Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Máme 4 děti během 5 let. Zvládnout se dá ledacos, když je člověk odhodlaný to dát… Ale musíš počítat s tím, že se něco stane a bez dalšího dospělého člověka do party se to uspokojivě zvládnout nedá. Tvoje vážná nemoc nebo jedno z dětí musíš v noci odvézt na pohotovost, 3 nemocné děti - nespíš v noci, nespíš ani ve dne…to si říká o pořádný průšvih… Byla jsem první půlrok po narození dvojčat na děti téměř sama a šlo to, ale měla jsem manžela na telefonu přes den a v noci byl doma. Pomohl s vozením starších dětí ráno do školky (ohromná pomoc). Takže takhle: já bych si třeťátko nechala, ale máte teď pěkných pár měsíců na to, abyste sehnali dalšího člověka do party, kdo ti pomůže. Kdo pohlídá, když půjdeš na logopedii se starším, kdo odvede do školky, kdo přijde, když bude nouze nejvyšší. Jedna moje příbuzná byla v podobné situaci (ale plánovaně) a měla takhle domluvenou sousedku, něco jí za to platili. Nemusela hlídat celé dny, ale v případě potřeby byla k dispozici. Fungovalo to skvěle. Děti rostou, pak už budete fungovat jako dobrá parta.
Jestli mit 3. ditko je rozhodnuti pouze Tve a Tveho muze. Nedej na nazory na internetu. Po interupci by sis to mohla dozivotne vycitat. I zde jsou pripady, kdy sly zeny na UPT a dodnes se s timto rozhodnutim nevyrovnaly
Sednete si spolu s muzem a proberte moznosti ![]()
Jo ještě insolvence…
Potrat a sterilizace… To bude asi to správné řešení. ![]()
@Mája2512 píše:
@karkarka aha takže jen protože mám insolvenci tak si to nemůžu nechat? Co to je za názor bože 🤦♀️
To dost obrací pohled na situaci. Víš? Ve tvém případě nevím, jestli je zodpovědné, aby přišel další člověk. Co budeš dělat, když bude větší problém? Tak ho dáš do děcáku? Ve tvém případě bych mířila do práce a to velice rychle. Aby se řešily problémy, které máš. Další rodičák tohle nevyřeší.
Ale víš, jak to je. My můžeme maximálně napsat svůj názor. Ty žiješ svůj život. Ty si za něj neseš odpovědnost a za ty děti. Takže stejně si to musíš řešit a rozhodnout sama. Za sebe nevidím rozdíl dvě nebo tři děti blízko sebe. Ale nemám problémy, které máš ty.
@Mája2512
No nevím, ale 1700€ není zrovna částka, za kterou by měl chlap cestovat do Německa. Jelikož 40-50tis. je i u nás už běžná mzda. Takže určitě najít práci tady. Jestli tvrdí, že zde práce za lepší peníze není, tak se zamyslet nad tím, zda prostě nemá tatínek rád svůj klid…
Celou diskusi jsem nečetla, nicméně… mám děti 4 roky, 2,5 roku a 9 měsíců, takže o něco blíže, než bys měla Ty (navíc tedy plánovaném). Zvládáme to celkem v pohodě. Ale mám muže, který funguje na 150%. Babičku velmi ochotnou, i když bez ní by to nebylo o nic horší. Každopádně ten největší důvod, proč je to všechno super, je manžel. Je ochotný se postarat i o všechny 3, když jdu na nákup nebo když jdu k doktorovi, mohu mu nechat třeba 2 prcky v práci, takže i práci má takovou flexibilní. Kdyby byl takhle pryč jako Tvůj, vůbec bych do toho nechtěla jít. To bych asi měla obrovské problémy. (Člověk to zvládne - musí. Ale jakým způsobem?)
@Mája2512 píše:
@Modesta malej má akorát problém s tím mluvením jinak je to hodně chytrý kluk. A děkuju za tvůj názor
Jen bezvýznamná poznámka…
Nejmladší dítě začalo mluvit až ve čtyřech letech. Bylo opožděné i pohybově, pozdě se poprvé posadilo, pozdě lezlo, pozdě začalo chodit. U nás to nic neznamenalo, nemusí to nic znamenat ani u vás.
Já jsem měla děti 3,5 a 18 měsíců, když se narodilo třetí. Tak jako idylka to není, co si budeme povídat, ale je to normálně zvladnutelne. Musíš prioritizoavat, co být musí, co by být mělo, co by bylo pěkné, ale nemusí to být, a co je zbytečné. A nevycitat si, když věci nepůjdou tak, jak bys chtela/máš pocit, že by měly být
Mám dvě po roce, a bohatě stačí. Třetí by byla moje smrt. Nesla bych do toho. Zblázniš se
@Mája2512 píše:
@Modesta malej má akorát problém s tím mluvením jinak je to hodně chytrý kluk. A děkuju za tvůj názor
Vývojová dysfázie nijak nesouvisí s inteligencí. Třeba můj syn - všechna písmenka uměl číst ve 3 letech, nebyly mu ani 4 a začal počítat… Jen prostě slovní zásoba a s tím související porozumění řeči bylo horší. Ale díky stanovení diagnózy jsem se s ním učila jinak a funguje to. Ve 3 letech už by dítě mělo být schopné dát dohromady slušnou větu o cca 4 slov. Pokud tohle ve svém věku nedá, může (a nemusí) to ukazovat na problém.
A tím jsem chtěla říct, že pokud to problém bude, tak to pro tebe bude o fous těžší. A i to je potřeba započítat do rozvahy, jestli dítě ano nebo ne.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.
Tak pokud peníze nejsou problém, tak bych si sehnala paní na hlídání a úklid.
Tím se ti uleví.
Ji ak záleží na dětech a povaze maminky. Zvládnout se to dá. Ale taky pro někoho nedá.