Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den.
Ukvapeně jsme podepsali rezervační smlouvu na byt v paneláku, chceme z 2kk do většího bytu. Nyní toho ale litujeme a nevíme, jak z toho ven.
Zjistili jsme na bytu nějaké nedostatky, s tím už ale teď bohužel nemůžeme operovat. Mám nervy v háji a nespím už 3 týdny.
Kupní smlouva ještě podepsaná není.
Je nějaká cesta, jak z toho ven?
moc děkuji.
@pikola píše:
Tak podle toho, co máte v té smlouvě o rezervaci
Propadne rezervační poplatek a prodávajícím padne pokuta 150 000. Ale zajímá mě, zda se nedá třeba nějak domluvit.
A s nedostatky vás seznámili? Uvedu příklad. Kdyby třeba byla v bytě plíseň, tu by pretřeli a ta nebyla při prohlídce viditelná a po složeni zálohy by se ukázalo že tam je, tak bych to řešila klidně i přes právníka. Jde o to, jestli vás nějakým způsobem oklamali, nebo jestli jste o všem věděli a najednou se vám do toho nechce.
Pracuju v realitce. Samozřejmě rezervační poplatek má svůj význam a nevrací se. Respektive ano, vrací, po odečtení nákladů, pokud ale klient má důvod k odstoupení od této smlouvy. Pak bychom odečetli náklady a většinu poplatku by dostal zpět. Pokud je ale důvodem jen „rozmysleli jsme si to“, tak bychom nevraceli nic. Upřímně, to bychom si nevydělali ani na slanou vodu.
Pokud jde o pokutu prodávajícím, tak tu v rezervačních smlouvách nemáme, bereme na sebe odpovědnost za to, jakého klienta prodávajícímu vedeme a dle mě je to pěkná sviňárna.
Za mě bych Ti doporučovala kontaktovat realitku a pokusit se s nimi PO DOBRÉM domluvit. Budete mít větší šanci se s nimi dohodnout, než když na ně vletíte, že chcete peníze zpět.
@Anonymní píše:
Pracuju v realitce. Samozřejmě rezervační poplatek má svůj význam a nevrací se. Respektive ano, vrací, po odečtení nákladů, pokud ale klient má důvod k odstoupení od této smlouvy. Pak bychom odečetli náklady a většinu poplatku by dostal zpět. Pokud je ale důvodem jen „rozmysleli jsme si to“, tak bychom nevraceli nic. Upřímně, to bychom si nevydělali ani na slanou vodu.
Pokud jde o pokutu prodávajícím, tak tu v rezervačních smlouvách nemáme, bereme na sebe odpovědnost za to, jakého klienta prodávajícímu vedeme a dle mě je to pěkná sviňárna.
Za mě bych Ti doporučovala kontaktovat realitku a pokusit se s nimi PO DOBRÉM domluvit. Budete mít větší šanci se s nimi dohodnout, než když na ně vletíte, že chcete peníze zpět.
Co je prosím svinarna? Pokuta navíc i prodavajicimu nebo odstoupení od rezervační smlouvy?
Pán nám totiž tvrdí, že pokud nepodepíšeme kupní smlouvu, tak on si nechá ten poplatek 150 000 a nad to ještě Prodávajícímu dáme 150 000.
Samozřejmě víme, že rezervační poplatek propadne.
@janulicek89 tři tydny nespis místo toho aby jsi kontaktovala právníka, který Vám tu smlouvu projde a řekne jaké mate možnosti? ![]()
@janulicek89 píše:
Co je prosím svinarna? Pokuta navíc i prodavajicimu nebo odstoupení od rezervační smlouvy?
Pán nám totiž tvrdí, že pokud nepodepíšeme kupní smlouvu, tak on si nechá ten poplatek 150 000 a nad to ještě Prodávajícímu dáme 150 000.
Samozřejmě víme, že rezervační poplatek propadne.
a jaké vady ten byt má? Věděli jste o nich předem?
Jinak je otázka, je - li ted rozumné kupovat nemovitost, pokud to není nezbytné…S velkou pravděpodobností půjdou ceny dolů…
@janulicek89 no co nejdříve kontaktuj realitku a zkuste se domluvit. Záleží co přesně máte v RS.
Většinou propadne záloha a RK hledá dalšího kupce. U nás se o tu zálohu podělí RK a prodávající.
Tohle udělal i můj švagr, ten poplatek musel zaplatit ikdyz dům nakonec nekoupil, unahlil se s podpisem. Asi záleží, co máš ve smlouvě…
Prostě se jich zeptej. Nám takhle jednou cukla paní po podpisu rez. smlouvy, ale řekla nám to hned, za tři dny po podpisu, tak jsme to nehrotili a nic jsme po ní nechtěli. Vy jste jim ale sebrali tři týdny, kdy mohli shánět někoho jiného..
Hm, pravidlo č. 1 - nikdy nic nekupovat/neprodávat přes realitku. Řídím se tím už nějaký pátek a ušetřil jsem hromadu nervů a několik set tisíc. Realitní makléř, finanční poradce a politik je totální žumpa.
@Zumpa píše:
Hm, pravidlo č. 1 - nikdy nic nekupovat/neprodávat přes realitku. Řídím se tím už nějaký pátek a ušetřil jsem hromadu nervů a několik set tisíc. Realitní makléř, finanční poradce a politik je totální žumpa.
Jak kteri, ja mam zkusenosti dobre.:)
Příspěvek upraven 30.03.20 v 11:07
Jinak jako 3 týdny nic neřešit, to je také obdivuhodný výkon. Jaké jsou na to bytě vady, že ho nyní nechcete?