Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Kam se třídní důtka zaznamená? Je mi jasné, že to obdržím písemně. Na vysvědčení se uvede také? Někdo tvrdí že ne. Jinde tvrdí, že ano, na zadní stranu vysvědčení kde je kolonka pro jiné sdělení.
Neexistuje žádná „kolonka pro jiné sdělení“.
Vzory vysvědčení jsou obsaženy v příloze vyhlášky č. 3/2015 Sb. . Existuje vzor A (klasifikace), vzor A (slovní hodnocení) a vzor B (pololetní slovní hodnocení). Všechny vzory obsahují rubriku „Pochvaly a jiná ocenění“. Neexistuje však žádná speciální rubrika pro zápis udělených napomenutí a důtek.
Podle vyhlášky č. 48/2005 Sb. platí, že „udělení pochvaly ředitele školy a uložení napomenutí nebo důtky se zaznamená do dokumentace školy. Udělení pochvaly ředitele školy se zaznamená na vysvědčení za pololetí, v němž bylo uděleno“.
Vyhláška tedy nepočítá s tím, že by se na vysvědčení objevila informace o napomenutích a důtkách. Mohlo by se to tam ovšem objevit, ale jedině na vysvědčení vzoru A (slovní hodnocení) a vzoru B (pololetní slovní hodnocení). Ne však na vysvědčení s klasifikací - na něm se chování hodnotí jen ve stupnici známek.
@Anonymní píše:
Tak my máme třeba učitelku, která dala dítěti teď pětku za zapomenutý sešit a druhou pětku z písemky za to, že ta dívka neměla sešit a tudíž nemohla napsat do něj tu písemku. Na papír psát nesměla. V půlce hodiny zaklepala na dveře cizí žákyně, že našla na zemi přede dveřmi sešit, který paní učitelka ztratila cestou. Takže žákyni vygumovala pětku za chybějící sešit, pětka za písemku zůstala. Šikana? Hm, za mě určitě. Vedení školy za učitelkou stojí, když byla u nás inspekce, byla sluníčková. Kromě toho, když si rodiče chtěli stěžovat, děti je obvykle doma na kolenou prosí, ať to nedělají, protože je jim jasné, že se ta učitelka po nich bude vozit. Moje dítě má bohužel dvojky, trojky, takže tam je prostor pro šikanu přímo báječný. Bohužel, když nemá samé jedničky, nedá se moc argumentovat, že je někdo zaujatý.No, přežijeme to, jako už jsme přežili jiné věci.
ve skole, kam chodi muj pubos, davali 5 za zapominani. Uz nedavaji, vsechny zpetne vymazali. To je totiz prusvih na inspekci. Nejdrive jsem slusne pancelku pozadala, aby hodnotila zaky dle skolniho radu. Kdyz se tomu branila, preposlala jsem nasi konverzaci rediteli skoly. Tomu doslo, ze jde o velky prusvih a zakrocil. Mam dobry pocit z toho, ze jsem pomohla vsem detem.
Dobrý den, můj syn má napomenutí třídního učitele bude to na vysvědčení???
A bude to vadit při primackach ( vadit SŠ)
@Patrik528 píše: Více
Patriku, nebudeš to mít nikde napsaný.
@Patrik528 píše: Více
teď na konci září? Tak to je slušný výkon, to se do přijímaček dohrabeš i na vyšší level.
@neumisa píše: Více
Ale no tak, třeba to bylo za hloupost, někdo to sází jak jahody.
@boball píše: Více
to těžko, potřebuješ to odůvodnit a mít nabito pro případné rozporování rodiči. Jen tak se to fakt nesází. A už vůbec ne bez předchozího upozornění rodičům.
No, asi jak kde, syn když byl asi v páté třídě, tak mu spolužák sebral sešit, a zavřel si ho do skřínky, kluk to řekl, dozoru, ten ho poslal domů, nic lepšího ho nenapadlo, než ohnout ten roh a sešit si vyndat. Pochopitelně měl mi zavolat, ale prostě ještě trouba. Dostal třídní důtku, skřínku stačilo narovnat. Už v té škole naštěstí není. A nikdo nás neupozornil, prostě mu jí napařila, tomu co to vlastně způsobil se nestalo vůbec nic.
asi se mi úplně nechce komentovat ničení školního majetku a vloupání do cizí skříňky.
tak jistě, vleze někomu do skřínky, ještě ji poškodí (i když to šlo potom narovnat, tak kdyby to udělal každý, tak to odpadne), ale dostal, chudák, neprávem třídní důtku.
Komentovat to nemusíš, ale myslím, si že kdyby byl dozor k něčemu, mohl kluka čapnout a říct mu, at skřínku otevře. Měl to v paži, i když u toho stál.
Klasika, ten co to způsobí, tak z toho vyvázne bez poskvrny, a ten co utrpí újmu, kterou se snaží nějak eliminovat, tak za to ještě dostane. Nemělo by to být opačně?
PS: Tak dokonce vloupání, co? A přivlastnění si své vlastní věci! To je teda přečin jak poleno! Oproti tomu je odcizení cizí věc prkotina, kterou ani nemá smysl nějak trestat! ![]()