupňovaní podle stupně štěpení(to znamená méněalergickou zátěž) takže klidně se může stát, že z HAnutroše bude reakce. A není to dostatečně antialergenní.
My měli od 14dnů astmatické projevy. Přišlo se na to až v 8měsících na vlastní žádost jsme byli na odběru a pak výsledky a alergie a BKM a lepek se prokázala. ale hlavu vzhlru nemusí to být doživotní ortel. Malý měl 6m dietu a pak sme postupně přidávali a reakce se už neukázala. Tak nezoufej dopadne to dobře
a odebírali vám krev v laboratoři ze žily z ruky? Mě právě zarazilo, že se na mě koukali jako puk… pak malýmu prohlíželi ručičky a snažili s nimi zacvičit aby šli vidět žilky a nic nebylo… o odběru z hlacičky se nezminili vůbec. To si nedokážu představit, malý se mi kroutí jak něco, když se mu snažím odsat hleny z nosu, a u odběru nevím jak by to vypadalo ![]()
To se jim říká dobře--- mazat kortikoidy…ale mě kolikrát připadne,že ani neví ,co je to za svinstvo. Zkus si toho najít více na netu o kortikoidách a padá mi brada. Obsahuje to silné hormony ,co se přes pokožku dostávají do těla …dělá to špatně dospělému v těle a co pak dítěti ![]()
Aknyt píše:
Když musí, tak napíchnou. I když leckdy s obtížema. Malé poprvé napichovali kanylku, když jí bylo 6 týdnů. Pak měla kapačky ve 4 měsících. To jim to nešlo hned, ale taky to dali. Ale to museli kvůli ATB. Takže když se chce, tak to jde.
už takhle maličká to musela mít, chudinka
ale to jí napíchovali asi do hlavičky, ne?
Naše malá má ABKM, asi i alergie na další potraviny a atopický ekzém, je ještě částečně kojená, částěčně na UM. Po Nutrilonu Allergy Care mívá průjem, dávám jí Nutrilon Allergy Digestive Care, je pro děti s alergiemi, včetně té na BKM. Jasně, že střídat bezhlavě mléka nikam nevede, ale u malinkých dětí se prostě musí vyzkoušet, co jim ne/dělá dobře. Jinak řešení - mazat kortikoidy mi připadá takové „nebudeme to řešit, prostě mažte“. Já malou promazávám, začínaly jsme s Linolou + Linola do koupele, teď používám Atoderm, koupeme také v ovsu a hlídám, co jí. Takže kromě mléka je u nás tabu také skoro všechno ovoce a (kupodivu) mrkev. Alergie může být ba cokoliv a je ,myslím, lepší to vysledovat, než řešit kortikoidy. Jinak kortikoidy krátkodobě, když se mimi drbe, nemůže spinkat, je nevrlé, jsou dobrým řešením.
kotýsek píše:
To se jim říká dobře--- mazat kortikoidy…ale mě kolikrát připadne,že ani neví ,co je to za svinstvo. Zkus si toho najít více na netu o kortikoidách a padá mi brada. Obsahuje to silné hormony ,co se přes pokožku dostávají do těla …dělá to špatně dospělému v těle a co pak dítěti
já to právě vím o těch kortikoidech a taky mě to zarazilo… já mu je nemažu, promazávám jenom furt mastičkami, aby to neměl suchý a chvilemi se to lepší ![]()
Ahoj,dcerka má atop.ekzém od 3.měsíce,měla ho šílený,na kožním nám pořád dávali nějaké kortikoidy,nikdy nám tam neřekli,že by mohla mít i nějakou potravinovou alergii.Pila Nutrilon HA.V 10.měsíci jsem jí dala poprvé jogurt a reakce byla šílená,otekla po celém těle,jeli jsme do nemocnice,kde jí ihned píchli injekci.ihned jsem dostala žádanku na alergologii,odkud nás poslali na imunologii na odběry(když nejde odebrat z ruky,což obvykle jde,nevím,co tam bylo za trouby,že vám krev neodebraly,bere se krev z hlavičky)Potvrdila se ABKM a na vaječný bílek.Mlíčko jsme vyměnili za Nutrilon AC a od té doby,co dodržujeme dietu,nemá po ekzému ani tečku na těle,jen občas malinkatý flíček na krčku! ![]()
Příspěvek upraven 12.12.11 v 11:28
Adullka píše:
Naše malá má ABKM, asi i alergie na další potraviny a atopický ekzém, je ještě částečně kojená, částěčně na UM. Po Nutrilonu Allergy Care mívá průjem, dávám jí Nutrilon Allergy Digestive Care, je pro děti s alergiemi, včetně té na BKM. Jasně, že střídat bezhlavě mléka nikam nevede, ale u malinkých dětí se prostě musí vyzkoušet, co jim ne/dělá dobře. Jinak řešení - mazat kortikoidy mi připadá takové „nebudeme to řešit, prostě mažte“. Já malou promazávám, začínaly jsme s Linolou + Linola do koupele, teď používám Atoderm, koupeme také v ovsu a hlídám, co jí. Takže kromě mléka je u nás tabu také skoro všechno ovoce a (kupodivu) mrkev. Alergie může být ba cokoliv a je ,myslím, lepší to vysledovat, než řešit kortikoidy. Jinak kortikoidy krátkodobě, když se mimi drbe, nemůže spinkat, je nevrlé, jsou dobrým řešením.
Adulko, a v kolika měsicích se u vás ta alergie na BKM projevila? Taky se vám to prokazalo z krve?
Jinak malýmu z ovoce davám hruško, jablko a banan. Na ty alergie nemá, další zatím radší nezkouším. Mrkev zatím taky nedavám, protože je taky dost alergická ![]()
Ten ekzém teď promazávám nějakou namíchanou mastičkou od mudry a ještě nám předepsala na ložíska pod kolínkama a na ručičkách nějakou míchanou smradlavou hnědou a přijde mi, že mu to nepomáhá, zkusila jsem ho mazat Infadolanem a mě příjde že ten je pro něj leoší.. asi tady to taky chce zkoušet jaká mast komu zabírá ![]()
Gábííí píše:
Ahoj,dcerka má atop.ekzém od 3.měsíce,měla ho šílený,na kožním nám pořád dávali nějaké kortikoidy,nikdy nám tam neřekli,že by mohla mít i nějakou potravinovou alergii.Pila Nutrilon HA.V 10.měsíci jsem jí dala poprvé jogurt a reakce byla šílená,otekla po celém těle,jeli jsme do nemocnice,kde jí ihned píchli injekci.ihned jsem dostala žádanku na alergologii,odkud nás poslali na imunologii na odběry(když nejde odebrat z ruky,což obvykle jde,nevím,co tam bylo za trouby,že vám krev neodebraly,bere se krev z hlavičky)Potvrdila se ABKM a na vaječný bílek.Mlíčko jsme vyměnili za Nutrilon AC a od té doby,co dodržujeme dietu,nemá po ekzému ani tečku na těle,jen občas malinkatý flíček na krčku!Příspěvek upraven 12.12.11 v 11:28
My papáme jogurty necelý měsíc
teď jsem je taky vysadila, uvidím jesli se ten ekzém zlepší, ale hned na jogurt žadnou reakci neměl… prostě se mu postupně začali objevovat ty flíčky pod kolínkáma, pak se roujeli pupínky po tělě a občás je má na tvaříčkách.
Jinak k tomu oběru z ručičky - u malého fakt nebyla vidět jediná žilka na ruce
nevím jestli je to tím že je ještě malý, nebo to tak bude mít i v dospělosti, že mubudou huř vidět ![]()
Lolik píše:Gábííí píše:My papáme jogurty necelý měsíc
Ahoj,dcerka má atop.ekzém od 3.měsíce,měla ho šílený,na kožním nám pořád dávali nějaké kortikoidy,nikdy nám tam neřekli,že by mohla mít i nějakou potravinovou alergii.Pila Nutrilon HA.V 10.měsíci jsem jí dala poprvé jogurt a reakce byla šílená,otekla po celém těle,jeli jsme do nemocnice,kde jí ihned píchli injekci.ihned jsem dostala žádanku na alergologii,odkud nás poslali na imunologii na odběry(když nejde odebrat z ruky,což obvykle jde,nevím,co tam bylo za trouby,že vám krev neodebraly,bere se krev z hlavičky)Potvrdila se ABKM a na vaječný bílek.Mlíčko jsme vyměnili za Nutrilon AC a od té doby,co dodržujeme dietu,nemá po ekzému ani tečku na těle,jen občas malinkatý flíček na krčku!Příspěvek upraven 12.12.11 v 11:28
teď jsem je taky vysadila, uvidím jesli se ten ekzém zlepší, ale hned na jogurt žadnou reakci neměl… prostě se mu postupně začali objevovat ty flíčky pod kolínkáma, pak se roujeli pupínky po tělě a občás je má na tvaříčkách.
Jinak k tomu oběru z ručičky - u malého fakt nebyla vidět jediná žilka na rucenevím jestli je to tím že je ještě malý, nebo to tak bude mít i v dospělosti, že mubudou huř vidět