Poradna duly
Jana Čurdová
Ahojky,
tak se hlásím opět po městě. Dneska už jsem jela raději autem.
Daisy , jé ty už máš úžasné bříško. já chci dneska taky fotit, tak až se povede, tak taky přidám ![]()
Mirko , zmenšit fotku by mělo jít skoro ve všech prohlížečích. Jestli ti to nejde, tak mi to pošli na mail a já ti to udělám. Není problém.
Ale koukám, že už jsi tam fotku dostala, vidíš jsi šikulka!
UTZ - držím palečky a pokud bude nová fotečka, tak ji přidej, ju
Fireangel , Mělník je hezkého město, hlavně soutok.
Jo už jsem na Aperio taky zabrousila a mají to hezky a srozumitelně udělané.
Nic já jdu taky chr, chr, chr
Ahojky
Tak jsem z UTZ doma a píšu jak jsem slíbila.Miminko bylo moc hodné a nechalo se změřit. Od hlavičky k zadečku má 4,2 cm + ještě nožičky.Vše co mělo mít tak má. A já mám zase krásnou fotečku.
Teď už se moc těším na další, to už bude vidět co to je-teda jestli se bude chtít ukázat.
Já mám o porodnici jasno hned od začátku.
Mějte se prima a opatrujte bříška.
Ahojky HOLKY,
taky zdravím a píšu jak jsem slíbila…
Tak sme dojeli a bylo tam asi 10párů(fakt všichni s parnerama:) a tak nás ale vzala bylo to za půl hoďky a byla jsem překvapená, protože to dělá moje doktorka(sreenigové testy-jako ultrazvuk) tak mě možná vzala proto i přednostně, protože jsem tam došla asi osmá a šla jsem asi čtvrtá:)
Mimi sebou mrskalo, nechtělo se nechat změřit, dávalo pěstičku k obličeji, doktorka říkala, že je to nezbeda, hihi ,ale má 7,12cm, táák povyrostlo za těch 21dnů co jsem byla na KO a mám i fotečku,ale jak jsem ji přefotila, je taková nekvalitní a stejně nevím jak ji sem vložit…
Jinak dělala míry i na šijové projasnění, nosní kůstka tam je…a řekla pak, že je to negativnáí, tak snad je to vše ok..ale myslíte, že ještě se dělá nějaké vyhodnocení nebo tak, to jsem se už neptala..
Ale jdu na kontrolu 12.8. talk se jí zeptám v ordinaci…
No a podle ní jem 13+1tt a termín 9.2.2009 takže Sammy-změníš?!
JUKY: klidně, ale nemám mailík tvůj
a kamarádka mi to zmenšovala, ale vyšlo jí to fakt pidi a já vidím, že to máte mnohem hezčí vidět, tak jsem z toho blázen?! ![]()
Holky já jsem vás přečetla a gratuluji ke ko…Jdu do hajan. jsem mimo.papa
SAMMY:zítra držím palečky na výsledky ![]()
Jdu kukat na tv a do hajan, tak zatím pap, pokud sem už dneska nekuknu… ![]()
Ahojky,vůbec jsem Vás nemohla dočíst,Vy jste se ale rozjeli.
Mně se rozbil počítač,tak chodím jen na návštěvu k manžovi a to potom vůbec nestíhám číst.
Tak k té Praze,Terko,dobře,že jsi se rozhodla pro Mělník,já chtěla Laurinku rodit v Praze,ale v Podolí mi řekli ve 14tt,že tedy ani náhodou už a U Apolináře byli tak nechutný,že jsem si to radší rozmyslela..a je pravda,že když mají plno,tedy Stop stav,zavolají Ti sanitku a jedeš jinam a to pak bůh ví kam..=o)
Ke kočárků,tak yjsem Mirko řešila Tandemy,ale myslím,že Laurinka už bude pěkně capkat po svých,je taky o něco starší než Teo,je jí 19m.Takže máme jasnýho Casualplay S4+ Playmoon+ Prima Easy..
U Laurinky jsem měla Jané Slalom Pro komplet a taky teda super,jen už chci změnu,měním kočárky jak ponožky,když s nima mám krám,to už je jako nemoc..=o))
Jinak je mi furt blbě,jsem zvědavá,kdy to skončí,pupík už trochu vylezl,ale nic hezkýho,spíš to vypadá jako vytahaná děloha než nějáký mini těhu bříško.. ![]()
Zítra hlasím kontrolu,ale asi bez UTZ,dám echo až se vrátím,jsem na 16h.
Jinak k nám do obchodu už chodí dost těhulky co mají termín v únoru a nakupujou a nakupujou-postýlky,objednávají si kočárky na určitý termíny,vaničky,všechno…=o)
Také gratuluju ke kontrolám a zdravím nově příchozí,opravdu nás tu ale moc není..=o)
Ahoj holky, hlásím se jen bleskově. Dnes na UZ vše v pořádku, NT 1,5cm, integrované riziko NTD 1:15000. Drobek má 6cm.
Ráno letíme na dovču, tak se tu mějte hezky, snad se tam neupečeme ![]()
Ahojky holky ![]()
Mirko : Tak to je super, že další výsledky jsou dobré ![]()
Dneska jsem byli v Brně na tom odběru choriaa dalo se to přežít
Ránu umrtvili, ale vevnitř to bylo stejně cítit a docela to bolelo, hlavně když jehla procházela dělohou a pak nabírání vzorku. I s pohovorem to trvalo asi 30 minut, prvně dělala dr. UTZ a kontrolovala mimi. Má už 6cm
Dr. byla moc milá a všechno popisovala, kdy to bude bolet a tak. Na výsledky budeme volat příští středu, tak snad to bude dobré!
Dobré dopoledne.
Všem gratuluju k proběhlým úspěšným kontrolám a Miruš, tobě budu na středu moc držet palečky.
Já mám za sebou dnes zubaře a razítko a v 11 si budu volat pro krevní výsledky ze screeningu, tak doufám, že bude všechno ok.
Ty jo proč máte všechny tak brzy screeningové testy? To jste si všechny zaplatily ty dřívější?
Vždyť já jsem z vás skoro nejdýl těhulka a čekají mě až nejdřív za týden…
Jinak - taky máte úplně placaté bříško, když ležíte na zádech? Já mám pupík vidět jen vestoje..i když je to asi normální…a taky je na pořádné břicho je ještě asi čas..jsem 15tt..no, nevím ![]()
Terezko, screeningové testy v 1. trimestru se dělají myslím přesně od 10+3 tt do 13+6 tt. Pokud jdeš později, jedná se asi o triple testy v 16 tt. Co jsem o nich četla, tak vycházejí docela klamně a zbytečně Tě pak posílají na amnio. To se stalo před měsícem i mé známe. Ty NT+ testy v 1. trimestru si musíš převážně zaplatit (okolo 1500,–, ale jsou přesnější).
Moje dr. mi je napsala automaticky a v Ostravě je dělají dokonce zadarmo, protože na to dostávají grand EU…
Bříško se mi taky ještě zfoukne, když ležím, ale myslím, že na to budeme ještě vzpomínat, když se nebudeme moct ani válet ![]()
No mně právě moje gyndr řekla, že veškeré testy se dělají až v 16tt. A to prosím nejen vrozené vady, ale i moje krev - tedy Rh faktor atd. Takže já nemám zatím test udělaný ani jeden. Ty dřívější testy mi nabízela, ale právě by mě stály docela dost, jako student šetřím každou korunu, navíc mi řekla, že v jednadvaceti letech mám velmi malé riziko nějaké vrozené vady, když je navíc ani nemáme v rodině, a hlavně - já na 14dní odjížděla a po mém návratu byla zase 14dní pryč moje gyndr, takže jsem k ní objednaná hned ten první den, co už bude v ordinaci, a to budu 14+6, takže konec 15tt a to už asi nemá smysl ty testy dělat a rovnou pár dní počkám a půjdu na ty klasické..co si tedy k tomu připlatím, bude určitě utz, protože ten by mi jinak udělala až kolem 20tt..je to hloupý, ach jo ![]()
Fireangel : Jaké máš Rh? Pokud vím, tak ve 12tt, by se mělo právě udělat vyšetření krve, kde se zjišťije právě krecní skupina a Rh (Rh negativní ženy chodí na krevní testy častěji a sledují se protilátky), HIV, žloutenka apod.
Tak jsem jukla na net a našla jsem tohle. Jsou tady vyšetření, které se mají dělat v těhu a taky kdy:
//Doporučená frekvence návštěv v prenatální poradně
· do 23. týdne á 4 týdny
· 24.-32. týden á 3 týdny
· 33.-36. týden á 2 týdny
· 37.-40. týden á 1 týden
· po TP á 2 dny (CTG)
Doporučení základních vyšetření v těhotenství (dle Sekce perinatální medicíny ČGPS)
10.-12. týden těhotenství
Vstupní vyšetření:
· KS + Rh faktor (protilátky)
· HBsAg, HIV, BWR (sérologicky)
· Rubeola, pokud není doloženo povinné očkování
· Toxoplazmóza u rizikových skupin
· Gonorrhea kultivačně u rizikových skupin
· Onkologická cytologie, kolposkopie čípku, při susp. nebo patol. nálezu ihned expertní kolposkopie, event.biopsie
Základní opakované vyšetření:
· TK, P, tělesná hmotnost, moč chemicky papírkem
Doporučená vyšetření:
· UZ vyšetření, včetně nuchální translucence (NT), beta-hCG, PAPP-A, pH pochvy papírkem
Porodnické vyšetření:
· Akce srdeční plodu (Dopton) od 14. týdne těhotenství
· Měření vzdálenosti fundus - spona
· Vaginální vyšetření: cervix skóre + naléhající část plodu
· Pelvimetrie (conjugata externa, diagonalis)
· Amnioskopie v termínu porodu (pokud jsou podmínky)
· Pohyby plodu (sledování těhotnou), vyšetření prsů
16. týden těhotenství
· Tripple-test (hCG, AFP, E3) - program Alpha
· Základní opakovaná vyšetření
Doporučená vyšetření:
· poševní alkalizační test (amin test) s užitím KOH - slouží k detekci bakteriální vaginózy
20. týden těhotenství
· U Rh-negativních žen protilátky
· KO včetně trombocytů
· 1. UZ screening
24. týden těhotenství
· Kultivace pochvy, endocervixu (aerobní, anaerobní), kultivace moče - u rizikových skupin
· Orální glukózový toleranční test (oGTT)
28. týden těhotenství
· U Rh-negativních žen-protilátky
28.-32. týden těhotenství
· 2. UZ screening (u vícečetné gravidity vždy flowmetrie)
36. týden těhotenství
· HIV, BWR, gonorrhea - u rizikových skupin
· U Rh-negativních žen - protilátky
· CTG - u rizikových skupin
· 2. KO (včetně trombocytů)
· Kultivace pochvy, endocervixu (GBS)
37. týden těhotenství
· CTG u rizikových skupin
38.-40. týden těhotenství
· CTG
· Speciální vyšetření (interní, neurologické, ortopedické) - u rizikových skupin, vnitřní vyšetření pánve (conjugata diagonalis)
40 týdnů těhotenství - porod (prodloužená gravidita)
· CTG á 2 dny
· Vaginální kontrola 2× týdně
· UZ biometrie k upřesnění TP
· 10. den po TP: oxytocinový zátěžový test (OZT)
· 41+5 - 42. ukončený týden gravidity: hospitalizace + indukce//
Je to sice vyčerpávající odpověď, třeba se ale bude hodit více holkám ![]()