Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, tvrdnuti bricha se da porovnat s tim, ze jsi hodne prejezena. Jako nafoukla a kdyz si sahnes na bricho, je opravdu tvrde, jako zahnuty sval nebo jak bych to popsala.
To poznáte až to přijde, u prvního těhotenství jsem to neznala vůbec. U druhého se to stávalo občas a je to jako by to břicho bylo nafouknuté jako balónek před prasknutím a taky najednou jakoby ztěžkne.
Tvrdnutí břicha je jako když zatnes sval. Vzhledem k tomu, že ten sval je děloha, je břicho tvrdé komplet.
Pokud bys tvrdnutí břicha měla, poznáš to. Někdo ho nemá celou dobu až do porodu.
Tak já to neznám vůbec a jsem na konci druhého těhotenství. Vždy jsem měla „tvrdou“ jen část - a to jsem připisovala tomu, že tam má nacpaný zadek nebo (dřív) hlavičku. Zbytek břicha na pohmat měkký. Ale já neznám ani (zatím) poslíčky …
@Emamama je to takove pnuti celeho bricha, je jako kamen tvrde…mne tvrdlo az jako poslicci nejdrive tyden pred porodem
kamosce tvrdne od 20tt a bere hodne magnezka, byla i na kapackach
nekomu netvrdne vubec…bud v klidu, az ztvrdne, poznas to
to co popisujes je jen vyboulene mimco ![]()
Pokud tvrdne bricho , tak vzdy tvrdne cele a pocit bych popsala tak , ze se cele napne a zteskne ,tak jsem to vnimala aspon ja ![]()