Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím, dámy.
Můj dotaz směřuje na již zkušené maminky.
Jsem ve 30. tt, jedná se o moje druhé těhotenství. Zhruba od 15. tt trpím na tvrdnutí břicha, stupňuje se to a nyní nemohu pořádně nic dělat. Ani sebemenší fyzická námaha nepřipadá v úvahu. Už nedokážu v klidu vyjít schody do patra, břicho mi tvrdne při řízení, v leže, když dělám oběd, v noci mě to budí ze spánku, ani krátké procházky nepřipadají v úvahu. Kdyby šlo pouze o tvrdnutí, ale poslední týdny se přidaly bolesti břicha při tvrdnutí a tlak na spodek. Na to v jakém jsem týdnu, chodím jak naprcaný kačer. Mám předepsané 3×1 tabletky magnézka a k tomu Magnosolv. Mám pocit, že to nezabírá. Jeden den je to lepší, další den se doslova svíjím v bolestech. Gynekolog se mi koukne na čípek, že je ok a kouká na mě jak na blázna.
Proto prosím o radu, zda nemáte nějaké úlevné metody - cvičení, polohy, homeopatika, zkrátka cokoli. Jsem z toho nešťastná, přeju si jen usnout a probudit se až k porodu.
@twix-ka ahoj, mě teda to magnesium docela pomáhá, ale teď jsem ještě přidala na doporučení holek ve skupince, rozpustný vápník, koupí se v lékárně a je to fakt znát, tak třeba taky pomůže ![]()
@katrih Vápník už beru v tabletkách (konkrétně od Glenmarku), napsal mi ho gyndař. Posun k lepšímu žádný ![]()
@twix-ka aha, tak to ti neporadím, ještě já si na spaní dávám polštář mezi kolena, ulevuje to pánvy a ještě se doporučuje při ležení na zádech podkládat zadek, aby byl vyvýšený
@twix-ka mě břicho tvrdlo jak v prvním, tak i teď v druhém těhotenství. Magnosolv beru, ale nějak extra rozdíl s ním taky nevidím, už jsem si na to tvrdnutí zvykla a beru to jako součást těhotenství. Jsem teď 29tt a taky cítím tlak na spodek a tvrdnutí je docela nepříjemné oproti dřívějšku, mimčo už má asi větší váhu, tak to asi více všechno zatěžuje
Všimla jsem si, že když méně piju, tak břicho tvrdne častěji, máš dostate tekutin, alespoň 2,5 litru denně?
@twix-ka ja brala u kluku 8( nekdy 10) tbl.Mg.lactici denně, nyni jsem ve 12 tt a břicho uz zacina tvrdnout taky..mne osobne vic vyhovovalo brat 4× denne 2 tbl., než treba vyšší davku jednou denně.. U prvniho jsem se otevirala od 20tt, rodila ve 37tt, i druheho k otevirani nedoslo, ale od nejakeho 32tt do konce to byl ocistec, tvrdnuti, poslicci..brr..porod v 39+1, oba sekcí..jinak pomahal podpůrný pás, cviceni s fyzioterapeutkou) ale cvik si uz nepamatuji bohuxel, cvicila jsem plno ruznych věci)..
@Danďuška Myslim si, ze piju dost. I v noci si neodpustim par dousku, kdyz se probudim. Pokusim se na to zamerit vic. Dekuju za radu.
Asi to bude soucasti tehotenstvi. Jen to prvni mi prislo takove pohodove, bez bolesti, tvrdnuti, neprijemnych stavu (jen ke konci me trapily otoky, ale to bylo ok), tak jsem cekala, ze i druhe bude „radostnym obdobim“. Zatim mi holka dava zabrat ![]()
@lentilka248 Jiz jsem koukala na podpurny pas na netu. Budu muset vyrazit do nejakeho obchodu, abych se nesekla s velikosti, kdybych objednavala z e-shopu.
Myslis si, ze bych teda mohla v nouzovych stavech vzit si vic tablet magnezia aniz by to ublizilo diteti? Ja jsem prave takova, ze neudelam nic bez vedomi lekare. Jenze ten muj se k tomu stavi vselijak, a to mi uz na monitoru skakaly kontrakce.
@twix-ka ja jsem lekarka, 6 tbl.( To Mg. Lactici ma 51 mg horciku v tabletě) jsem mela pravidelně „povolené“ gynekolozkou, 8tbl.ve výjimečných případech taky, 10 jsem si občas vzala, kdyz nebylo zbyti..Asi bych neuzivala dlouhodobe vic, než 400mg/den a určitě hořčík vysadit zhruba 4 týdny pred očekávaným TP..ja jsem teda občas brala i po 36tt, ale věděla jsem, že budu rodit sekcí..
@twix-ka každé těhotenství je jiné, já jsem si zase vytrpěla to první a druhé těhotenství mám pohodové, až na to tvrdnutí břicha, ale nějak mě to neomezuje. Všimla jsem si taky, že když chodím častěji na wc ikdyž se mi třeba nechce, tak to od tvdrnutí taky trochu pomáha. S plným močovým měchýřem mi břicho ztvrdne úplně jako kámen. Je to sice otravné, hodně pít a pořád chodit na wc, ale třeba to trošku pomůže.