Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@bara 1 já myslím, že tě to samotnou nenapadlo, ne? že ti doporučil dr?
já mám za sebou taky vyvolávaný porod, ve 41t, je to 4 měsíce a úplně chápu jak se cítíš. všude jsem o tom četla a bála se ještě víc..každý porod je jiný a třeba to budeš rychle za sebou…
já jsem pořád doufala, že se to rozjede samo, ale pak už jsem to chtěla mít už konečně za sebou, tak jsem byla už ráda, že na to vyvolání jdu a už budu mít prcka u sebe..
u mě to probíhalo tak, že mi v pondělí udělali hamiltona-nezabral(a mě teda vůbec nebolel, dr mi to řekla až pak a já to vůbec nepostřehla),ve středu jsem měla nástup, v 7 hod. zavedli tabletku(to teda boleloooo dr.byla nějaká drsná, jen to její vyšetření mě bolelo, ale byla to fakt rychlovka.tak to šlo),hodinku a půl se počkalo, pak jsem dostala klistýr, dr se koukla a že už to postupuje, že jsem na dva prsty, tak se píchla voda a mě teda hned začaly bolesti. nebudu lhát bolelo to, hlavně jsem to nečekala. myslela jsem, že to bude postupně a přišlo mi, že to byla jedna souvislá bolest, nestačila jsem se pomalu ani nadechnout a hned byla kontrakce. hodně mi pomáhalo být na míči ve sprše, tam se to dalo prodýchat. v té chvíli si pamatuju, jak jsem si nadávala a že nechápu jak do toho jde někdo dobrovolně znovu, ale teď bych zase řekla, že to tak příšerný nebylo.byla jsem hodně unavená(nastupovala jsem hned ráno a od dvou rána jsem nemohla z nervů spát, takže rada-pořádně si vyspi!!)celkově jsem byla nějakých 5 hodin v bolestech, ke konci jsem se otevřela už rychle..pak přišel samotný porod-trval cca dvacet minut..ke konci mi odeznívaly kontrakce, už byli dlouhé rozestupy a malý mi nešel vytlačit, tak mi píchli oxytocin, přišla hned velká kontrakce a malej byl hned na poslední zatlačení venku, takže mě jen pomohl!!nemůžu srovnávat, byl to můj první porod, ale řekla bych, že to určitě nebyl nejhorší porod…
hlavně se tady nenechej vystrašit, bude to dobré, uvidíš! kdyby jsi se na něco chtěla zeptat co jsem nenapsala, tak napiš…
přeji ti ať ti to dobře dopadne a máš to za chviličku za sebou, až budeš mít ten poklad, na to hned zapomeneš…(no já na tu bolest vzpomínala ještě dlouho, ale už v porodnici jsem věděla, že bych do toho šla kvůli tomu zlatíčku hned znovu)
@ametyst nevim co je lepsi a horsi.ale pri porodu jsem mela super personal a lidicky co mi moc pomahali ve vsem a velice ochotne a doktorka byla super.Ale jinak opravdu nevim jak by to melo nebo nemelo byt a co je lepsi nebo horsi
@Danieli no teď mě ještě napadá že asi chtěj aby ženská tolik netrpěla
.
@zlaticko22 blbost. Neprožila jsi přirozený porod bez zásahů, je to jak pít vodu a žiletky. Asi takhle bych to srovnala. Mám za sebou obé ( porpvé mě taky nahnali),dál už jsem si do toho nenechala nikým rýpat. Žádné vyvolání, žádné prdnutí vody, přijela jsem do porodnice 50 min před porodem a nevěřila, že rodím. Bez bolesti, bez zásahů, bez tohodle všeho.
Není to zapotřebí.
Nedávej návody na masakry, není to fér ![]()
@ametyst mozna je to tak a ja cisare nechtela.Oni rekli jestli ho chci nebot mi rupla voda ale na porod jsem nebyla pripravena, i kdyz porodni cesty uz byli otevrene.ale ja ze pockam, tak me vysetrili,(miminku jak bije srdicko a vse okolo)a napichli mi pitosin.To mi okamzite zacali slabe kontrakce a za dve hodiny silne ale opravdu silene, ruply mi zbytek vody a na 3 zatlaceni byla mala velku
@bara 1 píše:
@gabriela82každá říká něco jiného, tak já teda nevím, co mám udělat a co je správné…
Hele, pokud máš obavy a vyloženě se Ti do toho nechce, tak to jednoduše odmítni a vyčkej. Nikdo Tě nutit nemůže. A pokud by jsi z toho měla být nějak vystreslá, tak by ti to u toho porodu pak vůbec nepřidalo, to mi věř. Já měla první dítě vyvolávaně, klidně bych do toho šla znovu, ale teď podruhé tajně doufám, že se dítko rozhodne samo a budu mít potom hlavně to srovnání.
@bara 1 píše:
Teď mi řekl přítel, když si to tady četl od Vás, že jestli nechci ať ještě počkám.tak já teda nevim, dr mi říkala, že to ještě nutné není, tak mám jí teda říct ještě ten týden a doufat?
já bych určitě počkala, pokud je jinak vše ok. Minimálně by se ti mohli ještě trochu ty porodní cesty doupravit, změknout, dozrát… Pak by to vyvolání mohlo být taky o něčem jiném ![]()
@bara 1 heledˇ to vyvolávání je snad zažité jen tady v ČR. Všude jinde čekají, pokud je matka i dítě v pořádku až na porod přirozeně.
Já třetí dítko musela ze zdr. důvodů sice rodit před tp, tzn. do 39 týdne, ale i tak doktoři počkali, až to bude opravdu k věci, čekali 8 dní a snažili se mi přirozeně pomoct, k vyvolání se jim nechtělo ani omylem, usoudili sami, že s nepřipravenými porodními cestami by to bylo horší, než k věci.
Nakonec jsem porodila sama( teda s jejich přičiněním s Hamiltony) v 39+1. Naplánovaný porod měli o 8 dní dřív ![]()
Donutit tě nemohou. Respektovat musí. Monitorovat dítě a tebe taky, to už je to nejmenší, co pro tebe mohou udělat.
Normální těhotenství trvá 38-42 týdnů, tudíž stále je k vyvolání čas ![]()
Ja mela prvni porod prirozeny 10 dni po terminu a druhy vyvolavany den po terminu na me prani. Prvni porod trval 22 hodin, druhy jen 4 hodiny. Jestli byl jeden nebo druhej lepsi rict nemuzu, kontrakce bolely u obou, neprislo mi, ze by u vyvolavaneho vic.
Ja si po druhe o vyvolani rekla, hlavne kvuli stresum, kterem jsem mela z prenaseni, ze to placenta miminko neuzivi nebo se zakali plodovka a podobne.
Jestli se na porod jeste necitis tak pockej az jestli to prijde samo.
Jinak porod boli at je prirozenej nebo vyvolavanej, jestli se bolesti bojis domluv se na epidural.
@berry4 já teda nevím, jaký já tady dávám návod a na co?? jen jsem popsala můj průběh vyvolávaného porodu-na to se taky zakladatelka ptala, aby věděla co to bude obnášet…a svoje pocity o tom..nevím, ale když jsem slyšela jak kamarádka, která rodila úplně normálně, všechno tak jak mělo být a trvalo jí to snad celý den a nakonec musela na kleště, měla z toho zážitek jak prase..-tak to si myslím, že můj porod byl v pohodě…
ono u každé to je jinak, každý porod máš jiný, jedné to jde do hodinky, druhá se trápí dýl, to neovlivníš ani když jdeš normálně nebo vyvolávaně. nikdy nevíš jaký to bude…
jestli máš strach a nemusíš do toho, tak ještě určitě počkej..pokud je miminko v pořádku tak nemáš co řešit, ono si řekne až bude chtít ven ![]()
@zlaticko22 no - to je právě to, že už jen ten postup, co popisuješ je celku dost drastický - píchnout vodu, když jsi otevřená na 2 cm? To leckteré porodnice ani nepříjmají rodičku k porodu a šupou ji zpátky domů ![]()
V podstatě jsi měla štěstí ty sama, že to nedopadlo jinak - hůř, že jsi taky neskončila u kleští, nebo na sekci. To je můj názor.
Apropos -přirozený porod může klidně trvat o 2 dny, ale není to o tom, že se několik hodin svíjíš v bolestech, nemůžeš se jí ani nadechnout a na konec do tebe musí pumpovat oxytocin, aby se vůbec dostalo dítko ven.
Přirozený porod je prostě přirozený porod. Někoho třeba taky bolí, ale v porovnání s umělým posunováním a zrychlováním je to nebe a dudy ![]()
@berry4 hele, ale zakladatelka chtěla vědět co jí třeba čeká. Jasně, každá porodnice to má jinak, a zrovna v té její to bude jiné, ale proč by @zlaticko22 nemohla napsat jak to probíhalo u ní ![]()
@berry4 nemám srovnání, takže nevím..určitě je přirozený lepší, o tom se vůbec bavit nebudu…já vyvolávaný porod nepreferuju!!! jen říkám, jaké to bylo u mě…
píchli mi ji, protože jsem byla otevřená jen tak na špičku prstu a za hodinku a půl už na dva prsty, takže se to pomalu rozjíždělo..nevím nejsem doktorka a nevím jaké jsou u tohoto správné postupy a hádat se o tom nebudu…do mě oxytocin rozhodně nepumpovali, byla to jedna dávka,,prostě už mi odeznívaly kontrakce, čekala jsem už hodně dlouho na to kdy mám tlačit a v mém případě mi to jen pomohlo, bylo to až na poslední zatlačení.
Je pravdou, že zakl. je typická prvorodička, která netuší, co ji může, nebo nemusí čekat. Je pravdou, že když @zlaticko22 čtu tvůj popis, tak se do něj vžívám, protože už vím, o čem píšeš, navíc ten postup mi nepřijde úplně fér, ale to třeba vidím já, s nějakými těmi zkušenosti a prožitky třeba i s přirozeným porodem i s vyvoláním.
Bohužel - každá z nás máme tak jako tak ten svůj porod jiný, než Máńa odvedle, Bětka od sousedů, každá ho i jinak cítíme co do intenzity bolesti. Zakladatelka si stejně nemůže zatím umět představit, co ji vlastně čeká, nebo čekat může a přijde mi, že se spíše může i ve svých představách bloknout, nebo ten podvědomý strach ji nakonec může i dopomoct k horšímu porodu. ![]()
Já osobně si myslím, že by se tak sebemrskat neměla
a stačí napsat, že pokud je dítě i ona v pořádku, atˇ tomu dá volný průběh. Tot´můj náhled na věc ![]()
Tak jsem tam dneska volala že přijdu jen na poslech srdíčka a že si ještě lehnout nejdu. Sestřička se ptala proč a jáý jí řekla, že ještě počkám a že se bojím. Tak říkala, že zase tak brzy není. Takže si myslím, že ve středu tam půjdu, dají mi termín v pátek a to už se tomu asi nevyhnu
. No co, asi zkusím běat schody ještě. Já jen vím, že jestli mi budou dělat Hemiltona a nebo zavádět tabletku, tak se nenechám. Vevnitř to mám stažený jak když jsem panna a bolí mě i když mi tam strkala dr prs. Děkuju všem za rady…Třeba to vyjde!