Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jistě, hazard to asi je - ale za sebe raději risknu to očkování
Vím, že TBC přenášejí dospělí - co takhle děti na zahradě kde pracuje nakažený údržbář? To mi jako sci-fi nepřijde. Nebo třeba spolucestující ve vlaku, nakažený dědeček v kině… Jistě, pravděpodobnost je malá - ale vyšší než pravděpodobnost komplikace očkování.
Já neodsuzuji tvou volbu, jen mám jinou.
Asi jsem ovlivněná tím, že mému pradědečkovi zemřela víc než polovina sourozenců na banální nemoci - včetně TBC, záškrtu, obrny - a taky španělské chřipky… Jistě, byla jiná doba… Ale co já vím, zda právě ta jiná doba nezpůsobí, že lékař nerozezná začínající nemoc, na které je většina děti očkovaná… Prostě protože se s tím nikdy nesetkal…
L.
No, ťahať sem pradedečkových súrodencov je trochu mimo mísu. Je mi ľúto, že v minulosti zomieralo toľko mladých ľudí, ale to predsa nemože byť dovod k zbesilému očkovaniu dnes.
Ad nakazený údržbár - za prvé je pomerne málo pravdepodobné, že nakazí deti na záhrade - on je hrozbou najma pre ľudí, ktorí žijú s ním v spoločnej domácnosti (nákazlivosť TBC nie je ako u chrípky, kde stačí kýchnutie a „pol kina“ odchádza s chrípkou. V Európe jeden chorý nakazí ročne jedného až dvoch ľudí.) Za druhé, počet nových TBC ochorené je v ČR približne 1000 za rok, čo je menej, než úmrtí za rok na cestách (nehovoriac o tom, že u nás sa na tuberu zomiera výnimočne a prevažne starí ľudia). A za tretie, nikde som netvrdila, že sa očkovať nemá, tvrdím, že sa má v správny čas…
Gabika
Gabiko: doporučuji si o TBC popovídat s nějakým lékařem z plicního sanatoria, jednoho znám - asi by se vaše názory přeci jen lišily, tak kdo má pravdu ? A také že by si možná Robert Koch ťukal na čelo - marná snaha.
Já mám na očkování zcela jiný názor než ty, ale na druhou stranu - odpovědnost za své děti máš ty. Můj kolega tomu říká, že pak nastupuje přirozený výběr druhu - kruté, ale v postatě pravdivé. Já své dítě chránit chci - nemoc je vždy větší zátěž pro organizmus než očkování a dívat se na to, že mi může i zemřít, nebudu. Přiznám se, že mnohem raději vidím své dítě spokojené, usměvavé a v pohodě, kdy ho nic netrápí a kdy také netrpí.
A na tetanus děti taky nenecháš očkovat ? Můj děda očkovaný nebyl a v roce 1970 na tetanus zemřel (takže žádná dávná „vykopávka“ a nic vzdáleného) - je to strašná nemoc a umírání je stejně strašné jako její průběh. Dodnes o tom moje máma mluví se slzami v očích - každý den byla u dědy v nemocnici. A víš, jak se nakazil ? … škrábla ho kočka, na tlapkách a drápech měla hlínu, když někde hrabala na zahrádce. Tedy nic „exotického“.
paraplicko - v čom konkrétne by sa naše názory líšili? A prečo by si podľa teba pán Koch ťukal na čelo? Keď už sa na mňa pozeráš zvysoka, podlož svoje názory serióznymi argumentami.
paraplicko píše:
Já své dítě chránit chci - nemoc je vždy větší zátěž pro organizmus než očkování a dívat se na to, že mi může i zemřít, nebudu. Přiznám se, že mnohem raději vidím své dítě spokojené, usměvavé a v pohodě, kdy ho nic netrápí a kdy také netrpí.
Choroba paradoxne nie vždy znamená vačšiu záťaž, častokrát prekonaná jedna choroba ochraňuje telo pred inou chorobou (napr. rakovinou) a očkovanie v kojeneckom veku zase može sposobovať u malých detí cukrovku, alrgie, autizmus…
Ale asi to tu píšem zbytočne… vy chcete vidieť len jednu jednoduchú pravdu, pichnúť a nestarať sa. O tom, že na očkovanie sa dá pozerať celkom inak nechcete ani počuť…
Gabika
Gabiko: připomínáš mi fanatika, já tě nepřesvědčuji o své pravdě, já jsem řekla, že život a zdraví tvých dětí je ve tvých rukách a jsi za ně odpovědná, stejně jako my ostatní. A nemá to nic společného s jednoduchostí a také netuším, co myslíš tím:
„vy chcete vidieť len jednu jednoduchú pravdu, pichnúť a nestarať sa“
… to jakože ten, co nechá dítě očkovat je pohodlný a nechce se o nic starat ? A nenechá ho nemoc prodělat ? To snad ne ??? Ono při dnešní migraci lidí po světě není vyloučeno, že se dá dostat nemoc, která se u nás téměř nebo vůbec nevyskytuje. A argument že se dnes na TBC tolik neumírá, je taky zjednodušené - ta nemoc je natolik pro organizmus náročná, že léčba není jak u zánětu nosohltanu, vyležet týden a hurá zase mezi lidi.
Statistiky bych raději nechala na odborníky - o tom tedy něco vím.
Nedávno jsem etla dotaz na: http://www.vakciny.net/…poradna.html , kde právě byl dotaz jedné nastávající maminky, kterou její chiropraktik strašil očkováním jejího dítěte (po vakcínách - těžké reakce, smrt, nemoci apod.) a tam odpovídali odborníci také na to, proč se na některé nemoci očkokují v určitém věku - z jakého důvodu a také něco o tom neočkování a srovnávání. A teď jistě řekneš, že je to propaganda … no ale i tam je možné najít odpověď.
Taky doporučuji přečíst si nějakou knihu o infekčních nemocech - jak probíhají, jejich následky, historie jejich výzkumu a jaký ten výzkum měl další důsledky. A to se na tebe rozhodně nedívám z žádné výše, já akorát uvažuji racionálně, přesně a jsem zvyklá nad vším uvažovat - možná je to i deformace mé profese, která to vyžaduje a taky výchova otce matematika. Tím opravdu nemyslím nic špatného, tak si to neber osobně.
no a ještě mě možná napadl dotaz, jaký máš Gabiko na léky pro děti, tím myslím, např. antibiotika a tak, není to dotaz mimo mísu, ale docela by mě to zajímalo, očekávám, že léky Tvé děti nedostávají, protože mají tyto léky vedlejší účinky, že?
paraplicko píše:
netuším, co myslíš tím:„vy chcete vidieť len jednu jednoduchú pravdu, pichnúť a nestarať sa“
… to jakože ten, co nechá dítě očkovat je pohodlný a nechce se o nic starat ? A nenechá ho nemoc prodělat ? To snad ne ???
Tak som to naozaj nemyslela. Myslela som to tak, že presne ako si čítame príbalové letáky, keď si chceme napr. v tehotenstve zobrať Paralen, tak by sme si mali čítať aj príbalové letáky vakcín (ktoré sú práve na www.vakciny.net), ktoré nechávame očkovať svojim novorodeným deťom. Znovu opakujem, nie som proti očkovaniu celkovo, len si myslím, že prvé roky, keď dieťa ešte nemá ani poriadne vyvinutý imunitný systém, by sa malo k očkovaniu pristupovať s najvyššou obozretnosťou a nie do všetkých bez rozdielu narvať čo najskor čo najviac vakcín len preto, že tá možnosť je.
Knihy o infekčných chorobách mám, a mám aj knihy o očkovaní, kde si zase možem prečítať, koľko epidémií si ľudia zapríčinili práve očkovaním… Ja síce otca matematika nemám, (ale mám takú sestru, počíta sa to?
a tiež sa snažím uvažovať racionálne, a preto ma zaujalo, že v Nemecku, kde žije nepomerne viac cudzincov než v ČR a kde je tiež mnoho sociálne slabých ľudí, ale proti TBC neočkujú, majú o niečo málo nižší výskyt choroby než u nás. (Štatistiku tiež nechávam na odborníkov, teda, presnejšie na WHO…)
(Ešte si mi neodpovedala na moje otázky.)
Pavlička - ATB iste účinné sú, a nebránim sa im, ale chcela by som, aby mojim deťom boli dávané v skutočne nevyhnutných prípadoch. Mnohí lekári majú v ordináciách prístroj na vyšetrenie CRP - jeho hodnota ukáže, či sa jedná o bakteriálnu alebo vírusovú infekciu. (Myslím, že sa zhodneme na tom, že u nás sa liekov užíva nad potrebné množstvo.) Možno so mnou nesúhlasíš, ale myslím si, že najprv je treba skúsiť prírodné liečivá, až neskor pristúpiť k agresívnejším liekom. (Prosím, neberte to zas všetci absolútne, naozaj nebudem trvať na tom, aby mojmu dieťaťu pri akútnom zápale slepého čreva alebo encefalitíde dali najprv čajíčky… avšak pokiaľ má dieťa večer zvýšenú teplotu, ale celkovo nevyzerá VEĽMI choré - to už ako matka možno trochu odhadnem, nebežím s ním hneď k lekárovi, ani mu hneď nedávam paraleny, najprv dva-tri dni počkám, či si s tým neporadí sám - spolu s „čajíčkami“ a kľudovým režimom…)
Gabika
Gabiko, Bebet , vyjadřuji Vám své sympatie za statečnost, s jakou jste se pustily do této diskuze, i za informovanost, ke které jste jistě nepřišly během jednoho „alternativního“ odpoledne, ale jistě dlouhodobějším studiem a rozvažováním.
K četbě zájemcům o problematiku doporučuji dílo přeložené do češtiny: Buchwald: Očkování - obchod se strachem, některé věci se mi v té knize sice také nezdají, ale jiné jo, jsou tam pěkné grafy vycházející z údajů WHO a tak.
Už nevím, kdo tu říkal, ať se zeptáme na očkování proti TBC pneumologa - tak já se zeptala. Už i čeští pneumologové se vesměs shodli na tom, že dítě proti TBC má smysl a je bezpečné očkovat až kolem půl roku věku. Pak sice nevím, proč dítě očkovat už v porodnici, ale asi se to někomu vyplatí.
Taky se moc přimlouvám, aby se v této diskuzi ani ostatně v jiných nespadlo k hrubému, despekt vyjadřujícímu výrazivu, vždyť jde jen o odlišný názor, nikdo Vám, holky, nic nedělá! Věřím, že všechny¨, jak tady jsme, se snažíme dosáhnout pro své děti toho nejlepšího - NEJLEPŠÍHO PODLE NAŠEHO PŘESVĚDČENÍ.
pitrisek píše:
Gabiko.
Původně jsem napsala „drsnější“ příspěvek, ale smázla jsem ho.
Nechci Tě dostat do polohy, kdy se budeš cítit kamenovaná za svůj názor.
Ale - píšeš, že „obnovuješ“. Tak jo, já taky obnovuju. Tedy navazuju na předchozí „Úskalí“, jo?
Jen tak pro příklad, jednu citaci (ze stránek anamneza.cz)
Tak si vezměme, proti čemu jsou naše děti (mimo jiné) očkovány:Záškrt je závažné infekční onemocnění, které může mít bez včasného zahájení léčby smrtelný průběh. Díky očkování a dobrým hygienickým poměrům byl záškrt ve vyspělých zemích prakticky vymýcen. V mnoha rozvojových zemích se však ještě stále šíří. V oblasti dřívějšího Sovětského svazu byl v první polovině 90. let zaznamenán silný nárůst případů onemocnění.
Proč myslíš, Gabiko, že se asi např. záškrt šíří v rozvojových zemích?
Ať se radši očkuje plošně, než vůbec!
Ano, je tam psáno „díky očkování a hygienickým poměrům“ - ale předem odmítám tvrzení, že bychom si vystačili s dobrými hygienickými poměry.
Ano - Ty je budeš dodržovat, já je budu dodržovat, ale budou je dodržovat všichni???
Pak mi tedy zbývá ještě doplnit ty hygienické návyky očkováním.
S vlasama dvacet centimetrů od hlavy si představuju, že se okruh odpůrců očkování začne rozrůstat.
A už jdu od PC hodně daleko, nejlíp do postele, páč se na noc nerada rozčiluju (stejně pozdě, už jsem se nakrkla)
(Pitriskin komentár je okopírovaný z diskusie Úskalí… III)
Pitrisek, súhlasím, záškrt je vážna choroba a malo by sa proti nej očkovať. Ja si len nie som istá, kedy je tá najvhodnejšia doba. Prosím, mohla by si mi napísať vekové zloženie pacientov postihnutých záškrtom?
Ďakujem.
Gabika
…tak si hledám informace jestli ockovat nebo ne a narazim na tuto diskusi…zajimave…ted uz se nastesti proti TBC neockuje…uz to asi prestalo vynaset prachy farmaceutickym firmam…no nic, jen chci rict, abyste se nestrefovali do Gabiky, ktera ma jediná rozumne nazory a radeji sami zapatrali v historii co lidstvo vse suzovalo- rim, recko, indie, Hunzove…jesteze mame moudry stat, ktery za nas rozhodne, co mame do sebe nacpat a ze pri tom nacpeme kapsy farma firmam…
jojojojo, vuzpamatujte se lidi, ockovani je fakt dost velky podfuk, lidi jsou zblůbly z letaku a zavadejicich informaci…hlavni hygienik se nenecha ocjkovat proti praseci chripce a sam ji dostane, ale predtim to doporucuje vsem
…ale co, on to stejne nikdo cist nebude…nechme se ockovat proti blbosti a zaplatme za to…