Údené a parené syry v tehu

4
13.6.14 12:00

údené a parené syry v tehu

Ahojte. Ako tradičná Slováčka zo stredného Slovenska som vyrástla na domácich typických údených a parených syroch. Teraz som v 17tt a zvažujem, čo možem a čo nie. Práve idem na mesiac k rodičom a tie syry priamo z farmy, no proste viem, že určite neodolám. Ale netuším, ako to s týmito syrmi vobec je – možno ich jest bez rizika? Predsa len mlieko priamo z farmy, z koz, oviec, krav, všetko čerstvé, domáce… netuším, ako prebieha výroba, ale… Priateľ z toho má hrozné obavy, ale ako Čech samozrejme netuší, o čo prichádza :lol: Ale tie obavy mi samozrejme nahlodal do hlavy teraz tiež, lebo furt to by si nemala… lenže mesiac??? to určite budem mať každý deň na raňajky alebo večeru nejaký typ…tak to proste u nás chodí… Máte niektorá s týmto skúsenosti? Nerada vnímam tie veci jedla som všetko a som ok, aj keď to tak je dobre a super, ale nie je to odpoveď na otázku, či to je riziko alebo nie, či je to len strelba do slepého… ďakujem všetkým za plnohodnotné odpovede :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2244
13.6.14 12:03

Ja jim vse ;) v nejakem rozumnem mnozstvi bych se nebala ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1812
13.6.14 12:09

@adelinka7 Taky jím vše, ale je pravda, že jsem to trochu omezila co se množství týče. Ale už jsem měla halušky s bryndzou, camembert a taky nivové koule…prckovi to snad nijak neuškodí. Mám už dvě děti a jsou zcela zdravé a to jsem se taky cpala vším, na co jsem měla chuť :pankac: Ty domácí sýry ti upřímně závidím. Hned bych si taky dala :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
13.6.14 12:12

Ale notak ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
13.6.14 12:16

Pokud to nejíš denně a po kilech, tak je to v pohodě :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
17630
13.6.14 12:25

Tak v první řadě je úplně jedno jaké množství toho sníš. Pokud by v tom nedej bože nějaká listerie byla, tak stačí minimum. Takže rady typu nejez toho kila, jsou celkem zbytečné.
No a moje zkušenost. V prvním těhotenství jsem šílela ze všeho, v druhém jsem už trochu vychladla ave třetím jsem se cpala hermelínem horem dolem, včetně hermelínového salátu. Děti jsou všechny v pořádku.
Při té domácí výrobě jeproblém, že jeto nejspíš z nepasterizovaného mléka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
534
13.6.14 12:29

Za mňa doplním asi ešte otázku, je možné, žeby údené a parené syry listeriu kvoli svojmu sposobu zrenia alebo „parenia“ nemali??? Žeby sa zničila? Netuším, aký je proces tejto výroby, ale údený syr by mohol byť v pohode, či ani ten nie?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
13.6.14 12:37
@ninuskaf píše:
Za mňa doplním asi ešte otázku, je možné, žeby údené a parené syry listeriu kvoli svojmu sposobu zrenia alebo „parenia“ nemali??? Žeby sa zničila? Netuším, aký je proces tejto výroby, ale údený syr by mohol byť v pohode, či ani ten nie?

ta k to netuším. Co vím, tak listerie se ničí asi při 70 stupních, což při uzení asi není :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
13.6.14 13:03

@adelinka7 konzumuju, v rozumné míře nevadí  :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
13.6.14 13:27

A konzumujete aj tie z farmy priamo, alebo len tie balené z obchodu? Tie balené z obchodu sú vždy z pasterizovaného mlieka alebo nemusia byť? napr.na oštiepku či parenici to napísané vobec nie je (žiadna info o tom, či je z pasterizovaného mlieka alebo nepasterizovaného). Kto sa má v tom vyznať? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
13.6.14 13:28

Ja totiž riešim práve hlavne tie domáce z farmy (ako aj napr. údené korbáčiky atd atd atd)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
534
14.6.14 18:01

Tak som bola teraz v obchode a pred ním mali stánok farmári, prešla som si tie syry a všetko nepasterizované bolo označené, ale mali označené aj pasterizované - to bolo skoro všetko z kravského mlieka, takže som si kúpila oštiepok, korbáčiky atd. Ale kozie a ovčie výrobky boli nepasterizované… Takže označené to bolo, aj keď to mali len v sáčikoch…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí