Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Milé maminky, potřebuju poradit. Mám doma 6 týdenní holčičku a trápí jí snad už od porodu větry. Zaplať pánbůh v noci mi spí nádherně. Je vzhůru jednou za noc ale přes den je to k nevydržení. Sama mi neusne, chce pořád chovat, večer uspávám chováním a přes den taky pořád chovám, jinak pláče. Pláče mi i v ruce, protože to v ní bublá. Zkusila jsem už na prdy snad všechno ale nic nepomáhá a teď jsem si všimla že to na mě i dost často hraje. Nemůžu se ani najíst, ani dojít na záchod. Jak ji položím pláče. Přes den když mi usne na ruce a položím jí, zbudí se a pláče. Zkoušela jsem si ji vzít i do postele a hladit, ale nepomáhá. Opravdu jen to chování, ale je to pro mě hrozně vyčerpávající a ona musí být určitě rozlámaná. Naučí se někdy usínat sama? Jen že jí položím do postýlky? Jak toho docílím když jí trápí prdy a co přes den? Nevadí že skoro nespinká. Ráda bych si sní pohrála a popovídala a pomazlila, jenže to nejde, je snad závislá na houpání. Jsme v paneláku a nemůžu a ani nechci jí nechávat vyřvat když vím že jí bolí bříško ale co dělat? V noci je to ale uplně bez problémů. Jak je to možný.
Pokud brečí pokaždé, když ji někam odložíš, tak bych řekla, že to nebudou prdíky, ale prostě jen vyžaduje tvou přítomnost, cítit tě u sebe…
možná by pomohlo pořídit si šátek - s tím se pak dá dělat dost různých činností.
Pak mě taky napadlo zavinování, je možný, že když jí máš u sebe, tak jí jakoby mačkáš, zatímco když ji položíš, tak se „rozplácne“ a to jí vadí, jak má okolo sebe moc prostoru.
Náš malej strávil zavinutej skoro celé šestinedělí, pak do 5ti měsíců sem ho zavinovala na spaní…
A co manduka ci satek? Temhle malym miminkum schazi jeste brisko, ja mela prvni mesice malou porad u sebe, nejradej mi spala na brise. A kdyz jsem potrebovala fungovat, tak jsem ji dala do manduky. Chovani bych odbouravala az bude vetsi.
Zkousela jsi metody podle Karpa? Zavinovani, sum?
Jinak i ty prdy umi potrapit, kdyz je u tebe, tak se ji zahriva brisko a mozna se ji ulevuje, tak ji tve teplo dela dobre.
Dělá jí dobře když jí plácám po zadečku a hopsám sní na balónu. Někdy pláče i tak. Občas vydrží ale musím být u ní a zpívat jí a hladit, ale tak 15 minut max. Na mém břiše jí můžu mít jen když usně pri kojení a nechce si krknou protože spí. Jak je vzůru tak nevydrží. Jak kdyby si to bříško mačkala a nedělalo jí to dobře. Bolej mě už hrozně záda. A v tý zavinovačce být nechce. Vzteká se že nemůže hýbat rukama jak chce.
Radim taky zavinout na spani a povysavat, davat spat co dve hodiny. A v sesti tydnech to na tebe opravdu nehraje a ani neni na miste nechavat plakat. satek nemam a dnes me to opravdu mrzi mohla jsem si usetrit prvnich par neklidn#h mesicu
Nezavinovat do zavinovacky, ale do velke pleny. Navod je na youtube pod zavinuti haipadaipa tusim. Pres den ji obcas vyslikni i z plinky a nechej ji kopat nozkama. To je na prdy to prave.
No ono asi vsechno uplne tak prdy nebudou…vem si, ze byla devet mesicu v brisku s mamou a najednu slus a velkej svet a mamo kde jsi. Casto to tak byva, ze na konci sestinedeli se ty deti „proberou“ a chteji chovat a nosit a byt s mamou.
reseni existuje, aby se to dalo zvladnout: satek ci ergonomicke nositko a pak rady od americkeho pediatra H. Karpa (hod si kdyztak do googlu), ve zkratce: pevne zavinuti aby nemohli sermovat ruckama, pohupovani, bily sum (digestor, fen, vysavac, zvuky deste na youtube…) a dudani - dudlik.
pres den hodne nos, dite bude spokojenejsi, na to je ten satek bezvadnej, muzes si u toho delat i svoje veci - ja treba sila a syn spokojene spal. Dokud jsou malinky, nejsou ani tak tezky. Nebo obstaras domacnost.
na usinani samotne pres den je jeste mala, ale pomuze pevne zavinout, omezit prostor a u toho luxovat, bude tuhos hned.
Jo a nechat pokopat nozkama na holo je taky moc dobry - u syna to fungovalo naprosto zazracne, jak kdyz vypnes cudlik. Kdyz brecel, tak jsem slikla gate a dala na zem na matraci.
to zavinuti do pevne pleny ale zkus, poradne utahnout, rucky u tela…oni se vztekaj, ale ve vysledku je to vic zklidni, nebudej se tolik, pac sermujici rucky ktery nedokazou obvladnout je rusi.
Jak píšou holky… skoro každý řvaní se svádí na prdíky. To by ji ale bolelo bříško i v noci a ne jen ve dne ![]()
Je prostě ještě malinká, zvyklá na neustálé nošení a pohupování z bříška. Už tu padlo hodně dobrých rad.. šátek, ergo nosítko, Karp a jeho metody. Zavinování bych nezavrhovala jen kvůli tomu, že řve když ji zavineš. Je nutný i to okolo, aby měla stejný pocit jako v bříšku. Tzn. „šum“, pohupování atd. Všechno si můžeš najít
Nechci tě zklamat, ale my jsme ta tom stejně a to nám teď budou tři měsíce. Malý měl když byl menší strašné bolení a celé dny prokřičel i na ruce, stejně jak píšeš. Pomohli nám až probiotika Biogaia jsou sice drahé, ale stálo to za to. K tomu dáváme ještě kapičky Babycalm. Už je to o hodně lepší, ale jak si malej zvyknul na to nošení, tak jsme se toho do teď nezbavili. Přes den usne jen v kočáře a to nesmíme zastavit jinak je hned vzhůru. Večer uspáváme také na ruce. A musí být vždy pevně zavinutý, jinak se v noci budí. Jinak také spí už od mala pěkně. Po pravdě, také bych brala nějaké rady, ale myslím, že nám nezbude než vydržet. Tak hodně síly.
Děkuji všem moc za rady… Zavinovat nemohu… Budí se vzteky že se nemúže hýbat, má ráda prostor… jinak bílý šum… super věc! hodně nám to pomohlo, ale jen při večerním usínání… nehoupeme vůbec a když, tak 5 minut a Kačka je tuhá…
@petrul opravdu to nesvádím na prdíky… myslím, že své dítko znám a vím jak se chová… kolikrát nemohla ani papat… kroutila se bolestmi u prsu jak blázen… koupila jsem espumizan, sab simplex a lepší, ale týden si dělám kmínový čaj a je jako vyměněná… Pláč vyměnila za smích a pláče jen když se jí chce spinkat… alw to už je spíš takový knourání… To jak plakala před tím, to jsem myslela, že mi prasknou bubínky… Těd střílí o 106 a je klid ![]()
@Lucy87… koukám, že jste na tom stejně… opravdu zkus ten bílý šum…je to k nezaplacení… nikdy bych tomu nevěřila, ale byla jsem tak zoufalá, že jsem to zkusila… Prdíky jsem vyřešila kmínovím čajíkem a ted když pláče tak vím, že chce spinkat a nemůže zabrat, tak se oblíknem a jdem spinkat do kočárku… pomalu jí to chování odbourávám a už jí chovám jen když se rozpláče tak, že nejde uklidnit mluvením, zpíváním ani chrastěním chrastítkem a nebo když je hodná, tak se sní mazlím, aby věděla, že se sní nemazlím jen když pláče… sice je to zdlouhavý ale účiný… před měsícem a půl jsem sní jen hopsala na míči a jak jsem vstala tak řev, takže si myslím, že jsme udělali pokrok
věřím že ho taky uděláte, ale pořád nevydrží ležet chvilku sama… musím si sní pořád povídat… jak nepovídám, nebo nezpívám tak začne plakat prdola
Bohužel nám bílý šum nepomáhá. Zkoušeli jsme vysavač, fén, digestoř i pračku, ale vše je u nás jen na chvilku. Teď jsme právě také vyměnili kapičky za sab simblex a je to o něco lepší. Zkusím ještě ten kmínový čaj. Jak si ho prosím tě připravuješ? Každým dnem se dětičky mnění. Náš lump zase začal usínat sám po kojení večer, přes den ho mám odpoledne v Manduce a hopsám s ním na míči aby se prospal, nebo s ním uklízím a tak. Jinak nic sama neudělám. Jak jsem tady četlat hlava je napřed než tělo, tak potřebuje pořád nějakou zábavu jinak pláče. Náš malej nechtěl být nikdy na bříšku až teď se mu to začíná líbit, tak se u toho i pěkně vyprdí a je mu lépe. Uvidíš, chce to čas. Jestliže chce drndat, drnej. Uvidíš, že za týden to bude zase jiné. Další týden zase. Je to vše jen dočasné a ode dne jsou ty miminka suprovější. Jo a u nás je to bohužel také tak, že den ode dne miminko spí méně a méně ![]()
Mám vyzkoušené super účinné a 100%přírodní, fin. dostupné, kapičky na správné zažívání, prdíky a pravidelnou stolici, výrazně podporují tvorbu mlíčka-pokud chceš ještě kojit…zabírají okamžitě, klidně napiš na mailovku, pošlu více info