Poradna duly
Jana Čurdová
@Kika1990 Ahoj, mě dnes sestra namerila hraniční a léky nemám. Zato mám prcka o skoro 3 týdny menšího, tak kolem toho plasi. Dnes měl 2285g a už jsme 36+3tt. Dole se to pomalu chystá, ale na porod to zdaleka není, takže podle růstu se bude rozhodovat, jestli nechat přirozeně nebo vyvolání. Poslední těhotenství jsem si takhle nepredstavovala…
@Vrabuska také řeším tyto problémy v posledním těhotenství, předchozí byli ok.
váhově jsme na tom velmi podobně 35+6 odhad 2208g (poznámka 33+4), další kontrolu váhy mám až případně ve středu 23.10 v 37+6tt, v úterý 22.10 jdu na ozvy tak jedině pokud by tam se jim něco nezdálo, zítra mám tedy ještě svého gyn.ale ten udělá max.jen vnitřní vyšetření, tak se u něho nic moc nedozvím
@stiskoch tak holt ti naši poslední jsou takoví „co zbylo“
Uvidíš, že nakonec porodime zdravá miminka a ještě si budeme gratulovat jak to bylo rychlé a snadné, protože jsme nemusely vytlačit 4kg s hlavou jako meloun. Ale máš pravdu, zjevně jsme na tom v podstatě stejně. Mě asi hlídají víc kvůli tlaku a také mám Leidenskou mutaci, takže si picham injekce na ředění krve. Ve čtvrtek napíšu jak se nám daří a držím pěsti ![]()
@Vrabuska já mám ťuk ťuk tlak naopak nízký, takže v tomto směru je to lepší,
předchozí porody jsem měla od první kotrakce necelých 6hodin, do porodnice jsme u obou dorazili na poslední půl hodinku, děti 3,3 bez poranění, tak mám spíše obavy aby toto nebyla až moc rychlovka a nerodila jsem někde na cestě nebo doma, tím jak chci vyčkávat zase až spíše do poslední chvíle
já si jen trochu ted studovala jak mohu jako matka případně postupovat při nižší váze po porodu, případně problémem s glykemii, nerada bych aby byl malý ode mne pokud to opravdu nebude s ohledem na jeho zdraví nutné, přeci jen někteří dr. rádi vše řeší a zbytečně zastrašují a separují miminko, čemuž bych se moc ráda vyhla
@stiskoch tak to ja nevyckavala a druhy porod byl tak rychly, ze jsme to do porodnice stihli tak tak. Takže ja si radeji pretrpim tam, ale budu vedet, ze kdyby něco, tak to stihneme;)
@Dunlin jestli neva že budu vyzvídat jak dlouhý byl? či jak probýhal?
ikdyž třeti rodička samozřejmě váhám zda poznám že už fakt musím jet,
u první jsem dojela na 10cm a čekalo se až zajde jen branka, u druhé jsem dojela na 7cm se zachovalou vodou ale po natočení ozev jsem během 3brutálních kontrakcí byla na 10cm a šla rodit, ani u jednoho jsem rozhodně nečekala na pravidelné kontrakce po 5minutách po dvě hodiny, to bych fakt rodila i ty dvě doma
@stiskoch mala se narodila za necele 2 hodiny od prvni kontrakce, do porodnice to bylo 30minut pres Prahu, a papírově mně nestihli ani prijmout. Prvni kontrakci jsem mela o pul dvanácté, napustila jsem si vanu, ze to popozenu a to byla chyba. Vydrzela jsem v ni tak 10 minut, pak rychle dohazet do tasky nabijecku a cosi, nez jsem se oblekla u konrakci a tak, takze ve 12 jsme vyjížděli z domu ( jeste, ze manzel byl doma), o pul 1 v Motole s kontrakcemi po 4 minutach, nez jsem se vyskrabala nahoru na porodni, tak aspon 10 minut, pak me prohlidli, pry na 6cm otevrena, tak poslali manzela pro moji kartu, prevlikala jsem se a ze natoci monitor - tim zacina ofiko prijem. Nasadili mi CTG a hned u prvni kontrakce hlasim, ze uz mam pocit na tlaceni - to bylo do 10 minut po prvnim vysetreni, dr. Me vysetrila na luzku, zdesene vykrikla 8cm a ze ctg nebude, ze jdeme rychle na box, manzela volali z chodby, at kasle na kartu, nebo to nestihne. Malá se narodila 13.22. Takže pokud se tohle dite rozhodne otocit hlavou dolů, ja si volam rychlou a rozhodně si nedam vanu.
@stiskoch chápu, chci zas plně kojit a k tomu je nejlepší mít mimouse u sebe. Vždycky jsem krmila smetanou, tak ho napucnu, že bude pribirat jak o život ![]()
@Vrabuska presne tak
kojeni je pro mne priorita, dvakrat to slo da se rict samo, podruhe jsem kojila tandem takze novorozenec mel mleko hned druhy den po porodu a super, ani je to kupodivo neprekvapilo ze se koji i temer dvouleta kdyz za mnou dosli na vizitu. Letos tedy kdyz jsem hlasila ze se kojila do pulky tehotenstvi trileta tak tato konkretni PA s tim mela problem, ta se ted cca 3mesice uz nekoji, ale stale hlasi ze az bude mleko chce vecer take ![]()
Holky tak já rozhodně na nic nebudu čekat a pomazu do porodnice v termínu při každém píchnutí. Prvni porod od první bolesti, která se mi nepodařila zahnat vanou trval 5,5 hod z toho asi 2hod. v porodnici. U druhého jsem si dala taky vanu, protože poslickuju u všech těhotenstvích a ta mi to tak pěkně rozjela, že malý se narodil doma, tam to trvalo i s vanou 45.min. no a teď mám strach co bude, jestli stejně rychle nebo po tolika letech od posledního porodu to třeba půjde pomaleji a nikdy jsem nebyla učebnicový příklad bolesti po 10,8,5 minutách, prostě to přišlo mnohem rychleji.
@Majinka7 ty jo, to je jedine co me desi, ze by treti porod behem 5,5 let mohl byt rychlejsi nez ty dva predchozi co byli necelych 6h. Sanitka sice parkuje cca 300m od bydliste ale spise by mi vadili ty veci okolo prevozu. Ze by nemohl byt boding v pripade porodu doma a prevozu do nemocnice atd. Prosim te a jak jsi na tom byla pred porodem s nalezem? Mela jsi zmeny na cipku ci nejake otevreni? A jak to bylo s bolestmi pri tak rychlem otevirani? Snad nevadi ze se ptam. kdyztak neodpovidej
@Majinka7 a i ted zahanis poslicky vanou? Mam je prvne, u holek nebyli. zatim tedy jsem je vzdy zaspala ale ted me ta vana trochu desi.take jsem do ni lezla na zacatku porodu
@stiskoch no už si to všechno do detailu nevybavuji, ale ještě týden před porodem jsem nebyla otevřena skoro vůbec, na monitoru taky žádný změny, které by hlásili příchod porodu, jen jsem měla ty poslíčky, asi den před porodem mi po vyšetření doktorka říkala něco o nějakých blanach že už naléhají, už si to moc nepamatuji jak to jmenovala 😁v den porodu už mi teda bolesti sílily, to už jsem chvílemi rozdychavala, ale to bylo jen odpoledne a pak nic, bylo mi dobře. Vnoci zase poslickova bolest, tak jsem si šla dát vanu, bolesti neustupovali, po chvíli jsem vylezla, že pojedeme do porodnice, no ale než jsem se vůbec stihla obléknout, musela jsem na velkou na WC, no a pak už jsem měla kontrakce a to volal manžel rychlou, my to máme do všech porodnice tak 15-20min, takže sednout do auta, rodím na půl cesty.Ale nakonec mě odrodil doktor, ne manzel a malého položil na mě, to bylo moc krásný, byl takový teplounky, pak ho zabalili, nacpali nás do auta a jelo se do porodnice.Ale co mě zarazilo, když to tchýně vyprávěla ne gynde doktorce, tak ta jí říkala, že si myslela, že to bude rychle, ale že by to před tím řekla mě to ne. A vanu si už teď raději nedávám, co kdyby
Jo a bolesti byli asi jako silnější menstruace, než jsem vylezla z té vany, pak během chvilky přešli do kontrakcí, no a ty bolí, ale to už to tělo nutí tlačit, s tím se nedá už nic dělat. Jako být to v porodnici, tak super porod.
@Majinka7 diky, take mam porodnici 15-20minut cesty, nevim.proc ale tentokrat pripadne uvazuji prave i o volani rychle, ikdyz u prvnich me tato moznost vubec neprisla na mysl a ocekavala odjezd autem. mozna ty poslicky me na to privadi.. Tak uvidim i dnes na kontrole co rekne gyndar
@stiskoch já teda budu volat, kdyby něco, ona ta paní na dispečinku si myslela, že manžel přehání, ale když ji popsal situaci jak to tam dole vypadá, hned k nám poslala sanitku, akorát doktor přijel až tím druhým autem. Myslim, že to ve výsledku bylo pro posádky obou sanit příjemné zpestření, když to dobře dopadlo a nemuseli řešit nějaký úraz nebo nehodu.Pan doktor pak držel celou cestu malého na rukách a pořád na něj mluvil, to bylo hezky.