Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dutka by neměla mít žádný vliv na přijetí na školu, ty má kde kdo. Ale ten systém je teda masakr, to by syn měl dutek už několik, kdyby ji dostal pokaždé, když něco zapomene.
@Aspera bohužel pouze toto, deset možností měli pouze do sedmé třídy. Od osmé je limit 3.
@Rotha píše:
A když mu bude třeba 9? Neco jineho bude 15lety a 9 lety, a všichni víme, že některé děti začínají v 6-9 letech.Ja začal až v 15 na SŠ, a to se už poznámky nedávaly, ale třeba žákům 1st, by se dávat měly. Je to pro jejich dobro, a pro jejich kapsu
Maximálně se bude o dítě zajímat Ospod. Ale pokud dítě udělá průser mimo areál školy, žádná důtka nebo snížená známka z chování nehrozí.
@Rotha píše:
A když mu bude třeba 9? Neco jineho bude 15lety a 9 lety, a všichni víme, že některé děti začínají v 6-9 letech.Ja začal až v 15 na SŠ, a to se už poznámky nedávaly, ale třeba žákům 1st, by se dávat měly. Je to pro jejich dobro, a pro jejich kapsu
Tak to je snad věc rodičů, ne? Pokud děcko v 9 letech kouří, je v té rodině něco sakra špatně. Škola řeší jen to, co se stane na její půdě. Fakt mě nezajímá, že si někdo někde mimo vypaluje zobák. Navíc zrovna takovým jsou nějaké důtky a poznámky úplně u pr.dele.
Jinak výchovná opatření se udělují dle školního řádu a není pravda, že vždy musí být nejdřív napomenutí a pak důtka. Záleží na situaci. Každá škola to může mít jinak.
@Anonymní píše:
@Hanka1 učitel mi telefonicky sdělil, že ve školní řád mluví jasně, a je řečeno třikrát a dost. Bohužel má tři zapomínání…
Tak požadovat změnu školního řádu a lépe v něm specifikovat, za co může být poznámka. Hrubé chování a pod. porušení školního řádu nejsou stejně závažné přestupky jak zapomenutí sešitu anebo úkolu. Škola si takhle zjednodušuje a ulehčuje práci a učitel je jednoduše byrokrat, když tohle tak striktně dodržuje! ![]()
@jege píše:
Tak požadovat změnu školního řádu a lépe v něm specifikovat, za co může být poznámka. Hrubé chování a pod. porušení školního řádu nejsou stejně závažné přestupky jak zapomenutí sešitu anebo úkolu. Škola si takhle zjednodušuje a ulehčuje práci a učitel je jednoduše byrokrat, když tohle tak striktně dodržuje!
Jakože rodiče budou škole určovat školní řád, jo? ![]()
@Zmatka ano, synovi se snažíme vysvětlovat, bohužel to vidí jako strašnou nespravedlnost, první poznámka byla právě za úkol, který měl vypracovat společně se třemi dalšími spolužáky, dostali ji tedy všichni, syn úkol dopracoval, za všechny, přesto poznámka zůstala. ![]()
@Anonymní píše:
@Zmatka ano, synovi se snažíme vysvětlovat, bohužel to vidí jako strašnou nespravedlnost, první poznámka byla právě za úkol, který měl vypracovat společně se třemi dalšími spolužáky, dostali ji tedy všichni, syn úkol dopracoval, za všechny, přesto poznámka zůstala.
A s ředitelem nebo zřizovatelem jste to řešili? Tohle fakt není normální, chudáci děti.
Stáhni si školní řád školy a přečti si kázeňská opatření. Někdy se školní řády liší, tak ať nechodíš do školy zbytečně.
V naší škole musí být například telefon v šatní skříňce a vypnutý. Pak se rodiče mohou hádat, jak chtějí, ale je to ve školním řádu a ten na začátku roku podepsali. U nás apeluji na učitelky, ať zapomínání píšou do ŽK černou propiskou a já jako třídní dávám úvahovou slohovou práci. Jinak se zapisují kázeňská opatření do ŽK, katalogového listu, třídního výkazu (i do elektronické podoby). DTU vliv na přijímací řízení nemá.
@lucad77 píše:
Jakože rodiče budou škole určovat školní řád, jo?
Pokud má škola blbý školní řád, tak klidně. Škola je tu pro děti anebo sama pro sebe? ![]()
Syn by měl vědět, že tohle je srážka s bl.cem. Ano, je to nespravedlnost a ještě v životě hodně takových zažije. Můžete proti tomu ještě nějak zabojovat. Ale hlavní je, aby se učil a kdyby se mu přijímačky nepovedly, aby se učil dál a zkusil to zase za rok znova.
@Anonymní píše:
učitel mi telefonicky sdělil, že ve školní řád mluví jasně …
Je úplně jedno co Ti někdo telefonicky sdělil. V první řadě si sama přečti školní řád synovy školy!
To jsi měla udělat už dávno. Tam hledej: jaké výchovné prostředky má škola k dispozici, v jakém pořadí je může udělit, za jakých podmínek a za která porušení školního řádu je může udělit. Není vyloučeno, že učitel/ka porušuje školní řád. Nebo škola porušuje zákon.
Ty fakt věříš všemu co se Ti řekne?
Podle § 17 odst. 3 vyhlášky č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání platí, že při porušení povinností stanovených školním řádem lze podle závažnosti tohoto porušení žákovi uložit:
a) napomenutí třídního učitele,
b) důtku třídního učitele,
c) důtku ředitele školy.
Z uvedeného plyne, že rozhodující je závažnost každého jednotlivého porušení. Žák nemůže být „trestán“ za opakovaná porušení přísněji. Pokud tam byla tři jednotlivá porušení s nízkou závažností, není možné je „sčítat“ a udělovat za ně souhrnný trest. Je vyloučeno aby škola nedělala nic, a pak v souhrnu trestala přísněji než odpovídá závažnosti každého jednotlivého případu.
Škola mohla postupně udělit tři „napomenutí třídního učitele“, ale za tato porušení už pak nesmí žáka trestat znovu třídní důtkou! To by bylo porušení známé právní zásady ne bis idem - je vyloučeno trestat vícekrát za stejnou věc.
Dostal syn ta tři napomenutí, nebo nedostal?
Škola tedy porušuje zákon a prováděcí vyhlášku MŠMT. Školní řád je možná v rozporu se zákonem. Neseď si na zadku a braň syna.
Příspěvek upraven 15.11.23 v 13:04
@jege Proč si tedy rodiče nestěžovali na začátku školního roku, kdy školní řád podepisovali? Školní řád je závazný jak pro žáky, tak pro vyučující. Vy taky nejdříve podepíšete pracovní smlouvu a až následně zjišťujete, co v ní je?
Ještě jednou dobrý den, souhrnně skutečně jde o tyto tři zapomenutí, vsechny jsem samozřejmě viděla v el. zakovske knížce, bohužel mu nemůžu stát za zadkem a všechno kontrolovat. Zkoušela jsem to asi měsíc a bylo to náročný, navíc tím ho k samostatnosti nedovedu. Učitel mi volal, byl dost asertivní, prý ho po druhém zapomenutí upozornil na možnost třídní důtky, jsem pozvaná kvůli tomu i do školy abychom prý projednali nápravná opaření… prý už je věku kdy by se mu toto stávat nemělo. Podotknuto že je nejmladší ze třídy, v létě měl 14, bohužel šel bez odkladu, teď si rvu vlasy, má spolužáky o rok a půl starší. Jestli i to může mít vliv, že ještě není tak vyspělý… další co mi vytknul bylo že si mám změnit email, prý není dost transparentní
přesto ho škola semnou používala 8,5 let, komunikovala bez problémů…asi mu hrablo. Jenom si nejsem jistá zda mám jít s pokorou nebo být také asertivní, nechci aby měl posledních téměř 7 měsíců peklo… ![]()
@Anonymní píše:
@Hanka1 učitel mi telefonicky sdělil, že ve školní řád mluví jasně, a je řečeno třikrát a dost. Bohužel má tři zapomínání…
Tak to by moje dcera už asi měla vyhazov! Má snad už 6 zapomínání..