Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
sterezie píše:
podle mě máš úplně normální dítě a nepřipadá mi, že by Ti nějak ubližovalto teda nevím, co by sis myslela o naší slečně
prská jídlo úplně běžně, je to jen známka toho, že nechce pokračovat, štípe, jelikož se na mě snaží vysápat- spíš je hezký vědět, že to malý stvoření se k Tobě hlásí, řve, když se jí něco nelíbí- taky pochopitelné, když nemá možnost to říct a do hlavy už jsme se taky několikrát ťukly
fakt si nemyslím, že se moje dítě chová škaredě
..fakt by mě zajímalo, co čekáš od ani ne ročního dítěte
Nechci, aby z něj byl malej ďábel. Viz můj předchozí příspěvek.
Chocolattecoffee píše:Liduš88 píše:Já právě myslím, že už tady to začíná, jelikož rozumí slovu ne. Nechci aby pak byl zlej a ještě byl třeba na mě agresivní. Myslím, že trošku dohled to už chce.
Myslím že v 10.měsících se žádný řád neudělá.Nebo aspoň my to tak nemáme.A co se týče TV malá má nejradši reklamy,ale nenechávám ji koukat.
Agresivní nebude jen tak sám od sebe. Pokud je dítě agresivní, vždycky tomu něco předchází, např zažilo nějaké trauma, odkouká to od rodičů (úmyslné plácání).
Je třeba ale odlišit agresivitu a temperament a pokud máš dítě víc živé, těžko ho předěláš nějakými zákazy, sama snad nechceš mít poslušnou loutku. Podle mě to moc řešíš.
Prostě všechny děti jsou v určitém období tak trochu ďáblíci
No my už jsme si prošli jedním obdobím vzdoru, ale to vás čeká až za delší čas.
Podle me teda zakladatelka nema zive dite, to by se mela prijit kouknout k nam ![]()
Sem tam skrabne po noze?? To me fakt rozesmalo. Me teda drape, stipe atd neustale. Samo ze neumyslne, ale jak mu to vysvetlit? Kdyz treba placa do obliceje a ma z toho srandu, dam ho na zem a reknu durazne NE. Ale pokud se mazlime a on me drapne..
Ja uz mela o dost horsi veci, dnes me napr. majznul lzickou do obliceje, kdyz jsem se nad nim sklanela (tim uzkym koncem me dost velkou silou pichnul). Nejhorsi asi bylo, kdyz me jednou boxnul rukou do otevrenyho oka
![]()
Jinak NE rozumi dobre, ale to neznamena, ze poslechne. Kdyz treba leze ke kvetinaci hrabat hlinu a ja zarvu NE, tak se dabelsky rozesmeje a akorat tak strasne zrychli k tomu kvetinaci…
Jo a s prskanim jidla.. Taky jsme meli obdobi a vraci se to. Jediny, co zabralo, bylo proste odejit a nechat v zidlicce a delat si svoje nekde mimo. Za chvilku ho sranda presla, pochopil a prestal to delat. Ale nemyslim si, ze ma kapacitu si neco takovyho v tomhle veku pamatovat a taky to zkousi za nejakou dobu zas.
Choco, to je minimálně na polepšovnu
. Promiň, ale musím se smát, kdybys viděla, co se třeba u jídla děje denodenně u nás, tak bys asi skončila v blázinci.
Chocolattecoffee píše:
Málemu je 10měs. (8měs. korigovaného věku).
Malej mě sem tam škrábe do nohy, když ho mám na klíně a u toho na něco čučí. No nepříjde mi, že to dělá naschvál, ale už mi u chování dal i hlavičku, zakřičela jsem, protože to samozřejmě dost bolelo, úplně jsem se zděsila té rány.
A u papání jednou prskal jídlo (jen jednu lžičku), pak už nic.
Má už teď cenu zakazovat? Podle mě v tomto věku děti už ví, co znamená slovo ne.
Podle mě totiž ví, co dělá, protože když se na něj dívám, tak řve, že něco chce (sám něví co). A když se nedívám je ticho.
NEvím, co ti tu kdo psal, nečetla jsem. Mám také 10m dítě. Myslím si, že ještě neví, co se smí a co ne, resp. co je špatné. A to, že ti vyprskal lžičku jídla je v pohodě, se mnou se malá u oběda pere. Dávám jí do pusy lžičku a ona začne šermovat rukama před obličejem. Hlavičku jsem dostala nespočetněkrát.
Ale určitě už bude vědět co znamená NE! Naše cácora to ví takl od těch 7m, kdy se začala plazit a občas tahat za kabely. Takže teď stačí říct ne a většinou je klid. Když pokračuje, tak jdu k ní a znovu řeknu NE! A potom už je klid vždy. Sice se někdy začne vztekat, tak honem odvedu pozornost jinam a je to.
Ivča78 píše:
Choco, to je minimálně na polepšovnu![]()
![]()
. Promiň, ale musím se smát, kdybys viděla, co se třeba u jídla děje denodenně u nás, tak bys asi skončila v blázinci.
No já jsem si spíš všimla, že malej u jídla hypnotuzuje TV a otáčí se za ní a věčně z ní tuhne a zapomíná na jídlo a pak ani jíst nechce. ![]()
Gina108 píše:Chocolattecoffee píše:Agresivní nebude jen tak sám od sebe. Pokud je dítě agresivní, vždycky tomu něco předchází, např zažilo nějaké trauma, odkouká to od rodičů (úmyslné plácání).Liduš88 píše:Já právě myslím, že už tady to začíná, jelikož rozumí slovu ne. Nechci aby pak byl zlej a ještě byl třeba na mě agresivní. Myslím, že trošku dohled to už chce.
Myslím že v 10.měsících se žádný řád neudělá.Nebo aspoň my to tak nemáme.A co se týče TV malá má nejradši reklamy,ale nenechávám ji koukat.
Je třeba ale odlišit agresivitu a temperament a pokud máš dítě víc živé, těžko ho předěláš nějakými zákazy, sama snad nechceš mít poslušnou loutku. Podle mě to moc řešíš.Prostě všechny děti jsou v určitém období tak trochu ďáblíci
![]()
No my už jsme si prošli jedním obdobím vzdoru, ale to vás čeká až za delší čas.
On právě živý nijak extra není, tichounkej, ale někdy se vytočí a připadá mi, že se rozčílením ohání. ![]()
Od nás zatím moc nekoukal, leda od chůvy. ![]()
Chocolattecoffee píše:Ivča78 píše:No já jsem si spíš všimla, že malej u jídla hypnotuzuje TV a otáčí se za ní a věčně z ní tuhne a zapomíná na jídlo a pak ani jíst nechce.
Choco, to je minimálně na polepšovnu![]()
![]()
Jo, tak televize to je spolehlivej magnet, já ji radši ani nezapínám, protože jinak u ní malej stojí a je nalepenej na obrazovce, takže ji pouštím, až když večer spí. My u jídla zase musíme mít hračky
.
Pokud ho někdo šimrá prstem (a jemu se to líbí), je možné, že se to pokouší napodobit.
Jestli škrábe, doporučuji opilovat nehty a ne dumat, jestli to dělá schválně. ![]()
ahojky pravidla hned,dokud je nechápe a může si je zažít, jak zkusí něco jiného a pak budeš nastolovat pravidla tak je už skoro pozdě. Např.jíst zásadně jen v židličce,jak dělá blbinky tak je s jídlem konec (nebudu ho nahánět se lžičkou,že) atd. A co si zavedeš hned je pak bez práce, věř..mám 3 a u prvních dvou jsem to nevěděla a je to s nima mnohem těžší než s nejmenším..
souhlasím. Ostré Ne se tolik liší od našeho běžného mluvení že to malého (10m) vždycky zarazí,někdy to zkusí znova,tak opět Ne a pak toho obvykle nechá,jde si po něčem jiném,někdy se vztekne ,ale nechá toho. Samozřejmě ne když má nějaký vztekací amok, to pak neslyší nic a je zbytečné řvát ne:-). Prskání u jídla,škrabkání,kousání,štípání není ještě v tomto věku jako špatné chování, neví,co je špatné,jen zkouší-je to zábava prskat jídlo ne? ale určitě nedělá věci schválně,tak malej to ani neumí
ještě nejsou zlí,jen hraví a oběvují svět ![]()
kucerkaalena píše:
květináče a hlína v nich je moje noční můra
A je snad problém dát je z dosahu?