Ucpaný mlékovod (asi)

27
1.5.15 18:41

Ucpaný mlékovod (asi) - prosím poraďte

Moc prosím o radu, už jsem zkoušela všechno a nic nepomáhá. Syn (10 týdnů) před pár dny spal nečekaně 8 hodin v kuse - vynechal jedno kojení - a já spala s ním. Vzbudila mě bolest v pravém prsu - velká zatvrdlina, zimnice. Nakojili jsme, ještě jsem odsála, prso bolelo trochu míň, ale nastoupila teplota (max. 38), slabost, bolest svalů a celý další den jsem byla úplně vyřízená, nedokázala jsem malého ani udržet, manžel musel zastoupit.
Hledala jsem rady a začala vše aplikovat: teplý obklad při kojení, teplá sprcha, odstříkávat, po kojení chladit, změnit polohu bradou k zatvrdlině, kojit často (na noc již natahuju budík). Další den mě opustila teplota a začala jsem fungovat, v prsu zůstala zatvrdlina v podobě jakoby cestičky od bradavky nahoru (cca 10 cm), stále pokračuju ve všech opatřeních, ale stav už se nezlepšuje (naštěstí ani nezhoršuje), ale nemůžu se toho zbavit. Je to 5. den. Předpokládám, že je to ucpaný mlékovod, ale na bradavce nemám žádný bílý puchýřek, který by šel propíchnout. Asi třikrát se mi po nahřátí podařilo z místa, které předpokládám, že je to ucpané, vymáčknout asi 2 kapky mlíka, které mělo žlutou barvu. Nevím, zda je to hnis, ale konzistence byla stejná jako mlíko. V prsu mě cuká a občas jakoby píchá. Ale předpokládám, že nejde o zánět, když teplota byla jen nízká a jen jeden den. Prosím, nenapadá vás, co by ještě pomohlo?
Pokud se to nezlepší, půjdu samozřejmě už k lékaři, ale bojím se, že mi bude nutit atb, tak bych ráda napřed udělala všechno pro to, abych se bez nich obešla. Díky moc předem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Hanney
1.5.15 18:46

@LucieDr tak ať nastoupí manžel… nahřát teplou vodou a musí to vytáhnout.

Příspěvek upraven 01.05.15 v 18:46

• Citovat
  • Upravit
691
1.5.15 18:46

Myslím, že všechno děláte správně, hlavně nahřívat, masírovat, kojit, odstříkávat nebo odsávat. Dostat to prostě ven. Škoda, že nemáte dítko starší, mají větší „tah“. Někdo radí nechat si pomoci od manžela, ale to každý nedá… :lol:
Pokud by došlo na antibiotika, nebojte se, při valné většině z nich můžete klidně dále kojit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7009
1.5.15 18:48

Mne se ucpany mlekovod projevoval jako malinka krupicka, nekdy vylezla jen po velice dukladnem zmacknuti bradavky. Tu jsem pak vydloubla jehlou a najednou crcelo mliko proudem.
Cele to bylo dost neprijemny proces. Pokud se ti nepovede zatvrdlinu zlikvidivat, zavolala bych si na gynekologickou pohotovost, ten mlekovod muze prasknout, vytvorit se absces a celkove to muze dojit do dost bolestivych koncu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
1.5.15 19:20

Děkuji, tak musím vytrvat a snad se to zlepší. Manžela nasadím až jako poslední možnost, je to ná mě trochu extrémní :)
Jehlou bych si klidně něco vydloubla, s tím problém nemám, ale není co. Opravdu se snažím cokoliv vymáčknout, ale žádný cucek ani puchyřek ani krupička, pouze těch pár kapek žlutého mléka ale pak zase ani ťuk.
Pokud by se to zhoršovalo, tak určitě na pohotovost pojedu, ale spíše to teď stagnuje :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1226
1.5.15 19:21

Mně nakonec po všech možných pokusech (včetně manžela nebo dávky oxytocinu na gyn. pohotovosti) pomohla opravdu fest horká sprcha na to postižené místo - opravdu co nejvíc, co člověk snese. Asi jsem to až přehnala, protože jak jsem vylezla, tak jsem omdlela, ale konečně se to spustilo. ATB jsem ale i přesto měla - horečky se mě držely tři dny (údajně to ale zánět nebyl, jen ten ucpaný mlékovod). :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
1.5.15 20:14

Díky všem :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1540
6.1.24 09:37

Ahoj, můžu mít ucpaný mlekovod, i když dcerce už budou dva roky? Už druhý den masíruju a nechce to pustit, teplota ani nic jiného není, jen bolestivé zdureni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová