Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Nevím, jestli tě potěším. Třetí těhotenství u mě bylo také po 35. roce. V rodině je předek s DS. Odmítla jsem tripple testy, takže nevím, jak by mi vyšly. Ale našli mi pozitivní toxoplasmosu, a hned mluvili o potratu. Bylo mi z toho strašně smutno, ale neposlechla jsem. Narodil se zdravý chlapeček.
Já jsem genetiku chtěla. Prošla jsem fakt blbou chřipkou a ta umí způsobovat v prvním trimestru slušné deformace. Ale takový výsledek je fakt dost na nic. Koukala jsem tady i jinde v diskuzích, že lékaři maminy posílali na genetiku klidně při 1:500. To je fakt nic proti mým testům. Uvidím zítra, ale zas je to lepší vědět, protože Down je to nejmenší. Edwards i Pataaův s. jsou neslučitelné se životem a u Edwardse mimčo umírá do třech měsíců po narození, u Pataa, kde mám nejhorší výsledek, umírají pár hodin po porodu, jestli neodejdou přímo v těhu. Takže pokud se to prokáže, nemá smysl v takovém těhotenství pokračovat. Ale snad tam prostě šance je. Uvidíme.
@Demi mela jsi obrovske stesti
ja se pred 15 lety starala o chlapecka, kdy matka mela toxo v tehotenstvi a byl hluchy,slepy,lezici
. zakladatelko je sance, ze bude mimco zdrave, i kdyz i to projasneni je hranicni. preju hodne stesti napis jak dopadlo vysetreni v Brne. Moc drzim palce ![]()
Já měla špatné výsledky na Downa 1:75 , dopadlo to nakonec dobře. Uvidíš, co ti řeknou na genetice… Mně teda přijde divné, že „hrozí“ všechny tři trisomie.
Třeba se jen někde stala v odběru chyba.
@Nouky Kamaradka kamaradky mela dcerku s Pataovym sy a zila asi 7 mesicu. Jen pro tvou informaci. V dobe porodu bylo jeji mamince asi 27 let, nikdo takovou nemoc necekal. Dekuji za anonym, neni to moje vec.
Ahoj, ano, ony jsou výjimky, co jsem četla, třeba s Edwardsem žily děti i do 18ti, ale měly řadu zdravotních komplikací, protože tam jsou fakt orgánové problémy, postižení mozku, srdce, trávící sousatyv, u Pataa totéž. Musí to být strašné vidět, jak se to dítě trápí a nakonec o něj úplně přijít. U toho Pataa připadá (dle netu teda) asi jeden případ z 20 tisíc porodů. Uvidíme. Třeba bude fakt klika klikovatá a i přes obr riziko vyjde zrovna ta neriziková část.
No, nějak se to sešlo. Pecháček no. Původně jsem čekala dvojčata. Jedno poměrně ve velmi raném stádiu zaniklo. Ještě je šance, že zaniklo z důvodu těchto vad a ty se v krvi pak ještě ukázaly. Jinak pokud tam takové závažné postižení je, prý se ty trizomie mohou vázat.
@Nouky píše:
No, nějak se to sešlo. Pecháček no. Původně jsem čekala dvojčata. Jedno poměrně ve velmi raném stádiu zaniklo. Ještě je šance, že zaniklo z důvodu těchto vad a ty se v krvi pak ještě ukázaly. Jinak pokud tam takové závažné postižení je, prý se ty trizomie mohou vázat.
No kvůli tomu dvojčeti opravdu mohou být výsledky zkreslené. Já jsem měla pouze 1:130 a šílela jsem, ty vypadáš, že to bereš tak nějak smířeně, což obdivuju. Držím palce a určitě dej vědět jak se to vyvíjí.
@Teresa.p píše:
@Demi mela jsi obrovske stestija se pred 15 lety starala o chlapecka, kdy matka mela toxo v tehotenstvi a byl hluchy,slepy,lezici
. zakladatelko je sance, ze bude mimco zdrave, i kdyz i to projasneni je hranicni. preju hodne stesti napis jak dopadlo vysetreni v Brne. Moc drzim palce
Děkujiii
![]()
Tedy, tak tomu upřímně říkám si to vyžrat… Já měla taky hodně vysoké riziko Downa, ale ostatní trisomnie dobré.
Jdeš na odběr plodové vody? To je v této situaci určitě nejrozumnější, držím palečky. Jsi hodně dobrá a statečná, že si v této situaci udržuješ nadhled a kdyby se syndromy potvrdily, víš, že trápit miminko i sebe je zbytečné… Moc držím palečky a dej vědět, jak se to vyvíjí! ![]()
@Zabatko píše:
No kvůli tomu dvojčeti opravdu mohou být výsledky zkreslené. Já jsem měla pouze 1:130 a šílela jsem, ty vypadáš, že to bereš tak nějak smířeně, což obdivuju. Držím palce a určitě dej vědět jak se to vyvíjí.
No … Teď je to tři týdny, co mi došlo předvolání k soudu, kde bývalý manžel po třech letech, co mám děti v péči, zatoužil po střídavce a v úterý jsem měla soud. Výsledek - nic moc. Takže víš jak … To už je jen další kapka … Snažím se mít hlavu vzhůru a bojovat a najít si nějaká pozitiva i tak. Co mi zbývá … Občas bulím, ale jinak funguju, chodím do práce, učím děti, včera jsem ustála rodičák … Přicházím teď pozvolna možná o tři děti, ale snažím se to nějak zpracovat, nehroutit se a radovat se z drobností - že třeba pučí stromy a létají první motýli a tak…
@Nouky Ach jo, drž se. Ale život je jako sinusoida, a když jsi někdy dole, musíš zase vylétnout nahoru! A možná i s větší amplitudou.
Me ještě napadlo, zda to nemuze znacit syndrom triploidie, to je syndrom, kdy jsou ztrojene všechny chromozomy krome pohlavnich
Mne u posledního těhotenství vysla trisomie 9. chromozomu z NIPTu (něco jako Prenascan, proste ten geneticky test z krve), šla jsem na odběr choriových klku a nasledne i na amniocentezu, výsledek byl, ze ta trisomie byla jen v placente, ale ne v miminku, takze dobry konec, budu moc držet palce, snad je to zkreslene kvuli tomu dvojceti!
Ajé, to mě mrzí, máš to fakt obtížné, opravdu ze srdce přeji ať vše dopadne dobře. ![]()
Ahojda, tak hlásím, že zatím žádný posun, prý se dělá prvně odběr plodovky, potom UZ, ale že jsem trochu výjimečný případ, tak nejdřív UZ a pak se uvidí. Na UZ se mimčo zdálo v pořádku, zatím vše v normě - srdce, obě funkční srdeční komory, všechny prstíky na rukou i na nohou, prosak šíje se snížil za dva dny z 2,5 mm na 1,6 mm, norní kůstka, vše se zatím zdá dobré. Tak uvidíme. Odběr plodovky nebyl možný, protože děloha je zakloněná a jehla by k ní prostě nedostala, takže musíme počkat, až mimčo povyroste a děloha se roztáhne. Takže za tři týdny amniocentéza, prý si mám dát ráno kafe nebo rovnou panáka
A výsledky budou pak za dva týdny. Takže za pět týdnů bychom měli vědět. Nicméně i na takové velké pracoviště jsem asi podivný případ … No, držte nám palce
My se jdeme sbírat a jedeme sázet kytičky na chatu, ať přijdeme na jiné myšlenky.