Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Při absenci jakýchkoli problémů bych vyvolávání 5 dnů po termínu odmítla
. Jsi to ty a tvé dítě, proč si zbytečně ubližovat?
Bude to asi fyzicky nejnáročnější den tvého života. Já byla v oxytocinové smršti u obou porodů, podle bolestí jsem si byla jistá, že umírám, že musím být na kusy. Moc mi pomáhalo soustředit se na dítě (teda mimo kontrakce
), jako kde má hlavičku, jak se asi točí, jak se tam cítí. A u druhého už jsem věděla, že stačí dočkat se miminka venku a šup! všechny bolesti zázračně skončí
.
@ametyst no doktorka mi rekla, ze pokud chci tak tam muzu uz zustat. Dite je v poradku a ja taky, sice mi to uz vadi, vsechno boli, ale ja se bojim hodne bolesti a jen kdyz mi dneska strcila prst dvnitr tak jsem utikala, takze kdyby mi tam davali tu tabletku na umele, tak to asi stejne nezvladnu…
@kacakaca asi fakt počkám, nic mi už neuteče, já jen myslela, že by mi to dr nenabídla, kdyby to nebylo v pořádku.
@bara 1 já nastupovala na vyvolání až ve 41+6 a bylo to v pohodě, stačila jen čtvrtka tabletky a malá se pak narodila asi tři hodiny po píchnutí vody. Epidurál to hodně urychlil. Jinak jsem byla jen pro špičku prstu, na monitorech žádné kontrakce, žádní poslíčci.
Tak já Ti snad přidám trochu optimismu. Rodila jsem vyvolávaně dva dny po termínu, malej musel ven kvůli velikosti. Otevřená jsem byla max. na špičku prstu, takže tomu předcházela preindukce - příprava porodních cest. Monitor bez oxytocinu, potom s kapačkou oxytocinu v žíle, aby bylo vidět, jak děloha a miminko reagují a jestli vůbec. Potom mi zavedli první tabletu Prostinu na otevření porodních cest. Do hodiny se dostavily kontrakce jako blázen, v podstatě jedna za druhou, já byla otevřená najednou na 2cm, za půl hodinky to bylo na 6cm, za další půlhodinku na všech 10cm a šlo se tlačit. Syn se narodil do hodinky a půl od první kontrakce, celkem do tří hodin od podání tablety. Jo, bolelo to jako blázen, já měla ovšem celou dobu křížové bolesti a co mě ničilo, to byla v podstatě jedna velká kontrakce, žádné pauzy, hned to nastoupilo v plné palbě. Na druhou stranu jsem rodila bez epidurálu, zvládla jsem porodit 4,5kg mimino s velkou hlavou a kdybych si měla vybrat mezi rychlým vyvoláním a dlouhým přirozeným, beru asi znovu vyvolání.
Je to na Tobě. Pokud nemáte žádné problémy, mimčo má dost vody a v břichu se mu pořád daří, klidně můžeš ještě počkat a třeba se porod rozjede ještě sám od sebe, což je dost možné. ![]()
@gabriela82
každá říká něco jiného, tak já teda nevím, co mám udělat a co je správné…
@bara 1 jej tak jim řekni že počkáš
!Ne opravdu vydrž to ještě, víc jak ten týden to určitě nebude
! Třeba se sami sekli v termínu a teď si myslíš že přenášíš
.
Kdybych měla na výběr, když jsem měla rodit já tak bych to určitě odmítla. Ale já bohužel měla už málo plodové vody
. Ale pokud je fakt všechno v pořádku, tak bych do konce tohoto týdne klidně počkala být tebou
.
Podle mě když se to rozjede samo tak je to určitě míň bolestivý! Ty kontrakce při vyvolávanym porodu jsou totiž hned silný a častý-já je měla fakt hned po dvou minutách a takhle to šlo až do konce(kromě doby kdy mi píchly epidural). Když se to rozjede normálně tak ty kontrakce jsou zpočátku slabší a sílí až s postupem porodu a otvíráním se. Tyhle častý kontrakce jsou fakt děsný, právě proto že to trvá tak dlouho
.
A neboj, však se taky dočkáš ![]()
@ametyst dobře, tak já odmítnu a počkám. Asi to už horší být nemůže. Děkuju za radu, snad byla správná. ![]()
Ahojky, ja bych se vyvolani taky nebala, me vyvolavali protoze mi rupla voda ale pripravena na porod jsem vubec nebyla…a ted trosku z jineho soudku. Velice rada jsem si pocetla komentare, protoze ziji v zahranici a tady je to opravdu s vyvolavanim uplne jinak. Vubec doktorka nechtela cekat az na termin a rekla mi jestli neporodim tak mi vyvolaji jeste pred terminem.Kdyz mi rupla voda automaticky chteli delat cisare s cimz jsem nesouhlasila a chtela pockat.Je zajimave srovnavat jak je to u nas v cesku a v jinych zemi
Nooooo…tak mi porod vyvolavali kvuli vysokemu tlaku.Dali mi tabletu nekdy kolem osme rano a 11.27 byla mala venku.Po zavedeni jsem dostala zimnici, dali mi infuzi a pak sup na sal, prasknout vodu a uz to jelo, jedna kontrakce za druhou, bez pauzy
Jako prvorodicka jsem z toho byla docela vykulena, zadny balon, pauza, sprcha az tesne pred tlacenim. Epidural jsem mela zavedeny z predesleho dne, protoze se s porodem uz pocitalo, ale nez mi ho stihli dat, uz sem sla tlacit.Tri zatlaceni, mala venku.No boli to, ale vydrzet se to da
A ta odmena
,ta stoji za vsechnu bolest sveta. Klidne bych sla znovu rodit, i vyvolavane, ale nenechala bych se uz nastrihnout
![]()
@bara 1 to je moc dobře, fakt
!
Tak klidně můžeš každý den psát jestli se už něco neděje
. Pevně věřím, že do konce týdne máš malou v náručí ![]()
@Danieli no tak to je u nás o moc lepší
! A jen tak císaře
? A proč ještě před termínem vyvolání???To teda vůbec nechápu ![]()
@bara 1 jestli si nechceš prožít peklo, nejspíš i s akutní sekcí na konci, radím nechod´! Máš ještě čas, 40 tý týden NENÍ TERMÍNEM PORODU! Těch pár dní ještě navíc vydržíš, vydrželo nás to miliony a za přirozený porod tak jak má být to určitě stojí.
@berry4 to je pravda, hodně ženských skončí na císaři
. Já naštěstí ne, ale opravdu znám hodně takových ![]()
@bara 1 Já tě opravdu nechci strašit, ale těhotenské obtíže jako bolesti naprosto všeho od žaludku po kyčle jsou prd ve srovnání s tím, co možná přijde po vyvolání. Kvůli svým obtížím bych do vyvolání nešla. Spíš koukám, že se doktorům do toho chce. Já měla problém s dítětem a vyvolání jsem si vybrečela 10dní po termínu.