Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky mám na vás dotaz nebo bych spíše chtěla slyšet váš názor.. Mám 18ti denní miminko, je to zlatíčko, přes den pomalu nezabrečí jen občas, hezky spinká a je celkem klidná.. Ale jen padne večer a já jít do ložnice do postýlku tak to začne! Ale ona ani pomalu nebrečí, jen křičí, řve a hrozně se vzteká.. Trvá to asi týden zatím, zkoušela jsme všechno, chovat, uspávat na ruce, hladit, poplácávat, vzít si jí i do postele no všechno ale furt řve, nechce ani dudlík, uklidní se jen když jí dám najíst a pak to zase zpustí.. včera jsem to zkusila tedy z jiného konce, dala jsme jí do postýlky a chvíli jsme jí hladila a měla puštěné ukolébavky.. nezabíralo to tak jsem jí prostě nechala, seděla jsem jen u postýlky a ona se vztekala nakonec se sama uřvala a usnula… Já nejsem proti vyřvání se, ale přijde mi to u 18ti denního miminka ještě moc brzo abych jí nechávala vyřvávat se, ale nezabírá nic, a ani jí nic netrápí, najedená je, plínka suchá ani bříško nebolí.. tak mě zajímá co si o tom myslíte.. Jinak v noci se vzbudí tak 2-3krát, nají se a zase spinka.. ráno si jí beru do postele a spinká třeba do 10-11h…
Panebože, nezabírá nic? já nenechávám vyřvat ani roční
proč ji nechováš? nebo proč s ní nespíš v posteli? vždyť je to novorozeně
jediné co chce je maminka! ![]()
@Lucuna takové mrně se nevzteká, ale něco ho trápí. Večer vesměs koliky. Takže za mě fakt nenechat řvát, to si nezaslouží
9 m se houpala v břiše, v klidu a bezpečí a Ty ji šupneš do postýlky a necháš ji řvát.. fakt ne.. nenechávam vyřvat ani 1,5 roku starého.
Příspěvek upraven 10.02.16 v 12:37
@Lizzi Píšu že jí chovám, i jsem s ní zkoušela spát v posteli ale nechce řve mi i na ruce i když je se mnou v posteli..
V kolik jí večer dáváš spát? Píšeš, že vstává v 10-11hod, v noci se budí 2-3×, přes den spí, tak asi nebude unavená a spát nechce.
Večery jsou pro deti náročné, u nas zabíralo prso, klidne 2 hodiny v kuse…brzo to přejde, je jeste mala a zvyká si, potřebuje jistotu a tou byste mela byt vy…
@martina.se Ale ani se nekroutí, když jí bolí bříško tak se kroutí, to ji klubíčkuju a uleví se jí.. ale to je málo kdy, kdy se kroutí.. vubec neplaka pomalu jen večer když jí přenesu do té postýlky.. Jinak každej večer jí chovám, houpu, mazlim, pořád koukám do plínky, poplácávám, chodim s ní po místnosti no všechno ale vydrží brečet klidně od 19h do pulnoci a to i když jí chovám i jsem s ní v posteli.. ![]()
@Lucuna mrně se ani kroutit nemusí. Nebo nezačalas dávat Vigantol? Tohle mi kluk dělal po něm
třeba najít něco, kdy se jí uleví a brečet nebude.. ale dát do postýlky a nechat řvát mi přijde fakt mimo..
Příspěvek upraven 10.02.16 v 12:44
@Lucuna asi jí bolí bříško. A asi by sis měla uvědomit, že je to malé miminko které má 18 dní! Žádné vyřvávání tady není na místě, copak to ti jako matce nedojde, že tě potřebuje,? asi teda nekojíš, no tak chovat, tulit se a spát spolu!!! Tohle když čtu tak šílím!!!
Chováš se tak v jejích 18 dnech a co potom až bude starší? celý život tě bude potřebovat.
@Lucuna můžou to být i koliky, náš malej taky dva měsíce večer vždycky plakal, jen večerm odbyla sedmá a byl oheň na střeše. Zabíral jen šátek. zkoušela jsi už nasadit probiotika? nebo nějaké přímo kapky na bříško ![]()
omlouvám se
nevšimla jsem si, žeš psala, že chováš i večer, už to vidím. pokud uklidní jen prso, tak bude mít opravdu nějaké bolení. nechala bych miminku prso tak dlouho, jak chce, pokud teda kojíš…
Příspěvek upraven 10.02.16 v 12:46
@Verca1990 Děkuju.. Mě taky napadlo, že jí možná vadí to ticho, ale přitim na ní i mluvim nebo jí zpívám.. je pravda, že v obyváku kde spí přes den v košíku jede telka pořád, vařim dělám bordel a s ní to ani nehne a spokojeně spinká dál.. Já se právě bojim toho režimu aby ho pak neměla rozhozenej, nevěděla jsem od kdy se tak zavádí.. Ale taky se mi stává, ž ejí dám odříhnout ona na mě usne a když zabere pořádně tak jí přenesu do té postýlku ( s pociten vítězství jsem seděla v obyváku) ale ona se třeba po pul hodince vzbudí zjistí že je v ložnici nebo já nevim co se jí asi tak může honit v hlavě a začně uplně křičet.. a přitom v noci když se vzbudí třeba v 1 ráno tak nebrečí, vzudí mě takový to jejich „breptání“ dám najíst a spinká.. já jsem z toho uplně hotová a vím, ž ekdyž jsme jí včera nechala vyřvat, že to bylo špatně.. proto taky píši tadyten příspěvek a prosím o rady.. dkěuji ![]()
@Kaspinka ona právě už usíná když jí nechávám odkrknout, tak jí přenesu a jen co překročim práh jako by do ní neco vjelo a brečí…
@Lucuna Ty teda musíš mít koule, nechat řvát ani ne třítýdenní mimino do bezvědomí.
Ono řve, protože má problem, a ty tam jen tak dřepíš a koukáš na něj?
Pokud ji uklidní prso, dala bych prso, nebo zkusila nosit v šátku, pouštět bílý šum, houpat na míči… ona se na něco chytne. A pokud ne (třeba má koliku, ten interval 19-půlnoc a bezdůvodnost tomu dost nasvědčuje), tak ji mít alespoň u sebe, ne někde odloženou v postýlce.
Doporučuji k přečtení článek o dětském spánku ![]()
http://www.svobodauceni.cz/…-nesouladu-1