Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, plánuju dovolenou s dcerou 12 let v létě. Mám zadání - ne u moře a ne na horách (oboje jsme uz absolvovaly několikrát, navíc už mám na léto Šumavu, takže hory už vlastně máme
).
Další zadání od dcery je NE letadlem. ![]()
Hledám zajímavé tipy, ideálně do zahraničí, kam dojedeme autobusem, vlakem. Jsem schopná si vše zařídit sama, ale potřebuju nápad. Nějak mě nic nenapadá. Minulý rok jsem díky jedné diskusi zde zařídila super dovolenou v Alpách. ![]()
Nebráním se ani tipu na zájezd od cestovky.
A co vás baví? Vlakem jsem byla s dcerou ve Vídni a v Krakově, ale byly ji 4 roky a 5 let. Ve Vídni zoo samozřejmě
, dům moře, spousta hřišť. V Krakově byl super aquapark a taky zoo, Pepco ![]()
Europa Park Rust. Jako pro me by to nebylo, ale ty jsi nenapsala, po cem touzite, jestli spis prirodu nebo civilizaci?
@Mediula píše: Více
Díky, vlakem jsme byly v Polsku také několikrát, v Krakově ještě ne. Ve Vídni v ZOO už jsme byly, ale ZOO ji jinak baví. I různá akvária, aquapark taky. Díky moc…
@Hibou píše: Více
Diky, o tom jsem neslyšela. Je to vlastně jedno, klidně příroda nebo civilizace. Podmínkou však je, aby tam bylo dobré spojení hromadnou dopravou.
@Fazulina píše: Více
V Berline uz jste byly? Tam jsou ZOO hned dve a v jedne maji pandy. Spojeni vlakem z Prahy vyborne a na miste skvele fungujici hromadna doprava, dojedete az do Postupimi. Pripadne si muzete pujcit kola.
@Hibou píše: Více
Díky, v Berlíně jsme byly na koncertě a chystáme se znovu příští rok (bude tam zase koncert). ZOO máme v plánu. ![]()
@Fazulina
Tak ten dům moře byl fakt bomba, nádherný, několikapatrový, je tam i část o čistotě oceánů a ekologii. Nevím, jestli 12 leté děti baví hřiště, ale naproti tomu domu bylo parádní a mají tam krásný parky, což uz asi víte. Taky Dunajský ostrov je boží, tam mají skvělý vodní hřiště, i s malým přívozem ![]()
Krakovská zoo je menší, ale moc hezké a mají tam černé jaguáry.
Co třeba Provence
Odkaz je na zájezd, určitě jich je víc. Jestli nechcete být na jednom miste a ani hory ani moře, volila bych nějakou takovou poznávačku.
@Fazulina píše: Více
Loni jsme byly ve Slovinsku. Oběma se nám to líbilo.
Já jedu se stejně starou dcerou na vodu do Slovinska. Ale s cestovkou, je to zájezd pro rodiny s dětmi, pod stan. Dělá to Kudrna.
Dceru by plahočení po městech nebavilo a chtěla jsem něco zážitkového. Těšíme se obě.
Toto je velmi zaujimave zadanie… Len tak co ma napadlo, rozhadzane po europe… Zalezi co sa jej paci co ju zaujima a pritahuje, ak das nejake smerovanie mozem skusit zostavit nieco pobytove, alebo ‚road-tripove‘. O hromadnej doprave bohuzial nic neviem, som autista ![]()
Zamky/hrady, zrucaniny…: Neuschwanstein, Hohenschwangau, Moritzburg, Bojnicky zamok, strecno, Konigstein, Mont-Saint-Michel
Historia: Osviecim
Mesta: Rim, Praha, Benatky, Amsterdamske kanaly + vyborne technicke muzeum
Technicke muzeum: Sinsheim/Speyer, Praha (mimochodom v Prahe mas aj aktualne najlepsie planetarium v Europe!!!), Mercedes-Benz a Porsche Museum
Aquapark: Suntago Water World, Tropical islands (kusok mas berlin kde je strasne vela moznosti…)
Fun: Europa-Park, Warner Bros. Studio (mimochodom Londyn a tam je zase milion atrakcii a kusok odtial mas Duxford kde je jedine miesto v europe kde maju SR71).
Sopky: Etna (jedina na ‚kontinentalnej‘ europe a ako bonus tam mas aj lavove tunely), pompeje (neskutocny zazitok)
ZOO (ak teda s tym nemas moralne problemy): Berlin, dvur kralove, Marineland
Jaskyne: Jaskyna mrtvych netopierov, po stopach nagela (vyhoda je ze v tejto chranenej oblasti je toho o dost viac a skoro vsetko je na rovine), Postojnska jama + hrad, Eisriesenwelt (kusok hore mate saltzkammergut oblast - jazera, jaskyne, vyhlady…)
Priroda: Bledovska pust, Bialovežský prales, plitvicke jazera, Zubry, Bastei, Externsteine
Nezaradene: Amalfi coast, Area 47, Udolie Soci (canyoning, rafting a jeden z najvacsich lanovych parkov v europe)
Zalezi odkial ste, viem ze dovolenka v Prahe moze zniet ‚divne‘ ale mas tam technicke muzeum, aquapark, planetarium, najvacsi hradny areal na svete, historicke centrum… Viem Cesi nad tym ohrnuju nos a nevazia si to ale ak niekto uz videl aj ine miesta na svete tak mi da za pravdu ze s Prahou sa vlastne neda superit, jedine ze by Rim?
@Anonymní píše: Více
Stanování je paráda… já byla pořád proti stanování… ale muž mě přesvědčil a tak jsme vloni nakoupili výbavu… máme to jako all inclusive
.. bereme i dolce gusto sebou, gril, elektrický vařič… Letos ještě mám v decathlonu vyhlídnutou skříň kempovací
a už to bude dokonalé. Letos pojedeme v létě dvakrát po týdnu a pak ještě určitě tak dvakrát na víkendy prodloužené.
@Fazulina
Bodamske jezero…