Trifokální oční čočky - zkušenosti po operaci

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11
6.6.19 00:29

Ahoj Jitko a Kriko, zde jeden odkaz k explantacim
https://www.prolekare.cz/…-cocek-47138
Měnili lidem trifokál za Lentis mplus, také trifokál s jinak řešenou optikou ( horizontální optika s menší mírou fot. fenomenů). Nyní se dělá Lentis mplus X, ten je ještě vychytanější, ale nějaké fenomény tam stejně budou. Na jedné klinice, myslím F. Místek, tyto čočky nabízejí jako vhodnou alternativu řidičům. Jinak už jen monofokál bez fenoménů na jednu vzdálenost. Jinak je v češtině ještě jedna studie, tam to měnili 50-ti lidem, bez zásadních problémů.
Hodně záleží na stavu oka a typu čocky, když má někdo už za sebou laser na rohovce, má čočku dlouho v oku, YAG laser ( odstranění druhotného zákalu, defakto vylejzrovaná díra v pouzdře čočky), tak je s explantací problém, pouzdro je oslabený a můžou ti ho při explantaci uvolnit nebo utrhnout, pak ti dají čočku jinam a jsi skoro v pr… s kvalitním viděním.
Jinak já na čočky musel, měl jsem š. zákal, bohužel jsem ještě mladší kus, hluboko po padesát a s viděním do blízka jsem problém neměl, na dálku asi 2,5dio, holt osud.
Proto jsem hyperkritický na vidění, vidění se mi zhoršilo během měsíce a operace byla nevyhnutelná.
Kriko tebe lituji za chybné rozhodnutí, jestli si dobře viděla do dálky a měla jen brýle na blízko, tak to bych do toho určitě nešel. Do auta si kup brýle na dálku, jestli je tedy nemáš, trochu tě to zachrání, ale počítej, že zase neuvidíš pořádně na palubní desku.
Laserem se to může dokorigovat, ale zase se ti zhorší blízko a máš zde další rizika, proto ti to doktorka nenabídla, byla by si na tom stejně, ale spíš hůř jak před operací. Další možnost je vložení ještě jedné čočky do oka, samozřejmě ne zadarmo, výsledek podobný jako po laseru a další zdravotní riziko, např. zelený zákal. Nejmenší zlo jsou brýle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
7.6.19 18:34

John1

Ahoj, nejdříve dekuji za podrobnosti, které ve svém prispevku uvadis. Rada bych se ještě zeptala, jaky je rozdil mezi dokorekci laserem a nariznutim rohovky. Z pocatku mi prave rikali, ze pokud bude potřeba, ze by se to srovnalo timto. Ještě bych rada dodala, ze při vysetreni mi rekli, ze mam sedy zakal na levem oku, ale stejne jsem v prvopocatku chtěla jen „luxus“ bez bryli. Vsude pisi, coz se před operaci podepisuje, ze je videni bez bryli na dalku i na blizko. A pak po operaci se mate smířit pouze s jednou vzdalenosti. Kdybych tohle vedela, nevim, proc bych mela chodit na operaci, která me stala desetitisice :nevim:
Proto ta rozladenost. No a nakonec jsem musela podstoupit i laserem odstraneni druhotné katarakty na obouch ocich. Coz tu uvadis, ze uz i to je pak s pripadnou reoperaci. Vim, ze i ten halo efekt uvadeli ze je docasny, ze u nekoho to zmizi do 2 mesicu u nekoho do pul roku.Ale on vlastne nezmizi nikdy.Mam cocky Alsiol 3D. Nejezdim vecer, jsem tim omezena, je to vazne neprijemne. Vse musim zvážit a velmi dekuji za tve příspěvky, clovek se konecne dozvida věci, které by mu měli rici lekari před zákrokem. Bohuzel je to však jinak. A tobe, pokud se rozhodnes, to budou delat v TP?
preji vsem krasny den a jen ciste videni
:) :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
8.6.19 00:19

Ahoj Kriko, nářez rohovky LRI není laser, dělají to diamantovým nožem. Rovná se tím pouze astigmatismus na rohovce, tím se ti upřesni vydění, ale zbytkové dioptrie nezmizí. Byl jsem na tom a lehce to pomohlo. Je to šetrný zákrok, druhý den už vidíš většinou změnu k lepšímu. Laser je už něco jiného, korekce dioptrií laserem ti už, lidově řečeno, ubrousí kousek rohovky a vyrovnají dioptrie do dálky, ale zase se ti zhorší dioptrie na blízko. Je to tím, že už ti oko neakomoduje, po vložení umělé čočky už nelze akomodovat, proto se ti u laseru zlepší jedna vzdálenost a druhá zhorší. Ty máš bifokální čočky, pouze na dvě vzdálenosti, ale zřejmě oko špatně změřili nebo čočku špatně uložili do oka, proto vidíš pouze na blízko. U bifokalnich a trifokalnich čoček to prostě musí perfektně změřit, když se to nepovede, tak to dopadne takhle, je to vždycky risk, to ti doktor, teda v doktor v TP, neřekne. On totiž posun čočky v oku a 0,3mm!! znamená ústřel o cca 1dioptrii, proste musí být špičkové provedená biometrie, o pečlivost v TP mám velké pochybnosti. Spousta lidi takhle dopadá, to už ale nikde nepíšou, jen samá pozitiva, že, pak člověk kouká jak opařenej, prachy v tahu a výsledek pod psa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
25.6.19 14:06

Ahoj všem,
léto v plném proudu.
Snažím se se uvést do nějak přijatelného stavu, Je to dřina a jde to velmi pomalu.
Zvykam si, ze mi každé oko kouka jinak a ue přes trifokal vidím o dost mizerně, než tomu bylo s mojí cockou a dioptrickou korekci. A to iz tehdy jsem měla pocit, ze vidím na prd.Jak blahova jsem byla..
Alespoň, ze jsem uchranila druhé oko. Teď jsem za to ráda. Na blizko vidím s operovanym stejně blbe, rozmatlane. Lékaři z kliniky jsou spokojení… Takže jsem v tom sama. Mám hodnou známou, pracuje jako optometristka, tak si od ni nechám udělat pekne brylicky na blizko. Třeba se budu cítit jistější a uleví se mi.
Chtěla jsem se zeptat Johna, zda podnikl něco nového?
Všechny zdravim a přeji krásné léto. 😊
 Jitka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
29.6.19 10:24

Ahoj Jitko, tak už jsem něco podnikl, ne teda zatím výměnu, ale sbírám názory lékařů, hlavně těch co operují.
Operatéři, včetně toho mého, doporučuje v případě nespokojenosti a psych. problémů explantaci a výměnu za monofokál. Operatéři tvrdí, ze výměna by neměla být o moc rizikovější než primární operace šedého zákalu. Lekařka, co neoperuje, byl jsem u ní pouze kontrole, tvrdí, že si asi moc nepomůžu. Můj operatér má pouze obavu o moji následnou spokojenost, o bezpečnost se prý bát nemám. Je to ale pouze můj případ, byla to moje první operace, nemám problémy s pouzdrem, sítnicí atd. Jde o to na jakou vzdálenost uvidím. Dle lékařů uvidím s monofokálem a asferickou optikou od 1m dále, do jednoho metru cca 2-2,5 dioptrie. Čtení cca 2,5dio, PC cca 1-1,5dio. To teď mám s trifokálem taky+fotické fenomény. Lékař navrhuje seřízení monofokálu na blízko, cca do 1m bez korekce a nechat brýle na dálku 2-2,5 dio. Vzhledem k tomu, že jsem byl myop, tak by to byla zřejmě lepší varianta. Na blízko potom stačí zvednou brýle, nebo si pořídit multifokalni brýle nebo čočky. Každopádně asferický monofokál nebere kontrast, fotické fenomény téměř neexistují a může se snadno korigovat brýlemi bez ztráty kvality vidění (to byl i názor lékaře, je možné si s viděním lépe pohrát ).
Trifokál s brýlemi je prostě opruz, trifokál mi pořád hodně vadí a psychicky deptá, rozdvojené linie, stíny a duchy u písmen, přechody ze světla do tmy atd… Trifokál je nesmírně citlivý na okolní osvětlení, to mi doktor také potvrdil. Když nejsou dioptrie na nule tak to nefunguje a fungovat nebude, je to potom úplně k ničemu a vyhozené peníze. Jediná možnost je, zvyknout si a smířit se. U většiny lidí to tak funguje a proto je tak málo explantují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24
30.6.19 01:03

@John1
Ahoj Johne,
díky za info.
Vlastně jsi potvrdil vše, co uz jsem zmínila. Ja jsem si k těm informacím došla skrze komunikaci s pacienty, kteří implantáty již mají. Ať uz trifokaly, multi nebo monofokaly. A mnohé jsem si dovodila dedukci.
Po dvou měsících jsem prakticky byla v obraze, zrovna tak, jako jsem si uvědomila, ze ideální řešení neexistuje. A s poctem minusovych dioptrií rapidně klesá i šance na spokojenost.
Trifokaly jsou velmi nedostatkovym řešením, ale šance vidět přijatelné s monofokaly s kazdou minusovou dioptrii rapidne klesá.
Jsem od počátku presvedcena, ze jedinou cestou pro myopika je s monofokaly ostreni na blizko a korekce zbylé minusove hodnoty.
Ale zde je zase třeba dodat, ze tak, jak jsi byl zvyklý vidět na blizko se svými fyziologickými, akomodujicimi cockami, už více neuvidis. Není to totiž technicky proveditelné.
Jestli ti lekar slíbil, ze uvidíš do 1 m bez brýlí, tak ti sdělil jen část pravdy.
Možná do toho metru doostris, jak ti sliboval, ale take pouze za předpokladu, ze to spočítají správné, ale co ti zapomněl říct je, ze neuvidis již od 10 - 15 cm, jak jsi byl coby myopik po celý život zvyklý, ale ohniskova vzdálenost se bude pohybovat někde kolem 30 cm. Tzn.,ze co se bude 30 cm vzdalovat, se ti bude výrazně rozmazavat. Třeba sice ukoukas, co je třeba, ale s daleko nižší ostrosti než na jakou jsi byl kdysi zvyklý. A co bude v kratší vzdálenosti 30 cm, budeš mít rovněž rozmazane. V tom se to od trifokalu nemění. Co pocitis, je ten kontrast. Ten se skutečně zlepší, ale s vyšší ostrosti, popř. hloubkou vidění nepocitej.To měla na starosti akomodace, a tu již nic nenahradí.
A další věci je to nasazování brýlí. Řekněme, ze knihu si pohodlně precteš. Ale s monitorem pc uz můžeš mít problém, ale to je vzdálenost, kde do blízká uz nedoostris, ale plna korekce do dálky je již příliš silná, a také neuvidis. Budeš si proto muset soupat s monitorem na vzdálenost, která je pro tebe ještě schudna, nebo budeš potřebovat korekci, která pokryje tzv. střední vzdálenost. A pak poslední věc. Jakmile nasadis brýle do dálky, v tu ránu máš 2.5 D do blizka. Což vůbec není málo, jen si v marketu takové brýle prohlédni a vyzkoušej pro představu. Takze s brylemi sice uvidis na druhou stranu ulice, ale v tve pracovni vzdálenosti neuvidis skoro nic. A teď ty brýle budeš muset stále nadzvedavat nebo odkládat… A ted jeste zjistis, ze existuji mista v prostoru, ktera jsou mrtva a zadna korekce je neresi, protože bez akomodace neexistuje plynulý přesun ze vzdálenosti. Ostrost velmi skokove klesá, není takový ten plynulý přechod, jak to dokáže vlastní cocka,
Takže, pokud tvůj lékař vznáší určitě pochybnosti o tvé spokojenosti v případě absolvování reimplantace, tak věř, ze vi, co říká a ma to podložené statistikou a ohlasy pacientů…Jenže odtud již není cesta kamkoliv, to je definitivum.
To je můj osobní názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11
30.6.19 13:07

Ahoj Jitko, jistě máš pravdu,
ale od přírody má člověk oči nastaveny do dálky. Do blízka, díky stárnutí, potom stejně moc nevidí, ztrácí se i kontrast. Otázka je, co je nejlepší řešení, každý preferuje něco jiného.
Dle přírody, bych měl nechat kvalitní vidění do dálky a na blízko a střed brýle.
Nebo mužu volit to, na co jsem byl zvyklý, kvalitně do blízka a špatně do dálky.
Doktor může nastavit vidění na vzdálenost na jakou se domluvíme, ale otázkou je, vyjde mu to? Budu-li chtít koukat do blízka, tak určitě nepočítám se vzdáleností 10-15 cm, ale tak od 40-ti cm do 1m, na mobil a na PC bez brýlí, trefí-li to přesně je otázka.
V současné době, to mám hodně podobné s trifokálem, ale vždy u jednoho oka, jedno na blízko a střed a to druhé vidí na blízko na PC téměř nic, Obě oči se s ostrostí sbíhají na 1metru, jakmile se pohnu vzad nebo vpřed, tak se vždy jedno rozostří. Stejného výsledku dosáhnu i monofokální čočkou. Asferická monofokální ostří od 1metru do nekonečna a nemá fotické fenomény a neztrácí kontrast při brýłové korekci, kvalita vidění by měla být tím pádem lepší při použití brýlí nebo čoček, relativní nevýhoda jsou dioptrie, ale zbytkové mám i s trifokální, tak nevím proč bych si je měl nechávat. Po konzultaci s lékařem, když provedu dokorekci trifokálu laserem a srovnám dálku, tak opět uvidím prd na blízko, už jsem to vyzkoušel s brýlemi a je to fakt opruz a ještě se to mění s okolním osvětlením. Obraz se neustále rozpíjí, pozoruji to hlavně při řízení na osvětlené palubní desce.
Je to vše spís otázka, co komu vyhovuje víc, rozhodování mezi špatným a špatným, ale chápu lidi, kteří nic neviděli ani s brýlemi, že jsou asi spokojeni a nějakou tu dioptrii sem a tam neřeší. U mě jak už jsem napsal, nesedí dioptrie, dokola dysfotopsie, za šera a za tmy je to při řízení neskutečný. Dle lékaře se mírné odchylky dioptrií daleko lépe tolerují u monofokálu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
18.9.19 10:51

ocni klinika Pardubice

Ahoj, mate někdo zkusenosti s ocni klinikou OFTEX Pardubice? podstoupil jste tam někdo operace multifokalni nebo trifokalni cocky a s jakym výsledkem…
Dekuji, pokud sem někdo vlozi nejakou recenzi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
24.9.19 18:01

Trifokální čočka

Můžu vám sdělit vlastní zkušenost s trifokální čočkou.
Pro člověka který má mnoho dioptrií a téměř nevidí bude transplantace určitě vysvobozením.
Pokud máte ale „pouze“ vetchozrakost (presbyopii, neboli stařecké zhoršení vidění), tedy dioptrie na čtení tak do 2,5 - 3 a zhoršující se střední vzdálenost (cca 1,5 dioprtie), nemusíte být s trifokální čočkou zrovna moc spokojeni.

Trifokální čočka je konstruována na konkrétní vidění pro čtení a pro dálku s tím, že střední vzdálenost je jaksi automaticky vyplývající a tím také ale nepřesná a nenastavitelná podle specifického oka.
Pro dobré vidění s čočkou je rozhodující správné změření dosavadního vidění, podle kterého se pak čočka dělá.
Je to ale hodně na vás, kdy optometristovi řeknete, že jste s měřením (viděním přes pomůcku) spokojeni.
Snažte se nespokojit s čitelností nejmenšího předloženého písma, ale hledejte pro něj tu nejlepší ostrost. Jak na dálku, tak na blízko.
Měření podle přinesených brýlí je něco nehorázného a utíkejte pryč.

Mohu říci, že na blízko s trifokální čočkou vidím i celkem dost malý text a s tím jsem spokojen.
Na dálku jsem měl před operací tzv. výborné vidění a to znamenalo jedno oko 100% a druhé jen nepatrně méně. Po operaci vidím možná i lépe ostře, světelné „fenomény“ mám (nějak moc mi ale nevadí a světelná citlivost za šera se mi nezhoršila).
Problém je střední vzdálenost, tedy počítač (monitor) a vzdálenost například natažených paží (pracovní vzdálenost). Na tuto vzdálenost prostě neexistuje ostrý obraz. Není příliš neostrý, aby jste větší písmo nerozluštili, ale ostrost tu nehledejte. Asi by jste museli mít štěstí, že vám automatická střední vzdálenost trifokální čočky sedne a budete i zde vidět ostře.
Není to jen můj pocit, bylo mi sděleno (bohužel až po operaci), že trifokální čočka sice umožňuje vidění v běžném životě na střední vzdálenost, ale ostrost takového vidění zatím neumí řešit. Sdělení jsem obdržel od lékaře vysokého renomé v oboru.
Tak že například na práci kde potřebujete dobře vidět budete potřebovat brýle.

Ještě se zmíním o tom, jak vlastně s implementovanou čočkou vidíte. Není to úplně standardní.
Vidíte jakoby „s duchy“. Tedy několik obrazů, které jsou lehce posunuté a vytvářejí několik obrysů vedle sebe. Jeden z obrazů je jasný a dominantní, další jsou jako jeho stíny. Je možné, že po neuroadaptaci budete schopni ty duchy ve vědomí potlačit a že pak již uvidíte bez nich (nebudete si je již uvědomovat), já k tomu ale zatím nedospěl (prozatím mi tedy toto vadí, není to ale fatální nedostatek).
Vnímání světelných fenoménů je asi takové, že kolem svítícího bodu bude několik aur. Také někdy zaregistrujete odraz nějakého bočního světla na čočce oka ve formě slabého svítícího půlkroužku, někdy to připomínalo vlas v periferním vidění.
I ti nejlepší vám bohužel dopředu neřeknou všechna negativa, i když vám budou připadat velice upřímní a krytyčtí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
23.10.19 11:04

Trifokální nitrooční čočky Panoptix - 3 měsíce po operaci

Ahoj všem, kdož se chystají na nitrooční operaci a zvažují implantaci trifokální čočky Panoptix. K příspěvku mě vede velmi málo informací o této zkušenosti v recenzích a diskusích. Předně chci říci, že jsem tuto operaci podstoupila pro projevy vetchozrakosti (je mi 52), které se tímto zákrokem odstraní a zároveň je z oka odstraněna vrstva, ve které vzniká šedý zákal. Tím je eliminován jeho vznik v budoucnu. Co vám na klinice určitě nezdůrazní a je dobré si být plně vědom, že se jedná o úplnou náhradu vaší biologické čočky za čočku syntetickou, která má syntetické a konstrukční vlastnosti. Z toho plyne i určitá změna vidění, za různých světelných podmínek. Moje zkušenost: oči jsou citlivější na světlo, ve slunném dni musím používat sluneční brýle. Také jsem zpočátku jsem v obchodní centru moc dlouho nevydržela - všechno se moc lesklo a třpytilo, ale zlepšilo se to. Pokud jsem nemocná, horečka a pod. trochu hůře doostřuji a mám mžitky (asi to souvisí s prokrvováním a tlakem). Co je nepříjemné je řízení v noci. Čočky jsou broušené do několika kruhů, aby bylo možno zaostřovat na různé vzdálenosti. V noci je zornice roztažená na maximum a při osvětlení vidím jiskřivě jednotlivé kruhy čočky, postupem doby si člověk zvykne a snad se to i zlepší, ale zpočátku mě to dost vyděsilo (halo a glare efekt viz https://www.ocni-visus.cz/…cni-operace/ ). Určitě se na to ptejte, aby vám na klinice vše objasnili a ukázali - kdo se neptá nic se nedozví. Také například v noci, když jdu po tmě do koupelny, vidím hůře, resp. je větší tma, než před operací. Prostě je to syntetika, která se nikdy nemůže plně vyrovnat biologické čočce.
Jinak vidím opravdu na všechny vzdálenosti. Už si nekrájím prsty při vaření, přečtu i nejmenší „blechy“. Na dálku přečtu číslo autobusu, vidím listy na stromech, poznám co to za ptáka sedí na větvi a při práci s PC nemám unavené oči. Vidět začne člověk hned po operaci, ale musí si na nové vidění zvykat - přeci jen je něco jinak. Zpočátku kape asi měsíc antibiotika spolu s umělými slzami a později kape umělé slzy, když je potřeba. Já je kapu tak ob den, ale někdy mám oči unavené a škrábou, tak kapu i několikrát denně, ale to jsem kapala i před operací.
Rozhodnutí je na každém zda operaci podstoupí, já jsem se rozhodla a nelituji, i když něco je jinak :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
28.1.20 15:16

voperovane cocky a televize

Dobry den, téměř po roce se chci podelit se svými novymi zkušenostmi. Mela sem po operaci multifokalnich cocek stále pretrvajici problémy…spatne zaostreni, dalka uplne spatne, v obchode koukani jako pod vodou…Tak jsem se vypravila na tu „svoji kliniku“ na kontrolu s tim, ze se mi videni zhoršilo. Po roce a pul od operace. Zmerili, shodnotili, uznali a nabidli mi upravu laserem. Jedno oko super hned po 2 hodinách jsem videla velmi dobře, druhé oko si dalo na cas, cca mesic. Jedno oko je super, druhé o neco horsi, to netrefili uplne Do dalky vidim opravdu skvele, ctu dobře, stredni vzdalenost resim tak, ze si priblizim PC a vidim. Ale mam jiny problém. Jelikoz se prechazi na novyTV prijem, koupila jsem si vetsi kvalitni format TV"43",doposud mi stacila „32“,vyborny obraz a byla jsem spokojena.Ted vyvstava otázka, zacalo se mi delat spatne od zaludku a i oci unavene, trosku bolave…myslim si, ze je to z te televize. Muzete mi prosim někdo napsat, zda mate s timto nejakou
zkušenost? Divam se ze stejne vzdalenosti, myslela jsem, ze uz to nehraje roli v dnesni době, z jake vzdalenosti se divame.
Dekuji za odpověď :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
20.6.20 16:18

čočky

Po přečtení diskuse jsem se rozhodl vložit svůj příspěvek. U mě byla operace nutná, šedý zákal, kdy na pravém oku mi rapidně rostly dioptrie do dálky a skrz bezpečné řízení jsem za jeden rok vrazil 7 tisíc do brýlí a to byly ty nejlevnější z důvodu dočasnosti. Navíc oko mělo mléčný závoj. Druhému oku také přibývaly dioptrie, ale ne nijak závratně.
Když se řešila operace, tak mi lékařka pouze řekla, že si mám vybrat, jestli chci vidět do dálky nebo na blízko. O nějaké střední vzdálenosti nepadlo ani slovo. Vzhledem k tomu, že jsem před tím viděl do dálky celkem dobře, řídil bez brýlí a před vznikem šedého zákalu na čtení používal brýle, tak jsem ani neváhal, a že chci vidět do dálky a na čtení brýle.
Proběhla operace prvního oka, toho horšího a já začal vidět do dálky jako rys, druhý den šly brýle „do koše“. Ale o to větší šok nastal, když jsem si operované oko testoval na čtení a monitor. Naprostý šok, protože před tím jsem měl brýle jedničky až jednaapůlky. A bylo mi jasné, že tím pádem se zalepeným okem, které zatím ještě umělo číst, tak ani nenapíšu SMS po operaci, aby si pro mě manželka přišla. Rychle jsem šel před druhou operací do zdravotních potřeb a zjistil, že na mobil potřebuji 3,5 dioptrie. To jsem tedy nečekal.
Tak jsem začal hledat v diskusích, našel i tuhle a infomace o vícefokálních čočkách. V první chvíli hrozný vztek na doktorku na očním oddělení, protože tohle je dle mého z její strany naprosté profesní selhání. Měla mě informovat o možnostech s tím, že oni to nedělají a ať jdu na některou kliniku, ale bude to stát majlant. Samozřejmě, moje chyba, že jsem si nehledal informace dopředu, ale i tak.
Ale po přečtení celé diskuse jsem se zklidnil, když jsem si četl možné komplikace a potíže s těmi lepšími čočkami. Týden po operaci obou očí vidím bez efektů a jiných obtíží a pouze se smiřuji s tím, že budu nosit se sebou dvoje brýle, jedny na titěrná čísla v obchodě a druhé na monitor. Až si dioptrie sednou, tak budu řešit asi bifokální brýle. Do auta do dálky nula a dole na střední vzdálenost (palubka) a na práci střední vzdálenost a dole čtení.
Proto všem, co zde přispěli děkuji za jejich příspěvky, které mi umožnily si udělat názor, když to nepovažovala za nutné lékařka. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
1.7.20 12:15

Bifokální oční čočky

Dobrý den,
poté co jsem si zde přečetl spoustu negativních recenzí, rozhodl jsem se napsat vlastní zkušenosti.
Jsem cca 1/2 roku po operaci obou očí na klinice ve FN Hradec Králové. Zde jsem ocenil profesionálně- lidský přístup lékařů i sester. Byl a ještě stále jsem v péči paní doktorky Veliké. Předem mně informovali o možnostech a úskalích jednotlivých druhů čoček. Byl jsem seznámen i s tím že na čočku si hlava bude zvykat několik měsíců až rok.
Pro transplantaci mně nabídli asi čtyři typy čoček. Rozhodl jsem se pro bifokální čočky Lentis Comfort, protože nabízejí menší množství „fenoménů“ a příznivější cenu (19 500,– oko).
Mé pocity a zkušenosti po operaci bych rozdělil do několika časových pásem.
Období těsně po operaci se vyznačovalo hlavně údivem nad ostrostí vidění, a to i na krátkou vzdálenost. Tak ostře jsem nikdy předtím neviděl ani s brýlemi. Oči byly často již odpoledne unavené.
V prvním až cca čtvrtém měsíci po operaci mně oči hodně tlačily a dřely. Byl jsem na kontrole kde jsem dostal předepsány umělé slzy. Ty stav trochu zlepšily, přesto jsem si toto období musel přetrpět. Vidění stále velmi ostré, oči brzy unavené.
V této chvíli prožívám sedmý měsíc od operace. Stále občas kapu umělé slzy, oči jsou unavenější než dříve. Vidění se lehce rozostřilo. Přesto vidím výrazně lépe než před operací, nepoužívám brýle ani na blízko-napíšu textovku, při troše snažení přečtu i složení na obalu výrobku :-). Na střední vzdálenost a do dálky vidím dobře (lépe než před operací). Světelné „fenomény“ nevnímám vůbec, rozlišování za šera a ve tmě se subjektivně nezměnilo, možná lehce zlepšilo než před operací.
Pokud se mé vidění již nebude výrazně měnit tak výměna očních čoček byla dobrá investice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
12.8.20 12:06

Očekávaná operace

Dobrý den, jsem zde nový, tak se omlouvám za možné nedostatky. Nicméně, je mi 58 let a čeká mě operace šedého zákalu v obou očích. Řeším tedy, jako asi spousta podobně postižených, jaký zvolit typ čoček. Toto je jedna z mála obsáhlejších diskuzních platforem, kterou jsem našel. Na stránkách očních klinik jsou vesměs reference zalité sluncem, ale, zdali je to tak doopravdy nevím. Rád bych poděkoval všem, kteří do této diskuze vstoupili a podělili se o své zkušenosti. Je to pro mě velmi poučné. Postupně se pokusím i já napsat, jak se bude situace s mýma očima vyvíjet. Třeba to někomu bude k užitku.
Zatím jsem ve stádiu, kdy jsem objednán na předoperační vyšetření a sháním a porovnávám informace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
12.8.20 13:42

@hank1
Tak to přeji správný výběr. Já jsem od mého prvního příspěvku vychladl, nastavil jsem si systém brýlí na čtení a v podstatě jsem si zvykl a přijal to. Nechal jsem si udělat bifokální brýle do auta, které potřebuji při dálkové jízdě s navigací a v noci, kdy chci vidět dobře na display auta. Při zadávání brýlí do výroby jsem to konzultoval s očním technikem a také mi potvrdil, že jsou různé zkušenosti. Lakonicky to uzavřel, že monofokální čočka je prostě sázka na jistotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí