Trvanlivost MM po vyndání z lednice

2139
31.12.12 21:09

Trvanlivost MM po vyndání z lednice

Ahoj holky,

Kojím a zároveň odsávám mateřské mléko. Mám ho poněkud hodně. Vím, že v ledničce mlíko vydrží max 24 hodin, ale nikde se nepíše, jak dlouho vydrží po vyndání z ní. Okamžitá spotřeba po zahřátí u nás nehrozí, protože malá samozřejmě pije, jak se jí zlíbí a momentálně jí nechci hned budit, když konečně usnula (večery míváme uřvané a celou dobu mi visela u prsu). Myslíte, že když jsem odsála mlíko dopoledne kolem deváté a vyndala z lednice večer, že jí ho můžu ještě po 3-4 hodinách od vyndání z lednice dát nebo to rovnou už vylít? Jsem v tomto ještě dost nezkušená, mám asi 14 dní od porodu… Děkuji předem za odpovědi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
31594
31.12.12 21:13

3-4h bych už nedávala. Nechala bych tak maximálně hodinku, pak ochutnala, ale dýl ne. To máš jak s UM, to jsem nechávala na dopití, dokud nezchladlo, pak vylít, nemá to cenu pokoušet, v mlíku se mohou množit mikroorganismy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
31.12.12 21:18

Hele na to se názory různí. Mě v porodnici říkali, že MM vydrží až 24 hodin v pokojové teplotě. Ale jako čerstvé mléko taky nenechám na lince celý den.

Dále mléko v ledničce, pokud je zavřené nějak dobře vydrží i až 3 dny. Já to dělám tak že po 24 hodinách zamaražuju.

Mléko dávám i po 2-3 hodinách stání v pokojové teplotě (manžel s oblibou nechává) a malému nikdy nic nebylo. ALE teda v šestinedělí bych byla trošku opatrnější. Přecijen mikroflora ještě není vyvinutá nemá tolik protilátek.

Rozhodně dělám to, že vyndám z lednice do druhé lahvičky jen trochu, tu ohřeju na tělovou teplotu. A tu mu dávám, když chce ještě přihřeju.

Ono totiž jde o to, že nedopité mlíčko může být kontaminované pomocí slin atp. A když to necháš stát na pokojové teplotě bakterie se v tom mohou rozmnožit. Nemyslím, že Ti zkysne…

Správně bys měla ohřát dát vypít a co nevypije vylít. Mě je to ale osobně líto…
Ale pochopitelně, že je to trochu risk. Já k tomu mléku vždy čuchám i jsem ho párkrát ochutnala. Trochu se toho štítím, ale poznám aspoň, když už není úplně čerstvé.

Zároveň se taky nemá 2× ohřívat. Ale měla bys malé dávat mlíko v tělové teplotě ne pokojové. I když mě to pil i studenější. Dřív. Teď má 3 měsíce a kousek a už mi z lahve nechce pít vůbec…

Osobně si myslím, že je lepší odstříkat a zamrazit a dávat později než dávat teď odstříkané mléko. Navíc jestli ho máš hodně, tak odstříkáváním ho budeš mít víc. Takže pokud nechceš dělat zásoby mléka odstříkávej jen pokud to opravdu nejde vydržet a jen do úlevy, nikdy ne do sucha.

Příspěvek upraven 31.12.12 v 21:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
31.12.12 21:19

@Gladys díky za odpověď. taky se mi to právě nechce moc pokoušet, tak se ptám, jak to dělají ostatní. hold dnešní dávku vyleju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
31.12.12 21:23
@Gladys píše:
3-4h bych už nedávala. Nechala bych tak maximálně hodinku, pak ochutnala, ale dýl ne. To máš jak s UM, to jsem nechávala na dopití, dokud nezchladlo, pak vylít, nemá to cenu pokoušet, v mlíku se mohou množit mikroorganismy

Mám kamarádku a ta nechávala UM celou noc v ohřívačce, praktikovala to takto rok a nic.

U UM bych se bála míň než u MM osobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
31.12.12 21:25

@Myrha děkuju. jinak mně by se do budoucna určitě zásoby hodily. :D občas budu muset do školy, tak to bude potřeba. ještě jedna věc - v čem zamrazuješ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Renčí2
31.12.12 21:28

Na neonatologii mohlo být MM při pokojové teplotě max. 2 hodiny.

• Citovat
  • Upravit
31104
31.12.12 21:31
@dlacatko píše:
@Myrha děkuju. jinak mně by se do budoucna určitě zásoby hodily. :D občas budu muset do školy, tak to bude potřeba. ještě jedna věc - v čem zamrazuješ?

v igelitovém pytlíku, který dám do kelímku, v tom to zamrazím nastojato, kdy jen přendám druhý igelit a zagumičkuju. Pak zmražené zavážu a pak už házím do pytlíku takové koflíky.

Viz foto

jinak existují vakuové pytlíky od Medely nebo Avent má kelímky. Ale mě to bylo nepraktické, protože každý den zamražuji jinou dávku a je úplně zbytečné mít kelímek a v něm na dně. Například.

V mrazáku mléko vydrží 3 měsíce. Je taky třeba vzít v potaz, že má jiné složení, ono se mléko mění podle potřeb dítěte. Takže to není na to si zamrazit mléko a pak na 3 dny odjet.

Ale jedno kojení to zaplácne krásně a nemusíš utráce za UM.
Jen teda aby Ti dítko pilo z lahve… Můj to bojkotuje, ač byl prvních asi 6 týdnu pravidelně dokrmován, trochu jsem bojovala s kojením.

Takže teď mám zásobu a on to mlíko nechce… Nejvtipnější bylo, že ještě před 14 dny to bylo OK. Manžel mu normálně dal. Teď nechtěl od manžela ani heverem a ode mě to z té lahve vypil a to způsobem, že jsem mu dala z prsa, jak se odtrh, dala jsem mu lahve. A takhle několikrát dokola.

Prostě jsem to nechtěla vylít :mrgreen: Nicméně tento způsob konzumace je mi na 2 věci, tak snad se zase umoudří.

Jo a pozor na lahvičky, říká se, že pak můžeš mít problém s kojením. Já proto měla spec. lahvičku medely tuto:
http://www.medela.cz/…ty/calma.php
je to z ní složité.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
31.12.12 21:34

Já jsem pro dceru musela v nemocnici mléko odstříkávat týden, protože měla novor. žloutenku. Měla 3 týdny..Sestřičky i lékaři říkali, že MM vydrží při pokojové teplotě i 24 hodin, ty všechny doporučení okolo jsou jen opatření, prevence, „kdyby něco“..

Ale pokud už MM bylo jednou zamraženo nebo ochlazeno v ledničce, tak bych ho potom ohřála ve vodní lázni na tělovou teplotu a spotřebovala dítěti, zbytek vylila. Už bych nepřechovávala. Právě změny teplot podporují množení mikroorganismů.

Odpověď na otázku - pokud bylo zchlazeno, vylila bych ho.
Kdyby nebylo schlazeno a stálo ty 4 hodiny, nebála bych se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2183
31.12.12 21:41

Pri pokojove teplote nechavam 3 hodiny. od krmeni do krmeni. kdyz vyndavam z lednicky hned davam do ohrivacky a tam se to udzuje v pozadovane teplote nekdy u dve hodiny, kdyz malej zase usne. na prdiky ani bolesti nijak netrpel. ale ja s mlikem od zacatku bojuju a mam stalr jentak tak. pokud bych ho mela fakt hodne tak bych klidne vylila. mleko v sestinedeli nema cenu moc tamrazovat, protoze kdyz mz ho das pak ve trech mesicich tak ma uz jine slozeni nez co pije v te dobe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44199
31.12.12 21:46

S tím složením mléka bych se zase tak nehroutila :mrgreen:
Lepší dát při laktační krizi nebo když potřebuju k doktorovi třeba ve 3 měsících mléko zamražené ze šestinedělí než kupovat UM.

Je ale pravda, že složení mléka se přizpůsobuje věku a potřebám dítěte. Přesto to není „jed“..Já jsem kojila i v těhotenství a potom 3 měsíce obě děti. Mléko by se mělo přizpůsobit novorozenci, přesto věřím, že batoleti bylo přínosem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
31.12.12 22:20
@marieondatra píše:
mleko v sestinedeli nema cenu moc tamrazovat, protoze kdyz mz ho das pak ve trech mesicich tak ma uz jine slozeni nez co pije v te dobe.

To sice ano, ale pokud dáš jedno kojení mléko, co má trochu jiné složení tak to vůbec nevadí, protože si potřebné vezme z těch ostatních kojení a to zamražené mu prostě zažene hlad.

Jako nejde krmit zamraženým mlékem výlučně. Ale na příležitostné krmení to vůbec nevadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
31.12.12 22:21
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31104
31.12.12 22:23

Mě malý mléko ze šestinedělí vypil při prvním náběhu na zánět prsa. Byla jsem ráda, že ho mám. A stejně jsme pak jak jsem se rozkojovala stejně dokrmovali UM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2139
1.1.13 08:41

@Myrha díky za tip, to zkusím. :palec: Jinak tu lahvičku mám taky, je parádní, že to mlíko se z ní samo nerozlije a malá s trochou úsilí z ní ráda pije.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová