Učitelka se zaječími úmysly

Anonymní
28.12.18 21:54

Učitelka se zaječími úmysly

Dovolím si být úplně upřímná - tak prosím buď o zachování anonymity nebo o smazání tématu.

Láme se rok, tak bilancuji. A mám toho plné zuby - tedy ne doma, ale v práci.
Učím skoro dvacet let, stále na své první škole. Děti jsou skvělé, s nimi nemám nejmenší problém. Učit umím zajímavě a pořád mě to šíleně baví. Ani kolegové mi nijak nevadí, ne že bych většinu z nich považovala za své přátele, ale nevadí mi - to taky není problém. Technicky je pro mě zaměstnání ideálně daleko, v ideální části města, hned vedle fitka, do kterého už pár let chodím. Už to je velký argument pro spokojenost.

Vadí mi, a čím dál víc, vedení školy. Máme nového ředitele a je to idiot. Mladý namachrovaný pako, se kterým jsem si nějak nesedla. Tak trochu takový ten typ školometského šprta, který potřebuje mít všechno nalinkované. No a já jsem úplně jiný typ. Osobní na nule, protože prý nedělám nic navíc. Když se chci zapojit, nápad využije, ale realizaci svěří někomu jinému. Případně něco začnu dělat - ale tuto aktivitu mi jen tak mezi řečí vytkne jako nesmyslnou, což má tedy většinou pravdu, ale v jeho pojetí jsou veškeré smysluplné aktivity mou neplacenou povinností a já bych občas nějaké ty odměny taky ráda, že? Pak mi ovšem moji nečinnost vyčte. Pravidelně mi dává náročnější třídy, protože ví, že je zvládnu. Pak samozřejmě poukáže na to, že mám horší výsledky, no, samozřejmě, se slabší třídou zázraky neudělám. Navíc mě štve celé školství, čím dál víc, protože co si budeme namlouvat, tahle loď jde přímo ke dnu. A ani ve vánoční odměně jsem neměla ani korunu navíc, přestože ostatní kolegové měli.

No a teď mi řekněte, co mám dělat? Nejraději bych nakráčela do práce, na stůl položila výpověď a hrdě odešla středem. Což je teda pochopitelně totální nesmysl. Samotné učení mě baví a dělám ho dobře. Školu mám dokonale umístěnou na dojíždění MHD, navíc mám v okolí školu dětí. Jít do jiné školy mi přijde jako přebíhat z louže pod okap a jít mimo školství? Ano, obě děti mám v podstatě odrostlé a prázdniny mě už vlastně ani nezajímají, protože bych ráda s manželem cestovala mimo sezónu.

Ale odcházet po dvaceti letech praxe? Není to v mém věku nesmysl?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4019
28.12.18 21:57

Není. Od nás odcházel kolega tuším čtyři roky před duchodem. Jsi tam příliš dlouho a pokud ti práce z nějakého důvodu nevyhovuje, tak jí změň. Začít znovu a jinde se dá vždy. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
28.12.18 21:59
@Anonymní píše:
Dovolím si být úplně upřímná - tak prosím buď o zachování anonymity nebo o smazání tématu.

Láme se rok, tak bilancuji. A mám toho plné zuby - tedy ne doma, ale v práci.
Učím skoro dvacet let, stále na své první škole. Děti jsou skvělé, s nimi nemám nejmenší problém. Učit umím zajímavě a pořád mě to šíleně baví. Ani kolegové mi nijak nevadí, ne že bych většinu z nich považovala za své přátele, ale nevadí mi - to taky není problém. Technicky je pro mě zaměstnání ideálně daleko, v ideální části města, hned vedle fitka, do kterého už pár let chodím. Už to je velký argument pro spokojenost.

Vadí mi, a čím dál víc, vedení školy. Máme nového ředitele a je to idiot. Mladý namachrovaný pako, se kterým jsem si nějak nesedla. Tak trochu takový ten typ školometského šprta, který potřebuje mít všechno nalinkované. No a já jsem úplně jiný typ. Osobní na nule, protože prý nedělám nic navíc. Když se chci zapojit, nápad využije, ale realizaci svěří někomu jinému. Případně něco začnu dělat - ale tuto aktivitu mi jen tak mezi řečí vytkne jako nesmyslnou, což má tedy většinou pravdu, ale v jeho pojetí jsou veškeré smysluplné aktivity mou neplacenou povinností a já bych občas nějaké ty odměny taky ráda, že? Pak mi ovšem moji nečinnost vyčte. Pravidelně mi dává náročnější třídy, protože ví, že je zvládnu. Pak samozřejmě poukáže na to, že mám horší výsledky, no, samozřejmě, se slabší třídou zázraky neudělám. Navíc mě štve celé školství, čím dál víc, protože co si budeme namlouvat, tahle loď jde přímo ke dnu. A ani ve vánoční odměně jsem neměla ani korunu navíc, přestože ostatní kolegové měli.

No a teď mi řekněte, co mám dělat? Nejraději bych nakráčela do práce, na stůl položila výpověď a hrdě odešla středem. Což je teda pochopitelně totální nesmysl. Samotné učení mě baví a dělám ho dobře. Školu mám dokonale umístěnou na dojíždění MHD, navíc mám v okolí školu dětí. Jít do jiné školy mi přijde jako přebíhat z louže pod okap a jít mimo školství? Ano, obě děti mám v podstatě odrostlé a prázdniny mě už vlastně ani nezajímají, protože bych ráda s manželem cestovala mimo sezónu.

Ale odcházet po dvaceti letech praxe? Není to v mém věku nesmysl?

Ne…nikdy člověk není starý na změny.. důležitá je psychická pohoda.Naopak praxe je ve školství dobrá věc :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1247
28.12.18 22:01

Když na sebe a svoji spokojenost nebudeš myslet ty sama, tak to za tebe nikdo neudělá. Chápu, že tě baví učit, ale je pravděpodobné, že pokud vedení bude pořád stejné (jako že asi bude), tak se nic nezmění a budeš čím dál tím víc otrávená. Já bych odchod rozhodně zvážila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4966
28.12.18 22:02

Tezko posoudit. Je blby, kdyz mladej de*il zazdi lasku k praci a aktivni pristup. Nemas zastani treba u zastupce?
Jen k tem odmenam..osobni jsem za deset let nevidela a letos ani vanocni odmeny :-) Ale ten nas pan ridici aspon neprudi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7355
28.12.18 22:03

To mě vždy zamrzí, když narazím na člověka, kterého baví profese, má ji rád, pracuje s chutí … ale okolnosti (většinou nařízení a nadřízení) jsou postupem času neúnosné.
A učitelky obzvlášť oceňuji, když vidím, co s dětmi dokážou … Tak ať se rozhodneš ke své spokojenosti :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4615
28.12.18 22:04

Tak tam bych nebyla už ani chvíli a ruku na srdce obávám se že chtě nechtě za chvíli budeš mít takovou averzi že to budou odsirat děcka a to není dobré…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.12.18 22:05

Není a dokonce se říká, že učitelé jsou dobrý materiál i pro personalisty, kdybys chtěla změnit obor úplně.

Jinak já jsem asi 5 let na jednom místě, škole. A po mateřské už se tam moc vrátit nechci. Protože „staré“ kolegyně už odchází do důchodu a mladé jsou dost kravky.

• Citovat
  • Upravit
elibro
28.12.18 22:05

Dvacet let praxe se nezahazuje, to by byla škoda! Jednou sis vybrala, s tím musíš vydržet. Na tvojí spokojenosti nezáleží, beztak už to ve svém věku nějak doklepeš do důchodu. Možná bys jinde i byla spokojenější, ale zas by tam bylo třeba horší MHD, takže nemá smysl nic zkoušet.

Zní ti to nesmyslně? Potom má smysl zkoušet:). Což takhle alternativní školy v okolí třeba? Nebo už si myslíš na nějakou jinou práci?:)

• Citovat
  • Upravit
74217
28.12.18 22:08

Neni. Sluzebne starsi kolegyne vychovatelka po 20r. odesla. Byla 6r. na urade a vratila se do skolstvi. Do duchudu si myslim, ze uz zustane (tehdy byl duvod odchodu vedeni skoly, odeslo vice zamestnancu).
Ja zazila az nove vedeni a nemuzu si stezovat. Ona se vratila, kdyz se vystridalo vedeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
28.12.18 22:08

Myslíš, že v jiné škole bude podobné vedení? S tolika lety praxe, kdy tě učit pořád baví (což je obdivuhodné), je skoro škoda, aby taková kantorka odešla úplně mimo obor. Co zkusit zjistit podmínky na jiné škole / jiných školách?

Jinak nikdy není hloupé změnit od základů život. Má skvělá známá říká, že člověk by neměl na jednom místě zůstávat déle, než deset let. Jedině tak prý bude ze své práce stále nadšen. A tak letos po svých deseti letech opět změnila zaměstnavatele (v rámci stejné pracovní pozice) a je pořád neuvěřitelně pozitivní a šťastná. A nebála se toho právě ani teď před důchodem. Možná, že má v něčem pravdu. Na loajálnost už se v této době moc nehraje, nikdo neocení letitého zaměstnance a každý nově příchozí může brát víc, než dlouholetý zaměstnanec :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3023
28.12.18 22:12

Zmente skolu, tenhle reditelskej blbecek si na vas evidentne zasedl a bude vam jen hazet klacky pod nohy. Sla bych mu dat na stul vypoved, jela s manzelem na dovcu mimo sezonu a pak resila co dal. Rida bude x mesicu v riti, protoze nikoho poradnyho nesezene nebo naopak potrebuje nekoho vystipat, aby tam dohodil nekoho sveho? To uz jsou je spekulace, kazdopadne se nechova fer a zaslouzite si lepsi job. Klidne jdete ucit, ale jinam

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.12.18 22:13

Je mi asi tolik, co tobě a ze stejnych duvodu se rozhoduju odejit (ne ze skolstvi). Ta nejvhodnejsi doba, kdy bylo spoustu volnych mist je uz sice za nami, ale porad se da jeste vybirat. Tenhle vek je nejidealnejsi, po padesatce uz to pujde ztuha, prijde dalsi ekonomicka krize.
Nevahala bych.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
28.12.18 22:15

A už ses dívala po nabídkách práce, které by se ti líbily, případně zjišťovala jsi, jestli by tě chtěli?
Upřímně, řešila bych to až ve chvíli, kdy bych měla v ruce konkurenční pracovní nabídku. Možná stačí proběhnout se po pohovorech, potkat pár „šéfů“ z komerční sféry a třeba zjistíš, že je ti vlastně dobře :)
Jasně, že šéf de*il je v podstatě neslučitelný se spokojeným pracovním životem, ale všude chleba o dvou kůrkách. Nečekám, že by ses po 20 letech učení nadšeně vrhla na směny k pásu. Práce pořád je, otázka je jaká, a jestli to bude pro učitelku 40+ výhra.

V každém případě držím palce, ať se dobře rozhodneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14895
28.12.18 22:17
@Paralenka červená píše:
Je mi asi tolik, co tobě a ze stejnych duvodu se rozhoduju odejit (ne ze skolstvi). Ta nejvhodnejsi doba, kdy bylo spoustu volnych mist je uz sice za nami, ale porad se da jeste vybirat. Tenhle vek je nejidealnejsi, po padesatce uz to pujde ztuha, prijde dalsi ekonomicka krize.
Nevahala bych.

Už to začíná…bohužel. Fabriky kolem nás už propuštějí a jeden z největších holdingu nařídil nucenou dovolenou ještě týden. A to zvažovali 14 dní plus propustil pár stovek ukrajincu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat