Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky… Je to sice starý téma, ale zkusím se zeptat. Případně i vás, co jste tu psaly. Jak se u vás torticolis projevoval? Pouze úklon hlavy nebo i nemožnost dotočit hlavu na stranu. Moje dítě má na pravo problém s točením hlavy, otočí ji na stranu, ale ne úplně, hlava zůstává stále jakoby v předklonu. Bohužel se to zřejmě zanedbalo ze strany lékaře a fyzio, je nám půl roku a stav není vůbec lepší. Nikdo nám nějak neumí pomoci, jsou protichůdné názory. Ráda bych, kdyby se někdo zde ozval.
@Janaalena Ahoj, u nás šlo o vrozený torticollis. Projevoval se úkonem hlavy k jedné straně a snížené schopnosti otočit hlavu na druhou stranu. Na ultrazvuku, kam nás poslala všímavá paní doktorka z ortopedie byla zvazivovatělá tkáň místo svalu. Cvičili jsme vojtovku od narozeni do jednoho roku, bohužel to nepomohlo. Takže ve 13 měsících byl syn operaci, ta mu pomohla.
Zdravím, chtěla jsem se zeptat a moc poprosit, kdo byl na operaci s dítětem torticolis v Praze a jak se to u vašeho dítěte zlepšilo po operaci.Mame holčičku(15měsíců) a od narození má vrozený torticolis, teď to bude 5 týdnů od operace, ale ja bohužel nevidím žádný rozdíl
i když nám stále říkají, že se to zlepší. Cvicime poctivě, každý den 4 krát, nosí límec, ale úklon má stále stejný
vím, že je to teprve měsíc, ale čekala jsem aspoň trochu změnu. Tak snad mě z vás někdo uklidní a napíše, že to bude lepší a že to potřebuje čas. Dekuju všem kdo napíši, moc mi to pomůže.
@Klaraa.SP mohla bych Vás moc poprosit o fotku, jak vypadá torticollis k operaci? Díky moc
@Klaraa.SP Dobrý den, syn byl také na operaci v téměř stejném věku. Po měsíci od operace mu teprve sundali sádru a nosil ještě límec, to jsme se pomalu začali vracet ke cvičení. Ale rozdíl byl docela vidět. Zhruba po 3 měsících od operace jsme byli ještě na téměř měsíčním pobytu v rehabilitační léčebně v Boskovicích, což mělo taky celkem přínos. A za další měsíc už jsme pak cvičení ukončili a jen sledujeme. U vás je možná ještě opravdu brzo vidět velký rozdíl, při operaci se sval prodlouží, takže by se měla spravit hybnost, ale chce to ještě ten oslabený sval naposilovat. Zkuste se poptat na nějaký intenzivní rhb pobyt. My na něj měli doporučení od rhb lékaře (ale určitě by mohl dát i ortoped, co řešil operaci), pediatr pak musí vypsat žádost pro pojišťovnu a ta by to měla schválit. Současně je dobré už rovnou obvolávat, kde by měli volno. Moc držím palce, ať je holčička co nejdřív úplně v pořádku 🤞