Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Jana525 píše:
Ne a ne a ne. A to ziju v Britanii., kde se nosi. Mam k tomu odpor. Stejnokroj z umeleho vlakna. Je to drahy, to neustale kupovat a deti se nemuzou projevovat jako individuality.
A jak tam funguje nákup uniformy pro sociálně slabé? Mají na to nějakou dávku? Protože to je prostě jednoznačně náklad navíc (triko a obyč kalhoty dítě unosí kamkoliv, uniformu asi jen do školy).
Co pokud dítěti nevyhovuje materiál (ekzematici a umělé materiály apod.)?
Boty musí mít také konkrétní typ, nebo stačí např. černá společenská bota?
Za mě ne, pokud děti mají pošahané rodiče, tak se budou přednáhět jinde.. Neni to o dětech, a le o rodičích..
I tady když čtu, jak někdo nakupuje body,,, nějaké značky za 400kč a a prostě chce kvalitu, a přitom to je jenom o tom nápisu.. Je to samozřejmě každého věc, ale jde o to, že maminka dodá, že chce to nej, a kvalitu a myslí si, že dítě, které má za 100 kč, je nějaké sociální vrstvy..
To stejné pak začne ve školce.. Já bych v žádném případě dítěti nedala tepláčky, jednou prohlásila jedna maminka na hřišti a dítě si hrálo v rifličkách..
Spíš bych děti učila, že nemají být povrchní, nevěřím, že celá třída lpí na značkách a lpí na nej mobilu..
Já mám kluka ve druhé třídě, tak ani neví, která.. o mobilu jsem od kluka neslyšela, že by ten a nebo onem nějaký a jaký měl, DOkonce kluk co chodí do 7 třídy, má mobil a oblečení,, průměr, ani levný, ani drahy, a nikdy jsem ho neslyšela, aby mi řekl, ten a nen nosí Hugo Boss atd.nebo jak se to píše
Příspěvek upraven 30.08.21 v 16:40
Ja bydlim v Anglii. Uniformy fo skoly tu dcera nosi uz od skolky. Kdyz je dite na zakladce, tak naklady jsou nizsi. Ted prestupuje v 11 letech na secondary a uz jsme museli koukit sako, sukni a svetr ze skolniho obchodu. ALE ja jsem stejne rada za uniformy. Vsem to strasne slusi. A nemusi se fakt resit, co na sebe.
Nektere veci se daji koupit secondhand. Vetsina skol maji bazarky uniforem. Deti muzou po sobe i podedit skolni uniformu.
Uniformy do 6 tridy prodavaji v kazdem supermarketu.
Takze za me jsdm pro uniformu.
Chodila jsem na střední, kde byl pokus o uniformy. Tuším jeden školní rok to vydrželo. Došlo k bojkotu žáků a vlastně i učitelů. Pak se to zrušilo. Předepsané oblečení zůstalo pouze na praxe. Což je pochopitelné, že tam je to nutné na hotelovce. Naše společnost na to není připravená. Není to součást. Jak to mají třeba v Anglii. To u nás nikdy neprojde.
Možná by se děti spíš měly naučit, že cena věcí, které si kupujeme, z nás nedělá lepší nebo horší lidi. Že spolužák v oblečení ze sekáče není horší než spolužák ve značkovém. Rozdíly mezi společenskými třídami tu byly, jsou a budou a nemá cenu před nimi uměle zavírat oči a tvářit se, že nejsou. Spíš se musíme naučit s nimi nějak rozumně pracovat a nepohrdat sebou navzájem.
@Svistice pro socialne slabe….tyhle lidi dostavaji dost pridpevku, benefitu. detem se hradi jidlo ve skolach. V nasi skole jsme davali nase uniformy, co jsou male do skoly, bud do bazarku nebo se to da prace detem ze socialne slabych rodin. Ja uz jsem vedela, komu tu uniformu predat osobne.
Nesmysl, nechci aby někdo narizoval, jak se mají moje děti oblékat.
Ekonomické rozdíly se stejně projeví na jiných věcech.
@lucenka píše:
Ty použité nezničené uniformy se dají prodata tedy dítě má určitě školní oblečení povinné a nikdo s tím nemá problém (boty má svoje, ale ve třídě je na prvním stupni stejně na boso)
Nošené, prané oblečení po někom je poznat, že je jeté. Takže opět by byly stejně rozdíly, že někdo má na nové a někdo musí dětem pořídit obnošené, protože nové jsou drahé. Rozdíly mezi sociální skupinou to neodstraní.
Uniforma nikomu a ničemu nepomůže.
@Anonymní píše:
Ano vím, že to je nepravděpodobné, ale bylo by to fajn i z hlediska sociálně slabších rodin.
na to by to nemělo sebemenší vliv, děti moc dobře vědí, jak na tom spolužáci ekonomicky jsou - mobily, šperky, doplňky, čím, kdo koho vyzvedává před školou, jaké má kdo kapesné, co si koupí na školním výletě, atd.
@Lenka76 píše:
@Svistice pro socialne slabe….tyhle lidi dostavaji dost pridpevku, benefitu. detem se hradi jidlo ve skolach. V nasi skole jsme davali nase uniformy, co jsou male do skoly, bud do bazarku nebo se to da prace detem ze socialne slabych rodin. Ja uz jsem vedela, komu tu uniformu predat osobne.
U nás by to skončilo tak, že by byla speciální dávka na uniformy (jako na respirátory) pro sociálně slabé, kteří by ovšem záhy s uniformami kšeftovali, staré nakupovali za pakatel a nové prodávali, takže by opět sociální val nebyl zbourán. Jejich děti by opět chodily ve starých hadrech. Nehledě na to, že u nás to nemá v komunitním školství tradici.
@Kelsey přesně, to když někdo, kdo má menší finanční příjem, zajde do Lidlu a nebo Pepco a nebo takové ty věci, co se dají koupit v akcích, tak lepší udělá, jak obnošené oblečení xx prané..
KOlik takových kusů musí žák mít?? Přece nemůže mít jednu,, dvě?? To se musí prát pořád dokola a představa, že se jedna v prádle, která se netihla oprat a druhá, se stane nehoda, třeba zakapání od jídla, a ted co na sebe ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý den, s kamarádkou jsme se bavily o tom, že by bylo fajn zavést na základních a klidně i středních školách uniformy. Děti by se nepředváděli, nevychloubali apod.. Jaký na to máte názor vy?
A proč? Spousta dětí se nevychloubá, nepředvádí.
@Kelsey píše:
Nošené, prané oblečení po někom je poznat, že je jeté. Takže opět by byly stejně rozdíly, že někdo má na nové a někdo musí dětem pořídit obnošené, protože nové jsou drahé. Rozdíly mezi sociální skupinou to neodstraní.
Uniforma nikomu a ničemu nepomůže.
Záleží na kvalitě toho oblečení. Na některém to poznat není.
@Jana525 píše:
Ne a ne a ne. A to ziju v Britanii., kde se nosi. Mam k tomu odpor. Stejnokroj z umeleho vlakna. Je to drahy, to neustale kupovat a deti se nemuzou projevovat jako individuality.
a zrovna v UK jsou naopak uniformy k tomu, aby se poznalo, do jaký kasty patříš (soukromá versus státní vzdělávací instituce)
Me staci, ze musim nosit uniformu v praci a jsem strasne rada, ze se tomu deti vyhnou alespon ve skole. Za me je to strasna hloupost. Ani nevim jak to maji v anglii, jestli devcata muzou nosit i kalhoty, nebo musi jen sukni.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.