Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@SIMONA1234 píše:
No nevím, nevím…jdu ti profiltrovat FB…Jak tam bude víc fotek Bubliny, volám OSPOD…!!!
@Ditta77 píše:
No tak já teda spolehlivě jednu kamarádku, která takhle upřednostňuje holku mám-prostě Adéla, naše Adélka, narozeniny Adélky, všechno Adélka a starší kluk nic a nikde-a všímám si toho nejen já, ale i ostatní kamarádky…a není to jen na FB-prostě i v normálním životě
Přesně to jsem měla na mysli, tady se holky strašně chytly toho FB a řeší jen FB, i když jsem několikrát psala, že to je jen příklad a vidím to i v jiných věcech.
Možná se kolem mě prostě náhodou nakumulovalo víc holek, které to tak mají, ale obecný jev to zjevně není…
@Hanka1 píše:
Praha, resp. Praha-východ…
myslím že kamarádka bude informována, protože už to není anonym…
@Sova Klára píše:
myslím že kamarádka bude informována, protože už to není anonym…
Já? Vážně? A kde?
Tak to je blbý ![]()
Většinou se život začne točit kolem mlašího dítěte a je jedno jakého je pohlaví. Jsou na něm víc vidět pokroky, prostě je to něco nového. Nemyslím si, že by to bylo dáno pohlavím. Pokud se narodí třetí dítě, klidně kluk, profilovka se opět změní a je v „kurzu“ opět mlaší dítě. Nemá to nic společného s láskou k dětem k pohlaví, nebo s odsouváním staršího.
@Anonymní píše:
Poslední dobou si všímám, že když se po chlapečkovi narodí holčička, jako by chlapeček přestal existovat. Kamarádky vymění profilovku na FB na fotku s ní, mluví jen o ní, dávají statusy jako „mezi námi děvčaty“ a fotku s dcerou. Při osobním setkání mluví jen o ní, používají obraty jakože „Evička je za odměnu“, „druhého dítěte jsem se bála, aby nebylo uřvané jako Honzík, ale Nelinka je zlatá“, „láska k Beátce naskočila hned“, „cítím, že Emilka je moje spřízněná duše“ atd.Svým způsobem to chápu, ale překvapilo mě, jak je to rozšířené.
Máte podobnou zkušenost?
Nevím. Já prohlašovala, že syn ví, že musí být hodný a spavý, jinak by se maminka zhroutila
. Dcera se do 3 let budila po 2 - 3 hodinách, přes den také moc nechtěla spát. Syn také byl/je více mamánek, více mazlivý než dcerka. V některých věcech upřednosťnuji dceru, v některých věcech syna.
Jo a profilovku jsem si po narození syna změnila na neutrální nebo na sebe, ne na druhé dítě.
@Lanna1 píše:
Většinou se život začne točit kolem mlašího dítěte a je jedno jakého je pohlaví. Jsou na něm víc vidět pokroky, prostě je to něco nového. Nemyslím si, že by to bylo dáno pohlavím. Pokud se narodí třetí dítě, klidně kluk, profilovka se opět změní a je v „kurzu“ opět mlaší dítě. Nemá to nic společného s láskou k dětem k pohlaví, nebo s odsouváním staršího.
Nejde jen o FB
Je jedno o co jde jestli o FB nebo o běžný kontakt s okolím. Prostě se vždy mluví o nejmladším dítěti a je jedno o jaké pohlaví se jedná. Je to prostě něco nového, jsou na tom vidět pokroky každý den. Ano, jsou určitě případy, kdy je určité pohlaví upřednostňováno, zcela okatě a starší sourozenec opačného pohlaví to hodně pociťuje a je například odstrkován. Tohle, co tu ale píšete vy, je pro mě jen zcela přirozená věc bez návaznosti na pohlaví. Mám pět dětí a vím, že byli vždycky všichni nejvíc poprdění právě z nejmladšího bez ohledu na pohlaví.
@Lanna1 píše:
Je jedno o co jde jestli o FB nebo o běžný kontakt s okolím. Prostě se vždy mluví o nejmladším dítěti a je jedno o jaké pohlaví se jedná. Je to prostě něco nového, jsou na tom vidět pokroky každý den. Ano, jsou určitě případy, kdy je určité pohlaví upřednostňováno, zcela okatě a starší sourozenec opačného pohlaví to hodně pociťuje a je například odstrkován. Tohle, co tu ale píšete vy, je pro mě jen zcela přirozená věc bez návaznosti na pohlaví. Mám pět dětí a vím, že byli vždycky všichni nejvíc poprdění právě z nejmladšího bez ohledu na pohlaví.
No nevím, to mladší dítě bude vždycky mladší ![]()
Teď jsou jim tři čtyři a furt to je Beátka tohle, Beátka támhleto.
@Anonymní píše:
Poslední dobou si všímám, že když se po chlapečkovi narodí holčička, jako by chlapeček přestal existovat. Kamarádky vymění profilovku na FB na fotku s ní, mluví jen o ní, dávají statusy jako „mezi námi děvčaty“ a fotku s dcerou. Při osobním setkání mluví jen o ní, používají obraty jakože „Evička je za odměnu“, „druhého dítěte jsem se bála, aby nebylo uřvané jako Honzík, ale Nelinka je zlatá“, „láska k Beátce naskočila hned“, „cítím, že Emilka je moje spřízněná duše“ atd.Svým způsobem to chápu, ale překvapilo mě, jak je to rozšířené.
Máte podobnou zkušenost?
Ne nemám…ale je pravda, že při narození druhého dítěte (pohlaví je jedno) mám občas pocit, jakoby rodiče a příbuzní obecně, první dítě na chváli odstrčili „na druhou kolej“, ale jen na pár dní,…díkybohu ![]()
Máme to tak nějak vyrovnané. První holka, druhej kluk. Chlapi v rodině šťastní, že konečně syn/vnuk/synovec… Někdo dál upředňostňuje dceru a synka si moc nevšímá. Já osobně momentálně asi taky trochu víc „žeru“ kluka, asi proto, že po extrémně uřvané dceři je to mimino za odměnu. Ale snažím se brát obě děti stejně.
@Denise13 píše:
Tohle dělaji jen ženy, chlapi zase upřednostnuji syny a neznám chlapa, ktery by netouzil po synovi a kdyby si mohl kazdej z nich vybrat tak holka to nebude
můj chlap netouží po synovi, dokonce si dělá srandu, že do třetího nejdeme, protože by to mohl být kluk a co pak s ním. Když jsme trénovaní na holky.
Znám jednu maminu, které se narodila holčička v pořadí třetí, první kluk, druhá holka. A z té je teda poprděná fest. Odnáší to hlavně prostřední holka, začala koktat a celkově je taková jiná - zaraženější, hledá dospěláka, který s ní bude mluvit, věnovat se jí.
@Callipo90 píše:
Nemám, mám zkušenost, co se týká sociálních sítí třeba, že jakmile se narodí dítě, tak už facebook plní jen fotky a statusy s dítětem nebo o dítěti, většinou zásadně bez tatínka. Tatínek jakoby sociálně uhynul
U nás to tak může vypadat, ale věc se má tak, že můj partner Facebook nemá rád a výslovně nesnáší, když někdo jeho fotky a jiné údaje o něm dává na síť. Takže já bych děsně ráda, ale bohužel, i z akcí musím vybírat jen ty, kde tatínek není, když chci sdílet nějaké fotky:-). Takže na Facebooku vypadám jako svobodná matka, protože nejen tatínkovy fotky nesdílím, ale ani o něm nemluvím a nejmenuji ho:-))).