Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, jak jste na tom s odplenkováním?
Z mého plánu dělat eliminační komunikaci nic nebylo a s vážnějšími pokusy chodit na nočník jsme začali asi tak před 10 dny.
Od té doby se určitě zlepšila jeho schopnost se vyčůrat záměrně, do nočníku čůrá rád a celkově k němu má kladný vztah. Vždy ho pak pod mým dozorem dojde vylít do záchodu. Ale asi ještě nemá schopnost poznat, že se mu chce čůrat, takže když ho doma nechávám bez plenky jen v tričku, tak pokud mu cca každou 3/4 hodinu neřeknu, ať se jde vyčůrat na nočník, tak prostě v nějakou chvíli stojí, kouká dolů a čůrá na podlahu.
A kakat do nočníku už vůbec nechce, to si buď vyžádá plenku a nebo to prostě někde pustí.
Tak nevím, jestli v tom pokračovat a nebo to znamená, že ještě není dost vyzrálý a ještě to odložit?
@Callista u nás je bez plin už přes půl roku celý den, jen na spaní ji ještě dávám, ale přemýšlím, že ho začnu budit 2× za noc..
Tak to jste šikovní, já čekala až na teplé počasí.
Nějaká rada, jak toho docílit? Nebo dítko bylo prostě talent a šlo to snadno?
@Callista nechala jsem ho doma (byt v prizemi, zahrada by byla lepsi) behat v zupanu, aby nebyl uplne nahaty jen v triku a on si sam chodil sedat klidne co par minut sam na nocnik, ale taky byl klidne gauc na 10ti mistech ocurany,..bobek taky v pohode, asi jen 4dny se pak bal, vylozene nervozni pobíhal doma a pak z nej doslova padali bobku za behu, jednou jsem ho chytla do naruce, spadl bobek do nocniku a my se museli taaaak radovat, pochopil, ze se ho bat nemusi a bylo to…vlastne k tomu asi nemam navod, nejak si na to prisel sam,..nocnik teda stoji do ted v obyvaku / uz bych chtela zkusit zachod), takze ho mel proste porad na ocich a chodil tam
nekdy rekne, nekdy ho proste posadim nez jdeme ven..i presto, ze mi tvrdi, ze nechce, pak je toho mnostvi jak z konve ![]()
@Callista u nas to bylo dost podobne, ale ted by se maly mohl zblaznit laskou k Sefer. Udelal by cokoliv, jen aby byl s ni, aby ji rozesmal, utesil…
A je teda silene akcni, takze male nezbyva nic jineho, nez se pruzpusobit nasemu tempu 😅
Jé, to je krásné. Kéž by to také u nás tak bylo. Ale zatím v to nevěřím, plácá třeba i pejska, kterýho má moc rád. Netuším proč. Prostě asi rád plácá 🙁
Mě pomohlo chválit a tleskat. Pořád čůrá jak kdy, ale na kakání si vždycky řekne a vydrží na nočník. Já teda zkoušela už jak začla sedat a stoupat chvilku před rokem a měla z toho opravdovou radost, že se zadařilo. Nehodu měla naposledy kolem Vánoc u našich v jiným prostředí a předtím ani už nevím kdy. Chválím ji pořád, už netleskáme. Hovínku jde zamávat na spláchnutí. Spíš teď řeším, jestli neučit na záchod, když ve školce mají záchody.
@Callista maly se take ozene, obcas prijde a bouchne nekoho uplne neznameho pro nas z neznameho duvodu. Prijde mi to, Ze spis vybizi ke hre…
@H.Jita
Zkoušela jsem to čas od času i dříve, ale nevěděl, jak se vědomě vyčůrat a i když se snažil, tak z toho nic nebylo.
Teď už se teda naučil alespoň to. Ale prostě asi nepozná, že se mu chce čůrat před tím, než začne, a je mu to jedno, že čůrá na zem, myslím, že mu to i připadá zajímavé.
Samozřejmě tleskáme, chválíme… taky to chodí vylít do záchodu, což jsem si myslela, že ho bude motivovat, rád přelévá tekutiny.
Takže teď to vypadá třeba tak, že stojí a začne čůrat na zem, klidně metr od nočníku. Tak mu honem rychle řeknu, ať jde na nočníček. Pokud mám štěstí a zrovna není zabraný do hry, tak ho tam dostrkám a sedne si. Ale pak si začne s piňďou hrát a počůrá si ruku. Následně vystřelí, div to nerozleje. S mojí pomocí (o kterou nemá zájem), to jdeme vylít do záchodu a já trnu, kdy to vyleje cestou. On je totiž pohybově strašně zrychlený, chtěl by i s tím nočníkem běžet. Pak ošmatá celý záchod, jak to tam leje, a v polovině případů poleje prkénko nebo i okolí záchodu. Pak s ním o nočník bojuju, abych ho vypláchla. On mezitím někdy běží dupat do té loužičky, co udělal. Pokud mu nočník nevezmu, běží s ním do postele, protože si všiml, že ho při tom honím obzvláště zábavným (zoufalým) způsobem
![]()
Takže pak utírám louži, meju dítěti nohy, ruce… a říkám si, jestli to mám zapotřebí a nemám ještě počkat.
![]()
On takhle někdy po cizích maminkách hodí míčem, i když jsou třeba na mobilu a vůbec o něm neví
A tím je vybízí ke hře.
Ale tím plácáním si vybíjí negativní emoce. Třeba si začnu s někým povídat na hřišti, jemu vadí, že dávám svoji pozornost někomu jinému a jde kvuli tomu plácnout někoho jiného, dítě, dospělého, kohokoli, kdo má tu smůlu, že je poblíž.