Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, ženy, slečny…
Tak já zase poslední 4 strany za sebe shrnu jo
Se omlouvám, že každého nezminuji, ale je nás tady už habakuk ![]()
prsa - bolela jak blázen. Nikdy jsem na to netrpěla, ale asi 4 menstruace před početím jsem je měla bolavý, že jsem podprsenku nosit nemohla. Nikdy jsem toto nezažila. Mám podezření, že jsem párkrát samovolně potratila, protože i menses byl o dost silnější a bolavější. Každopadně prvních asi 6 tádnů bolely mo, ted už to jde, ale běda jestli někde zavadim o bradavku. cítím je stále když ležim na boku, ale už se to hodně uklidnilo. Nosim jen „sportovní podprsenky“ takové ty lambády beze švů. Klasiku už bych nedala.
tehotenské oblečení - už mám a přiznám se, že nosim. Vadí mi už všechny kalhoty i tepláky s gumou. Prostě to tlačí, bolí a akorát se mi pak dělá zle. Takže lidl to jistí. Pozor leginy jsou dost krátké pro dlouhánky. Měřim 160cm a jsou mi akorát. Jinak normálně mám XL a v leginách dost plavu, brala bych příště L. Jsou tam super ještě takový tepláky obyč, ty jsou náramně pohodlné. Mám XL a L a nosim ted L. V XL plavu. Ten pás přes bříško je ted zbytečně vysoko, jak tam není velký pupík, ale já si to vždyky ohrnu a nádhera! úleva, doporučuju. Na ven žádný kalhoty zatim nemám, nosim šaty. Mám jedny taky z Lidlu ještě před těhotenstvím. Jsou trohu oversize ale sednou super i ted. Já vlastně nosim normálně šaty střihu, že jsou přepásány pod prsy, takže jsou i všehny těhu ![]()
Vitamíny - ženy… zadejte si do google třeba „velké miminko po vitaminech“ např. zde
https://www.tehotenstvi.cz/…yvoji-ditete
To je opravdu nepodložená informace, která se řeší snad na všech miminkovských forech. Doktorům nemůžeme věřit 100%, každý řiká něco jiného. A pořád je to, jedna bába povídala…
Jinak jsem neodolala a koupila pár „chytrých“ knížek. Nějakou i přímo pro tatínky pro manžela. Tak sem pak dám vědět jaký jsou.
Zdravim a přejí hezký večer.
P. S: S kym jsem vedla debatu, jestli dodržovat jídlo před screeningem… hahaha
ani prd. Bylo mi blbě a to co jsem snědla, určitě ničemu nepomůže ![]()
@LuLon
Uplně mýtus to asi nebude, v téhle studii jim to vyšlo.
Ale faktem je, že tam použili preparáty s docela absurdním množstvím železa - 40 a 60 mg denně. Můj dost nadupaný multivitamín má 27mg ( kvuli tomu, jak je silný, si beru jen 1/3 - 2/3 doporučeného dávkování) a třeba takový Femibion 2 neobsahuje žádné železo a Femibion 3 jen 14mg.
Ten výzkum má ale docela dobrou myšlenku - že suplementace železem v těhotenství by se měla zvážit podle krevního rozboru. Kdo má sklon k chudokrevnosti potřebuje víc, kdo ne, potřebuje míň a nebo vůbec.
Já třeba jsem docela ráda, že mi teď brali krev na železo, jakože aby zjistili jestli nemam anemii, ale mně spíš hrozí že budu mít železa moc, protože i bez suplementace a na vegetariánské stravě jsem ho měla na rozdávání.
Holky,
nemate nektera zkusenost, co na bolest kycle v tehotenstvi? Myslite, ze pokud bych namazala Aulinem, tak je to moc blbe? Vim, poradte se s lekarem pred uzivanim…ale to bych musela volat lekari kvuli kazdemu prdu.
@LBL to by mě taky zajímalo, co na to zabírá. Mě síce bolí jen nárazově (1-2× týdně a jen jedna strana), ale kdyby se to mělo rozšířit na celou panev, tak umřu :/
Nejhorší je, že mě to probudilo zatím vždycky v noci.
@anonymka0307 no, Ja kolikrat bolesti nemuzu vstat. Boli to skoro az v hyzdi…fakt bych si to rada necim namazala, protoze bych chtela chodit na vychazky a tak. Obcas to necitim vubec ale…
@LBL Jej, az tak? Borasko
Ráda bych Ti poradila, ale taky se v tech mastich neorientuji vůbec ve smyslu, co můžem a co se naopak nedoporučuje :/. Ale jestli te to vazne tak moc boli, tak bych proste tomu dr zavolala. Vis jak, mame pravo jim volat klidne kvuli kazdemu prdu
Hlavne, at se jako maminy citime v pohode prece! ![]()
@anonymka0307 Uz jsem to dr. rikala. Ten, pry je to normalni a nekdo na to trpi vice a jiny mene…29.9. Jdu snad uz ke sve, tak to budu resit s ni, pokud to porad bude blbe…
@LBL ja se dnes kvuli kyčlim asi 3 x vzbudila boli me tedy hlavně leva a nejvic v noci… Nicim sem nemazala… Pamatuji si z predchoziho ze pomahalo dat si polstar mezi nohy… Ne moc ale malinko to bylo lepsi… ![]()
Holky, ktere tady cekate prvnatko. Kolik vam je? Ja mam dnes zase nejaky hormonalni vylev a prijdu si stara 😭 je mi 31…rodit budu v 32. S manzelem jsme se poznali az v mych 28, takze jsme a mimcem zacali docela brzo (jeste v mych 30), ale prisla jsem o oba vejcovody…Tak se nam to trochu protahlo…
@LBL já taky čekám první, je mi 29 a rodit budu v 29, snažíme se od mých 25
(SP letos v březnu)
@LBL prosim te, jak stara? Nejlepsi vek na to vychovat dite
mam skoro to same az na ty vejcovody. V unoru mi je 31. Dite jsem si predstavovala driv, ale partnera jsem potkala tesne pred 28. rokem. No proste je to tak, jak to je. A to chce 4 deti, takze budou muset byt hned za sebou
abych fakt nebyla stara ![]()
Tak holky mam to za sebou. Vsechno na 1*. Mimino teda na nas vystrkovalo zadek, ale zase se mu dala spocitat zebra
pak jsme ho postouchli, ja si zacvicila a videla jsem i jak se tam otaci
srdicko jsem po 1. slysela. To me asi jediny trosicku dojalo ale… holky jako zadny naval emoci se nekonal. Prislo mi to spis vtipny, celou dobu jsem se smala
ona teda doktorka byla docela vtipna, jak si s nim povidala, ale ono samo mimco bylo vtipny.
Termin porodu se mi posunul o 2 dny z 18. na 16. brezna. Myslim, ze nas je tu vic s timhle datem ![]()
Doma na me cekalo tricko na vanoce z Ali (cekala jsem tu ozdobu teda vetsi, ale i tak je fajn) no a za odmenu peknou prasarnicku-kebab:)
P. S.: partner nakonec nemusel byt smutny, ze nemohl se mnou, protoze všude byly zakazane doprovody z duvodu corony
@LuLon Jj, Ja jsem stastna, za to jak to je ❤️️ My chceme deti 2-3, ale ted se bohate spokojim s timhle prckem. 5 embryi na nas jeste ceka v mrazaku 😂